ЊОКИ

Состојки

  • околу 400-600 г Екстра бело брашно тип 400 (во зависност од големината на јајцата)
  • 1 кг варени компири
  • 3 јајца
  • 50 мл маслиново масло
  • сол по вкус

За пропржување:

  • 3 лажици путер

За сос:

  • 500 мл доматен сос
  • 1 чешне лук
  • 50 г рендан пармезан
  • 3 лажици маслиново масло

4-6

90

Подготовка

Замесете тесто од сите овие состојки. Испасирајте ги компирите, додадете ги јајцата, солта и маслиновото масло. По потреба, додавајте го брашното треба да добиете меко тесто. Поделете го тестото на повеќе делови и сечете ги њоките по желба. Можете да ги пресечете како на сликата и со виљушка да ги притиснете за да имаат убав изглед. Извалкајте ги во брашно и ставете ги да се варат во зовриена вода со сол (околу 2,5 л вода) да околу 3-4 минути. Кога ќе испливаат на површината значи дека се готови. Во тава на оган загрејте го путерот и ставете ги њоките да се пропржат од двете страни по 2 минути додека не добијат убава кора на нивната површина. Подготовка на сосот: Во истата тава, каде што се пржеа њоките, загрејте маслиново масло и додадете го лукот да се пропржи само малку за да ги пушти своите ароми (околу 1 минута). Потоа додадете го доматниот сос и на тивок оган оставете да крчка околу 10-тина минути. Пред да биде готово, додадете уште една лажица маслиново масло и рендан пармезан. Промешајте и во него додадете ги њоките за да го апсорбираат сосот. Сервирајте во чинија со свеж или сув босилек.
БРЗА ЗАКУСКА

БРЗА ЗАКУСКА

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 220 мл кисела вода 4 лажици масло за јадење прстофат сол 250 г путер или маргарин За премачкување: 2 лажици кисела павлака 2 лажици сенф 150 г тенки парчиња сланина 1 јајце, лесно изматено со виљушка cусам

6-890
ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

4 парчиња Пченичен двопек/strong> 6 лажици рендан пармезан 1 лажица путер 1 лажица сенф 1/2 лажица оригано

215
НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

СОСТОЈКИ 1 пакување ‘Ржан леб 4-5 парчиња 6 јајца 250 мл млеко 250 г кашкавал 1 главица кромид 100 г кашкавал чедар.

4-6180
ПРОЈА

ПРОЈА

За тесто: 1 чаша Сенаменско брашно 3 јајца 1 чаша млеко ½ чаша кисела вода 2 чаши пченкарно брашно ½ чаша масло за јадење 1 ќесичка прашок за печиво 200г рендано сирење сол по вкус 150г ситно исечкан праз

ПУДИНГ СО ПАЛЕНТА

ПУДИНГ СО ПАЛЕНТА

1 шолја Палента 1 шолја вода 1 1/2 шолја млеко 1 1/2 шолја бел шеќер 1 стапче цимет 1/2 шолја путер

430
ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

170 г Пченкарно брашно; 600 мл вода; 600 мл млеко; 40 г рендан пармезан; 40 г путер. За сосот: малку крупна сол; 60 г свеж босилек; 100 г рендан пармезан; 150 мл масло.

225
ЖЕЛЕ РОЛАТ

ЖЕЛЕ РОЛАТ

СОСТОЈКИ 1 пакување Kолачиња со какао и чоколадни парчиња 150 г растопен путер 1 лажичка екстракт од ванила 1 лажица какао 250 мл млеко 2 ќесички шлаг-пена 1 пакетче желатин растворен во вода и растопен на пареа желе-бонбони во различни бои

10300
НОВОГОДИШНИ ЕЛКИ

НОВОГОДИШНИ ЕЛКИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 220 мл кисела вода 4 лажици масло за јадење прстофат сол 250 г путер или маргарин За премачкување: 150 г сланина исечкана на тенки парчиња 1 изматено јајце 1-2 лажици сенф

8-1090