ШТРУДЛА СО ЧОКОЛАДО И ОРЕВИ

Состојки

За тесто:

  • 500 г Екстра бело брашно тип 400 
  • 200 мл млеко
  • 1 лажица шеќер
  • 1/2 свеж квасец
  • 3 лажици масло за јадење
  • 3 жолчки
  • 150 г шеќер во прав
  • 1 лажичка екстракт од ванила

За фил:

  • 100 мл млеко
  • 100 г чоколадо за готвење
  • 100 г шеќер
  • 100 г ситно мелени ореви
  • 2 лажици какао
  • белки за премачкување

10

150

Подготовка

Замесете тесто од сите состојки за тесто и оставете го да стаса околу 1 час на собна температура. Додека тестото стасува, подгответе го филот. Во тенџере на оган ставете го млекото и шеќерот да се растопат. Во жешката смеса додадете го чоколадото, какаото и постојано мешајте додека смесата не се подизлади. Додадете ги мелените ореви и какаото и промешајте. Расукајте го стасаното тесто на набрашнета работна површина во правоаголна форма. Премачкајте го тестото со филот и превиткајте го во ролат. Оставете го ролатот во тава за печење обложена со хартија и загрејте ја рерната на 180 степени. Премачкајте го ролатот со белка и печете околу 40 минути. Декорирајте со шеќер во прав.
РАВИОЛИ

РАВИОЛИ

За тесто: 400 г Екстра бело брашно тип 400 4 јајца малку сол За фил: 200 г крем-сирење 100 г пармезан

2-450
БРЗА БИСКВИТ ТОРТА

БРЗА БИСКВИТ ТОРТА

СОСТОЈКИ 500 г Mеки колачиња со чоко парчиња 50 г исечкани ореви 2 лажички екстракт од ванила 3 лажици какао 100 мл мед 2 јајца 250 г путер

8120
ЦВЕТНИ СЕНДВИЧИ

ЦВЕТНИ СЕНДВИЧИ

1 пакување Бриош леб путер мармалад или џем

420
КРОФНИ

КРОФНИ

За тесто 1кг Екстра бело брашно тип 400 400мл млеко 3 јајца 200мл масло за јадење 200г шеќер 20г квасец 1 ванилин шеќер Декорација по желба:-шеќер во прав или растопена чоколада.

8-1060
ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

За бисквит основата:  250 гр изблендирани Колачиња со чоколадни парчиња и лешници 80 гр омекнат путер 2 лажици шеќер 1 пакетче цимет За фил:  350 мл млеко со ниска масленост   6 жолчки  150 гр мед  ½ лажичка сол  1 лажичка екстракт од ванила За декорација: 2 јаболка исечкани на тенки ливчиња (се чуваат во лимонова […]

850
ЛИСНАТА ПИТА СО КАЈСИИ

ЛИСНАТА ПИТА СО КАЈСИИ

За тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење прстофат сол 150 г путер или маргарин За фил: 1 тегла компот од кајсии (само половинки убаво исушени со помош на кујнски бришач) 3 лажици џем од кајсии 2 лажици шеќер 1 жолчка изматена со 1 лажичка […]

690
ПИТА-ПОГАЧА СО УРДА

ПИТА-ПОГАЧА СО УРДА

За тесто: 800 г Екстра бело брашно тип 400 350 мл млеко 2 јајца 1 белка од јајце 1 жолчка за премачкување 50 мл масло за јадење 50 мл јогурт 30 г свеж квасец 2 лажички сол 1 лажица шеќер За фил: 150 г путер или маргарин 300 г урда

4-6150
Колач со бадем и ванила крем

Колач со бадем и ванила крем

За пандишпан: 500 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 5 лажици шеќер 150 мл млеко 120 мл масло 4 јајца 150 г мелени бадеми За крем: 1 пакување пудинг од ванила 150 мл слатка павлака 2 лажици екстракт од ванила

8-1080