- 12 парчиња Пченичен двопек
- 2 мали шолји сок од брусница
- 1/2 мала шолја вода
- 125 g шеќер
- 1 ќесичка цимет
- 1 парче кора од лимон
- 2 лажици густин
- 2 лажици бадеми
- 2 лажици суво грозјеД
СЛАДОК ДВОПЕК
Состојки
6
25
Подготовка
Колач со кандирано овошје
225 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 150 г путер 140 г шеќер 2 јајца 100 мл млеко кандирано овошје по желба
ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС
За основата: 200 гр изблендирани Колачиња со какао и чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер 2 лажици шеќер За чоколадниот мус: 225 гр чоколадо за готвење исечкано на парчиња 55 гр путер 3 јајца (одвоени белките од жолчките) 55 гр шеќер во прав 375 мл слатка павлака За декорација: чоколадни парчиња
ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН
4 парчиња Пченичен двопек/strong> 6 лажици рендан пармезан 1 лажица путер 1 лажица сенф 1/2 лажица оригано
БРУСКЕТИ СО ПРШУТА
неколку парчиња ‘Ржан двопек 150 g пршута 300 g чери домати 1 топка моцарела сирење власец (може и магдонос или младо кромитче) маслиново масло 1 чешне лук, сол
ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ
1 шолја 275 г Пченкарно брашно 1 шолја бело брашно 1/4 шолја шеќер 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сол 2 јајца 12 лажици исцедена пченка во зрно 1 1/4 шолја млеко 1/4 шолја масло за јадење
БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА
5-6 парчиња ‘Ржан двопек 1 конзерва туна 2-3 зелени пиперки неколку листови блитва маслиново масло лимонов сок (1/2 лимон) сол, бибер, лук
КУГЛОФ
500г Пекарско брашно тип 500 150мл масло за јадење 4 јајца 300г шеќер 150мл млеко 25г какао 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво рендана кора од лимон