ТОРТА СО ЈАГОДИ

Состојки

  • 3 лажици Екстра Бело брашно тип 400
  • 8 јајца
  • 8 лажици шеќер
  • 1 лажица масло за јадење
  • 150 г сечкани ореви
  • 100 г суво грозје
  • 1 кесичка прашок за печиво

За фил:

  • 500 мл слатка павлака
  • 150 мл крем-сирење
  • 50 г шеќер во прав
  • јагоди
  • 100 г чоколадо за готвење

8-10

105

Подготовка

Јајцата и шеќерот се матат за да се добие пенеста смеса. Се додава маслото за јадење, мелените ореви и сувото грозје, промешани со брашното и прашокот за печиво. Сè убаво се меша со помош на шпатула. Смесата се става во кружен калап обложен со хартија за печење. Се пече 150°С околу 20 минути. Пандишпанот се остава да се излади, па се сече на два дела по хоризонтала. Крем-сирењето се мати заедно со слатката павлака и шеќерот во прав, додека да се добие цврста смеса. Се остава во ладилник околу 15 минути. Врз едната половина од пандишпанот се нанесува половина од растопеното чоколадо, се редат јагодите по целата површина, па се нанесува половина од филот и се премачкува со чоколадото и пак се премачкува со филот. Се декорира со шлаг-пена и со неколку јагоди. По страните се нанесуваат листови бадеми.
БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА

БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА

5-6 парчиња ‘Ржан двопек 1 конзерва туна 2-3 зелени пиперки неколку листови блитва маслиново масло лимонов сок (1/2 лимон) сол, бибер, лук

325
ПРОЈА

ПРОЈА

За тесто: 1 чаша Сенаменско брашно 3 јајца 1 чаша млеко ½ чаша кисела вода 2 чаши пченкарно брашно ½ чаша масло за јадење 1 ќесичка прашок за печиво 200г рендано сирење сол по вкус 150г ситно исечкан праз

Ванила куглоф

Ванила куглоф

За пандишпан: 500 г Екстра бело брашно тип 400 1 кесичка прашок за печиво 400 г шеќер 250 г путер 4 јајца 300 мл млеко 1 пакетче ванилин шеќер кора од лимон и портокал ореви и кандирано овошје по желба

8-1080
РАВИОЛИ

РАВИОЛИ

За тесто: 400 г Екстра бело брашно тип 400 4 јајца малку сол За фил: 200 г крем-сирење 100 г пармезан

2-450
ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

1 пакување  Бел леб 1кг сварен пилешки стек 1 шолја мајонез сок и кора од 1 лимон ситно изрендана 80 г растопен путер 80 г рукола крупно исечкана ¾ шолја ситно исечкани зачински билки (магдонос, нане, копар, босилек) сол и бибер

4-630
БРЗА ПИТА

БРЗА ПИТА

За тесто: 18 супени лажици Сенаменско бело брашно 4 јајца 1 чаша млеко 1 чаша масло за јадење 250г бело рендано сирење 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА

ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА

500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 1 белка 50 мл масло за јадење 20 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол јајце за премачкување сусам и мак за декорација 100 г омекнат путер

6-8180
МЛЕЧНА КИФЛА

МЛЕЧНА КИФЛА

1кг Екстра бело брашно тип 400 500мл млеко 40г квасец 200мл масло за јадење 100г шеќер 1 мало лажиче сол

90

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ГОДИШНО СОБРАНИЕ НА АКЦИОНЕРИ