НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

Состојки

СОСТОЈКИ

  • 1 пакување ‘Ржан леб
  • 4-5 парчиња
  • 6 јајца
  • 250 мл млеко
  • 250 г кашкавал
  • 1 главица кромид
  • 100 г кашкавал чедар.

4-6

180

Подготовка

Парчињата леб се сечкаат на коцки и се редат во длабок сад за печење, подмачкан или обложен со хартија за печење. Врз нив се додава претходно испржената и исечкана сланина, исечканиот кромид и кашкавал. Сите состојки се мешаат. Во друг длабок сад се матат јајцата со млекото и се додаваат во смесата од леб. Вака подготвената тава се покрива со хартија за свежа храна и се остава во ладилник 2 часа за да се соединат сите вкусови. Пред печењето се додава рендан кашкавал чедар и се пече околу 30-40 минути во загреана рерна на 170°С. По печењето одозгора нанесете од ренданиот кашкавал.
Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

8
ЧОКОЛАДНО СУФЛЕ

ЧОКОЛАДНО СУФЛЕ

2 лажици Екстра бело брашно тип 400  1 лажица путер 4 лажици шеќер 1 жолчка 100 г чоколадо за готвење со мин. 60 % какао маса 3 лажици путер 1 лажичка екстракт од ванила прстофат сол 2 белки 50 г шеќер ½ лажичка алкохолен оцет

425
Колач од ванила и портокал

Колач од ванила и портокал

За пандишпан: 180 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички прашок за печиво 1 лажичка сол 250 г путер 250 г шеќер 4 јајца екстракт од ванила кора од 1 портокал 240 г  кисела павлака За глазура: 2 портокали, 150 г шеќер, 60 г вода.

8-1060
ПОГАЧА

ПОГАЧА

700 г Екстра бело брашно тип 400 300 мл млако млеко 20 г свеж квасец 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 50 мл масло за јадење 2 белки од јајце сусам, афионово семе и маргарин за пред печење 2 жолчки измешани со 2 лажици млеко за премачкување на погачата

4-6180
ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

300 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 2 1/2 лажички прашок за печиво 1 лажица шеќер 240 г студен путер исечкан на коцки 120 г пире од компири 120 мл јогурт 1 јајце за премачкување 1 лажица млеко за премачкување

8-1045
ПИЦА – ВЕНЕЦ

ПИЦА – ВЕНЕЦ

400 г Екстра бело брашно тип 400 1/3 свеж квасец прстофат сол 2 лажички шеќер 200 мл млако млеко 1 јајце

4-660
ОВОШНИ СЕНДВИЧИ

ОВОШНИ СЕНДВИЧИ

Бриош леб 250г путер 200г мед овошје (банани, јагоди или киви)

715
ГАЛЕТ СО ДОМАТИ И КИСЕЛА ПАВЛАКА

ГАЛЕТ СО ДОМАТИ И КИСЕЛА ПАВЛАКА

За тесто: 270 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол 200 г ладен путер 100 мл ладна вода За фил: 2-3 домати 300 г кисела павлака сув или свеж копар, ситно исечкан 1 чешне лук 100 г ситно изрендан кашкавал маслиново масло 1 јајце за премачкување

2-460