ЧОКОЛАДЕН РОЛАТ СО ФИЛ ОД ТИКВА

Состојки

За ролат:

  • 100 г Екстра бело брашно тип 400
  • 25 г какао
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 1 лажичка сол
  • 4 јајца
  • 150 г шеќер
  • 2 лажици млеко
  • 1 лажичка екстракт од ванила

За фил:

  • 200 г пире од тиква
  • 120 г путер на собна температура
    300 г шеќер во прав
  • 1 лажичка цимет
  • неколку капки портокалова боја

За чоколадна глазура:

  • 150 г чоколадо
  • 6 лажици млеко
  • изматена слатка павлака за декорација.

12

50

Подготовка

Најпрво изматете ги јајцата заедно со шеќерот, а потоа додадете го млекото, ванилата и сувите состојки и се заедно измешајте. Смесата претурете ја во плех обложен со хартија за печење и печете ја кората околу 15 минути во загреана рерна на 170 степени. Тестото префрлете го на кујнска крпа наросена со шеќер во прав и превиткајте во ролат. Оставете да се излади за да може ролатот полесно да се витка. За филот: во сад со електричен миксер изматете ги заедно путерот, шеќерот во прав, циметот и пирето од тиква. Додадете и портокалова боја и убаво изматете. Филот нанесете го на изладената кора и повторно виткајте во ролат. Одозгора направете чоколадна глазура на тој начин што ќе ги растопите на пареа чоколадото и млекото. Оставете да се стегне и декорирајте со изматена слатка павлака.
Колач со бадем и ванила крем

Колач со бадем и ванила крем

За пандишпан: 500 г Брашно за колачи 5 лажици шеќер 150 мл млеко 120 мл масло 4 јајца 150 г мелени бадеми За крем: 1 пакување пудинг од ванила 150 мл слатка павлака 2 лажици екстракт од ванила

8-1080
НОВОГОДИШНИ ЕЛКИ

НОВОГОДИШНИ ЕЛКИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 220 мл кисела вода 4 лажици масло за јадење прстофат сол 250 г путер или маргарин За премачкување: 150 г сланина исечкана на тенки парчиња 1 изматено јајце 1-2 лажици сенф

8-1090
КАНАПЕИ СО ЛОСОС

КАНАПЕИ СО ЛОСОС

СОСТОЈКИ 1 пакување Пченкарeн леб 200 г чаден лосос, или филети лосос испечени и ситно исечкани 5 кисели краставички 3 лажици кисела павлака 2 лажичиња мајонез малку сол малку бибер 1-2 лажици маслиново масло

5-720
ПРИНЦЕС-КРОФНИ

ПРИНЦЕС-КРОФНИ

За принцес-крофните: 150 г Брашно за колачи 250 мл вода 130 г путер 4 јајца шеќер во прав за пред печење За ванила кремот: 500 мл млеко 2 пудинга од ванила 8 лажици шеќер 4 лажици путер 250 г изматена слатка павлака или 2 ќесички шлаг-пена За глазурата: 100 г чоколадо 100 г путер

2060
КОЛАЧ СО АФИОН

КОЛАЧ СО АФИОН

4 чаши Пекарско брашно тип 500 2 чаши млеко 2 чаши шеќер 2 чаши масло за јадење 100г афион во зрно 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
ЕКЛЕРИ

ЕКЛЕРИ

За еклерите: 150 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 1/2 пакетче прашок за печиво 120 мл вода 130 мл млеко 130 г путер 5 јајца на собна температура За кремот: 1 1/2 ќесички инстант ванила пудинг 500 мл млеко 1 лажичка екстракт од ванила 3 жолчки 50 г путер […]

20160
МИНИ ТОРТИЧКИ СО ФИЛ ОД ВИШНИ И ЧОКОЛАДНА ГЛАЗУРА

МИНИ ТОРТИЧКИ СО ФИЛ ОД ВИШНИ И ЧОКОЛАДНА ГЛАЗУРА

За пандишпан: 170 г Брашно за колачи 1 лажичка сол 2 лажици какао 80 мл мед 80 мл масло за готвење 2 лажички оцет 1 пакетче ванилин шеќер 180 мл млеко За сос со вишни: 200 г вишни 100 г шеќер кора и сок од 1/2 портокал 2 лажици нишесте За чоколадна глазура: 100 г […]

640
ВЕЛИГДЕНСКА ПОГАЧА

ВЕЛИГДЕНСКА ПОГАЧА

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млако млеко ½ свеж квасец 3 лажици шеќер, прстофат сол 1 лажичка алкохолен оцет За филот: 200 г кравја урда 100 г исецкан свеж спанаќ

6-8155