ПОГАЧА

Состојки

  • 700 г Екстра бело брашно тип 400
  • 300 мл млако млеко
  • 20 г свеж квасец
  • 2 лажици шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 50 мл масло за јадење
  • 2 белки од јајце
  • сусам, афионово семе и маргарин за пред печење
  • 2 жолчки измешани со 2 лажици млеко за премачкување на погачата

4-6

180

Подготовка

Во длабок сад замесете тесо од брашното, млекото, шеќерот, солта, маслото за јадење и белките. Измесете меко и глатко тесто и оставете го да стаса околу 1 час на собна температура. Поделете го тестото на два дела (едниот дел да биде поголем 2/3 од тестото, а другиот 1/3). Од поголемиот дел измесете топка и ставете ја во средина од тавчето за печење. Другиот дел поделете го на 3 помали дела и од секој дел расукајте кора голема колку чинија. Секоја кора премачкајте ја со малку маргарин и редете ја една врз друга. На последната кора не се додава маргарин. Од трите кори расукајте една поголема и поделете ја на 8 еднакви дела. Секој дел засечете го на средина и врвот превиткајте го два пати во пресечениот дел. Секој оформен крак редете го околу погачата залепувајќи го со изматената жолчка и млеко. На крај, оставете да стаса околу 30 минути, премачкајте со жолчка и млеко промешани заедно и наросете сусам и афионово семе. Додадете парчиња маргарин и печете во загреана рерна од 180 степени околу 40 минути.
РОЗИ СО МАСЛИНКА

РОЗИ СО МАСЛИНКА

600 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл млака вода сол по вкус 15 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 70 мл масло за јадење зелени маслинки со пиперка, пресечени на половина сусам

5-8120
ПЕРЕЦИ

ПЕРЕЦИ

За тестото 1кг Екстра бело брашно тип 400 1 маргарин за готвење 250мл масло за јадење 150мл јогурт 1 лажичка сол 3 жолчки од јајца 1 ќесичка прашок за печиво За премачкување 3 белки сусам сол

30
ПИТА СО ПИЛЕШКО

ПИТА СО ПИЛЕШКО

500 г Екстра бело брашно тип 400 1 ½ лажичка сол 250 г путер 120 мл вода 2 јајца За фил: 500 г варени пилешки гради исечкани на коцки 200 г сечкани шампињони 3 лажици путер 1 среден ситно исечкан кромид 2 сечкани моркови 120 г брашно 700 мл пилешки булјон 1 лажица мајчина душичка […]

4180
ЛАЗАЊА

ЛАЗАЊА

За лазања листови: 200 г Екстра бело брашно тип 400 2 јајца 2-3 лажици маслиново масло сол по вкус За сос: 1 главица кромид 400 г мелено месо 2 чешниња лук ситно исечкани (по желба) 200 мл доматен сос 1 50 мл бешамел сос со кашкавал маслиново масло по вкус 50 г путер сол и […]

4-6150
Сендвич со цвекло и моцарела

Сендвич со цвекло и моцарела

410
СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА

СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА

‘Ржан двопек (потребно е едно цело пакување и уште 1/4 од друго пакување) 200 g мајонез 2 павлаки 5 јајца 200 g  шунка 100 g кечап 300 g сирење или кашкавал 8 кисели краставички

5-640
Жито Лукс рецепт – Сендвич на твојот ден

Жито Лукс рецепт – Сендвич на твојот ден

420
СЕНДВИЧИ СО ПОХОВАН ПИЛЕШКИ СТЕК

СЕНДВИЧИ СО ПОХОВАН ПИЛЕШКИ СТЕК

СОСТОЈКИ За два сендвичи: 4 парчиња Бел леб 2 парчиња пилешки стек 1 јајце лебни трошки Жито Лукс 8 парчиња кашкавал чедар неколку паричња (кругови) домати листови зелена салата 1 авокадо 1/2 главица кромид 1/2 домат ситно исечкан сок од 1/2 лимон 1 лажичка букова сол сол и мелен црн пипер по вкус

225