МИРИСЕН КОЛАЧ

Состојки

  • 250 г Екстра бело брашно тип 400
  • 2 лажички прашок за печиво
  • 1 лажичка цимет
  • 1/2 лажичка мелено каранфилче
  • 1/2 лажичка мелено мускатно оревче
  • 1/2 лажичка сол
  • 2 јајца на собна температура
  • 150 г шеќер
  • 170 мл кисела павлака
  • кора од 1 портокал
  • 80 мл сок од портокал
  • 100 г шеќер
  • 60 мл масло за јадење
  • 150 г ореви

20

60

Подготовка

Во сад измешајте ги заедно брашното, прашокот за печиво, циметот, каранфилчето, мускатното оревче и солта. Во друг сад, изматете ги јајцата со шеќерот. Додадете ја киселата павлака заедно со кората од портокал и маслото за јадење. Мешајте додека сите состојки не се соединат. Додадете ги сувите состојки и добро промешајте. Додадете 100 гр од оревите и промешајте. Претурете ја смесата за колачот во тавче 20 х 20 см кое претходно ќе го премачкате со путер или масло за јадење. Исечкајте ги останатите ореви и нанесете ги врз смесата за колачот. Печете го колачот во загреана рерна на 160 степени, околу 35-40 минути. Подгответе сируп на тој начин што во тава на оган ќе го загреете сокот од протокал заедно со 100 гр шеќер. Оставете да врие околу 5-6 минути. Кога колачот ќе биде готов, полејте го со глазурата неколку пати за убаво да се впие внатре.
Бела магија

Бела магија

За пандишпан: 15 лажици Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 5 јајца 15 лажици шеќер 15 лажици масло 15 лажици млеко 1 ќесичка ванилин шеќер За фил: 250 мл слатка павлака 1 ќесичка желатин 1 лажичка екстракт од ванила 200 г јагоди

8-1075
ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА

ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА

500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 1 белка 50 мл масло за јадење 20 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол јајце за премачкување сусам и мак за декорација 100 г омекнат путер

6-8180
ЛИСНАТИ СО МАСКАРПОНЕ И СПАНАЌ

ЛИСНАТИ СО МАСКАРПОНЕ И СПАНАЌ

300 г Екстра бело брашно тип 400 150 мл вода 120 г растопен путер 1 лажица сол За смеса со путер: 400 г путер 180 г Екстра бело брашно тип 400 За фил: 150 г маскарпоне 1 јајце 100 г рендан кашкавал сол и мелен црн пипер 50 г свеж млад спанаќ 4 црвени пиперки […]

8-10240
ЧИЗКЕЈК

ЧИЗКЕЈК

За бисквит основата:  200 гр изблендирани Kолачиња со чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер  4 ½ лажици шеќер За фил:  230 гр крем-сирење (маскарпоне)  200 гр шеќер во прав  200 мл слатка павлака 1 лажица ванила екстракт 150 гр слатко од јагоди

1040
БАСТУНЧЕ ПОЛНЕТО СО МЕЛЕНО МЕСО

БАСТУНЧЕ ПОЛНЕТО СО МЕЛЕНО МЕСО

За тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 100 мл млеко 50 мл масло за јадење 1 белка сол по вкус 1 лажичка шеќер 1 пакетче сув квасец За фил со мелено месо: 250 г мелено месо 1 главица кромид, ситно исечкана сол и мелен црн пипер по вкус 1 лажица шарена сол масло […]

4-6120
Инес торта

Инес торта

12 парчиња ‘Ржан двопек 200 г чоколаден прелив 200 г свежо кравјо несолено сирење 545 мл вода 25 г шеќер во прав 2 ќесички ванилин шеќер 200 г павлака за шлаг 700 г компот од вишни 20 г безбоен прелив за торти 100 г лешници

860
ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

200 г Пченкарно брашно 1 ќесичка прашок за печиво 1 шолја масло 4 јајца 1 шолја млеко 1 шолја минерална вода 100 г палента 200 г бело брашно 200 г сирење 400 г спанаќ 1 пиперка

4-645
Колач со бадем и ванила крем

Колач со бадем и ванила крем

За пандишпан: 500 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 5 лажици шеќер 150 мл млеко 120 мл масло 4 јајца 150 г мелени бадеми За крем: 1 пакување пудинг од ванила 150 мл слатка павлака 2 лажици екстракт од ванила

8-1080