ТОРТА СО ЈАГОДИ

Состојки

  • 3 лажици Екстра Бело брашно тип 400
  • 8 јајца
  • 8 лажици шеќер
  • 1 лажица масло за јадење
  • 150 г сечкани ореви
  • 100 г суво грозје
  • 1 кесичка прашок за печиво

За фил:

  • 500 мл слатка павлака
  • 150 мл крем-сирење
  • 50 г шеќер во прав
  • јагоди
  • 100 г чоколадо за готвење

8-10

105

Подготовка

Јајцата и шеќерот се матат за да се добие пенеста смеса. Се додава маслото за јадење, мелените ореви и сувото грозје, промешани со брашното и прашокот за печиво. Сè убаво се меша со помош на шпатула. Смесата се става во кружен калап обложен со хартија за печење. Се пече 150°С околу 20 минути. Пандишпанот се остава да се излади, па се сече на два дела по хоризонтала. Крем-сирењето се мати заедно со слатката павлака и шеќерот во прав, додека да се добие цврста смеса. Се остава во ладилник околу 15 минути. Врз едната половина од пандишпанот се нанесува половина од растопеното чоколадо, се редат јагодите по целата површина, па се нанесува половина од филот и се премачкува со чоколадото и пак се премачкува со филот. Се декорира со шлаг-пена и со неколку јагоди. По страните се нанесуваат листови бадеми.
ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

300 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 2 1/2 лажички прашок за печиво 1 лажица шеќер 240 г студен путер исечкан на коцки 120 г пире од компири 120 мл јогурт 1 јајце за премачкување 1 лажица млеко за премачкување

8-1045
ЛАЗАЊА

ЛАЗАЊА

За лазања листови: 200 г Екстра бело брашно тип 400 2 јајца 2-3 лажици маслиново масло сол по вкус За сос: 1 главица кромид 400 г мелено месо 2 чешниња лук ситно исечкани (по желба) 200 мл доматен сос 1 50 мл бешамел сос со кашкавал маслиново масло по вкус 50 г путер сол и […]

4-6150
ПРОЈА

ПРОЈА

За тесто: 1 чаша Сенаменско брашно 3 јајца 1 чаша млеко ½ чаша кисела вода 2 чаши пченкарно брашно ½ чаша масло за јадење 1 ќесичка прашок за печиво 200г рендано сирење сол по вкус 150г ситно исечкан праз

БРЗИ БРУСКЕТИ

БРЗИ БРУСКЕТИ

8 парчиња ‘Ржан двопек 4 чешниња лук 2 лажици маслиново масло 4 црвени печени пиперки 200 g сирење магдонос

410
ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

170 г Пченкарно брашно; 600 мл вода; 600 мл млеко; 40 г рендан пармезан; 40 г путер. За сосот: малку крупна сол; 60 г свеж босилек; 100 г рендан пармезан; 150 мл масло.

225
ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

СОСТОЈКИ 1 пакување Kолачиња со какао и чоколадни парчиња 100 г кокос 3 лажички какао 5 лажици мед 5 лажици растопен путер или маргарин прстофат сол 1 лажичка кафеав шеќер сок од свеж портокал околу 10-30 мл шеќер во прав за декорација

3030
РАВИОЛИ

РАВИОЛИ

За тесто: 400 г Екстра бело брашно тип 400 4 јајца малку сол За фил: 200 г крем-сирење 100 г пармезан

2-450
ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

3 пакувања Меки колачиња со чоко парчиња 2 жолчки  4 лажици шеќер  200 гр чоколадо за готвење  250 гр путер  100 мл млеко  малку рум  100 гр сецкано суво грозје  100 гр ситно сечкано желе  100 гр сечкани ореви

45