РАВИОЛИ

Состојки

За тесто:

  • 400 г Екстра бело брашно тип 400
  • 4 јајца
  • малку сол

За фил:

  • 200 г крем-сирење
  • 100 г пармезан

2-4

50

Подготовка

Од брашното, јајцaта и солта се замесува тесто кое се обвиткува со фолија за свежа храна и се остава во ладилник околу 30 минути. Потоа од тестото се расукува тенка кора. На едната половина од тестото се става крем-сирење и пармезан на растојание. Потоа со другата кора се преклопува и се сече на квадрати. Равиолите се варат 7-10 минути во зовриена вода со малку сол. Се послужуваат со доматен сос и рендан пармезан.
Жито Лукс рецепт – Just 2 Good чиа пудинг

Жито Лукс рецепт – Just 2 Good чиа пудинг

3240
ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

СОСТОЈКИ 1 пакување Бриош леб 250 мл бешамел сос 10-тина парчиња шунка 10-15 парчиња кашкавал 200 г рендан кашкавал мелен црн пипер по вкус

450
ТОРТИЛЈИ СО МЕДИТЕРАНСКИ НАМАЗ

ТОРТИЛЈИ СО МЕДИТЕРАНСКИ НАМАЗ

За пита лепчиња: 500 г Екстра бело брашно тип 400  250 мл млака вода прстофат сол 1 прашок за печиво За фил: 1 конзерва црвен грав 60 г кисела павлака 50 г фета сирење 30 г пченка 2 лажички свеж копар ситно исечкан 1 чешне лук 1 лажица свеж сок од лимон сол по вкус […]

4-595
СЕНДВИЧИ СО ПОХОВАН ПИЛЕШКИ СТЕК

СЕНДВИЧИ СО ПОХОВАН ПИЛЕШКИ СТЕК

СОСТОЈКИ За два сендвичи: 4 парчиња Бел леб 2 парчиња пилешки стек 1 јајце лебни трошки Жито Лукс 8 парчиња кашкавал чедар неколку паричња (кругови) домати листови зелена салата 1 авокадо 1/2 главица кромид 1/2 домат ситно исечкан сок од 1/2 лимон 1 лажичка букова сол сол и мелен црн пипер по вкус

225
МЕДИТЕРАНСКИ ДОМАШЕН ЛЕБ

МЕДИТЕРАНСКИ ДОМАШЕН ЛЕБ

500 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1/2 лажичка лук во прав 1 лажичка сув или свеж рузмарин 1 1/2 лажичка буковец 1/2 коцка свеж квасец 350 мл млака вода 100 г зелени маслинки 100 г каламата маслинки

4240
ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

1 пакување  Бел леб 1кг сварен пилешки стек 1 шолја мајонез сок и кора од 1 лимон ситно изрендана 80 г растопен путер 80 г рукола крупно исечкана ¾ шолја ситно исечкани зачински билки (магдонос, нане, копар, босилек) сол и бибер

4-630
ЕКЛЕРИ

ЕКЛЕРИ

За еклерите: 150 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 1/2 пакетче прашок за печиво 120 мл вода 130 мл млеко 130 г путер 5 јајца на собна температура За кремот: 1 1/2 ќесички инстант ванила пудинг 500 мл млеко 1 лажичка екстракт од ванила 3 жолчки 50 г путер […]

20160
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ПУДИНГ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ПУДИНГ

1 пакување Пченичен двопек 500г шеќер 1л вода 2 ќесички ванилин шеќер 2 ќесички пудинг од чоколадо 2 ќесички шлаг пена

825