ШТРУДЛА СО ЧОКОЛАДО И ОРЕВИ

Состојки

За тесто:

  • 500 г Екстра бело брашно тип 400 
  • 200 мл млеко
  • 1 лажица шеќер
  • 1/2 свеж квасец
  • 3 лажици масло за јадење
  • 3 жолчки
  • 150 г шеќер во прав
  • 1 лажичка екстракт од ванила

За фил:

  • 100 мл млеко
  • 100 г чоколадо за готвење
  • 100 г шеќер
  • 100 г ситно мелени ореви
  • 2 лажици какао
  • белки за премачкување

10

150

Подготовка

Замесете тесто од сите состојки за тесто и оставете го да стаса околу 1 час на собна температура. Додека тестото стасува, подгответе го филот. Во тенџере на оган ставете го млекото и шеќерот да се растопат. Во жешката смеса додадете го чоколадото, какаото и постојано мешајте додека смесата не се подизлади. Додадете ги мелените ореви и какаото и промешајте. Расукајте го стасаното тесто на набрашнета работна површина во правоаголна форма. Премачкајте го тестото со филот и превиткајте го во ролат. Оставете го ролатот во тава за печење обложена со хартија и загрејте ја рерната на 180 степени. Премачкајте го ролатот со белка и печете околу 40 минути. Декорирајте со шеќер во прав.
Пита со урдa и сланина

Пита со урдa и сланина

За тесто: 450 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 20 г свеж квасец  1 лажичка шеќер  50 мл масло за јадење  сол За фил: 400 г урда  1 јајце 200 г сланина – ситно исечкана на коцки  Сол

6105
ДВОПЕК-ПИЦА

ДВОПЕК-ПИЦА

5-6 парчиња ‘Ржан двопек 150-300 ml млака вода неколку парчиња шунка и кашкавал печурки, маслинки 1 свежа пиперка 1-2 јајца (по желба) пасирани домати (или кечап) оригано

225
СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

300 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички сода бикарбона ½ лажичка сол 1 лажичка цимет ½ лажичка мелен сув ѓумбир ½ лажичка мускатно оревче малку мелено каранфилче 3 јајца 120 г пире од моркови (сварени и испасирани моркови) 150 г шеќер 120 мл масло за јадење (или растопен путер) 60 мл водa 1 […]

6-860
ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

СОСТОЈКИ 1 пакување Бриош леб 250 мл бешамел сос 10-тина парчиња шунка 10-15 парчиња кашкавал 200 г рендан кашкавал мелен црн пипер по вкус

450
СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

300 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички сода бикарбона ½ лажичка сол 1 лажичка цимет ½ лажичка мелен сув ѓумбир ½ лажичка мускатно оревче малку мелено каранфилче 3 јајца 120 г пире од моркови (сварени и испасирани моркови) 150 г шеќер 120 мл масло за јадење (или растопен путер) 60 мл водa 1 […]

6-860
СУШИ СЕНДВИЧИ

СУШИ СЕНДВИЧИ

1 пакување  Бел леб со отстранети корки 300г сварена и испасирана пченка 4 големи, тенки парчиња чадена шунка 1 мал изрендан морков 1 мала краставица излупена и исечена на ленти 200 г лосос исечкан на ситни парчиња 2 – 3 листови зелена салата 1 мало авокадо исечкано на тенки ленти

5-730
КОЛАЧ СО АФИОН

КОЛАЧ СО АФИОН

4 чаши Пекарско брашно тип 500 2 чаши млеко 2 чаши шеќер 2 чаши масло за јадење 100г афион во зрно 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
Отворен сендвич со пиперка и топен кашкавал

Отворен сендвич со пиперка и топен кашкавал

8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 1 зелена, 1 портокалова и 1 црвена блага пиперка, ситно исечкани 100г Гауда кашкавал, исечен на коцки 2 лажици ситно исечкани маслинки ситно сечкан свеж магдонос сол и свежо мелен бибер

420