ПОГАЧА

Состојки

  • 700 г Екстра бело брашно тип 400
  • 300 мл млако млеко
  • 20 г свеж квасец
  • 2 лажици шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 50 мл масло за јадење
  • 2 белки од јајце
  • сусам, афионово семе и маргарин за пред печење
  • 2 жолчки измешани со 2 лажици млеко за премачкување на погачата

4-6

180

Подготовка

Во длабок сад замесете тесо од брашното, млекото, шеќерот, солта, маслото за јадење и белките. Измесете меко и глатко тесто и оставете го да стаса околу 1 час на собна температура. Поделете го тестото на два дела (едниот дел да биде поголем 2/3 од тестото, а другиот 1/3). Од поголемиот дел измесете топка и ставете ја во средина од тавчето за печење. Другиот дел поделете го на 3 помали дела и од секој дел расукајте кора голема колку чинија. Секоја кора премачкајте ја со малку маргарин и редете ја една врз друга. На последната кора не се додава маргарин. Од трите кори расукајте една поголема и поделете ја на 8 еднакви дела. Секој дел засечете го на средина и врвот превиткајте го два пати во пресечениот дел. Секој оформен крак редете го околу погачата залепувајќи го со изматената жолчка и млеко. На крај, оставете да стаса околу 30 минути, премачкајте со жолчка и млеко промешани заедно и наросете сусам и афионово семе. Додадете парчиња маргарин и печете во загреана рерна од 180 степени околу 40 минути.
ПРОЈА

ПРОЈА

За тесто: 1 чаша Сенаменско брашно 3 јајца 1 чаша млеко ½ чаша кисела вода 2 чаши пченкарно брашно ½ чаша масло за јадење 1 ќесичка прашок за печиво 200г рендано сирење сол по вкус 150г ситно исечкан праз

ПАЛЕНТА СО ДОМАТИ

ПАЛЕНТА СО ДОМАТИ

250 г Палента 1 л млеко малку вода мускатно оревче 2 лажици маслиново масло 100 г кромид 2 чешниња лук 60-100 г трапист кашкавал малку сол црн пипер 1/2 л доматно пире

430
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ОРЕВИ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ОРЕВИ

За тесто 1 пакување Пченичен двопек 4 јајца 1 прашок за печиво 1 шолја шеќер 1 шолја масло за јадење 1 шолја ореви 1 шолја павлака За фил (шербет) 800 g шеќер 2 шолји вода 1 ќесичка ванилин шеќер За глазура: 1 шлаг крем или слатка павлака

440
Колач со кандирано овошје

Колач со кандирано овошје

225 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 150 г путер 140 г шеќер 2 јајца 100 мл млеко кандирано овошје по желба

8-1060
МИНИ ЧИЗКЕЈК СО БОРОВИНКИ

МИНИ ЧИЗКЕЈК СО БОРОВИНКИ

1 пакување Kолачиња со чоколадни парчиња 2 лажици растопен путер  малку сол  230 гр крем-сирење (маскарпоне)  60 гр шеќер  2 лажици свеж сок од лимон  1/2 лажичка екстракт од ванила   2 јајца  150 гр џем од боровинки  300 гр свежи боровинки За декорација: кора од лимета

1245
Жито Лукс рецепт – Бомбици со Нутри колачи

Жито Лукс рецепт – Бомбици со Нутри колачи

830
МИЛИБРОД

МИЛИБРОД

250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус

6-8110
Сендвич со цвекло и моцарела

Сендвич со цвекло и моцарела

410