МИРИСЕН КОЛАЧ

Состојки

  • 250 г Екстра бело брашно тип 400
  • 2 лажички прашок за печиво
  • 1 лажичка цимет
  • 1/2 лажичка мелено каранфилче
  • 1/2 лажичка мелено мускатно оревче
  • 1/2 лажичка сол
  • 2 јајца на собна температура
  • 150 г шеќер
  • 170 мл кисела павлака
  • кора од 1 портокал
  • 80 мл сок од портокал
  • 100 г шеќер
  • 60 мл масло за јадење
  • 150 г ореви

20

60

Подготовка

Во сад измешајте ги заедно брашното, прашокот за печиво, циметот, каранфилчето, мускатното оревче и солта. Во друг сад, изматете ги јајцата со шеќерот. Додадете ја киселата павлака заедно со кората од портокал и маслото за јадење. Мешајте додека сите состојки не се соединат. Додадете ги сувите состојки и добро промешајте. Додадете 100 гр од оревите и промешајте. Претурете ја смесата за колачот во тавче 20 х 20 см кое претходно ќе го премачкате со путер или масло за јадење. Исечкајте ги останатите ореви и нанесете ги врз смесата за колачот. Печете го колачот во загреана рерна на 160 степени, околу 35-40 минути. Подгответе сируп на тој начин што во тава на оган ќе го загреете сокот од протокал заедно со 100 гр шеќер. Оставете да врие околу 5-6 минути. Кога колачот ќе биде готов, полејте го со глазурата неколку пати за убаво да се впие внатре.
ГАЛЕТ СО ДОМАТИ И КИСЕЛА ПАВЛАКА

ГАЛЕТ СО ДОМАТИ И КИСЕЛА ПАВЛАКА

За тесто: 270 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол 200 г ладен путер 100 мл ладна вода За фил: 2-3 домати 300 г кисела павлака сув или свеж копар, ситно исечкан 1 чешне лук 100 г ситно изрендан кашкавал маслиново масло 1 јајце за премачкување

2-460
Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

8 парчиња Бел леб 8 парчиња варено мисиркино месо (нискокалорично) 100г крем сирење маслиново масло 1 домат, исечкан на мали парчиња 1 лажица ситно исечкан магдонос сол и свежо мелен бибер 4 листа марула

410
ЕМПАНАДАС СО ПЕЧУРКИ

ЕМПАНАДАС СО ПЕЧУРКИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млеко 2 лажици шеќер ½ квасец 1 јајце 3 лажици маслиново масло сол по вкус За фил: 1 лажица Екстра бело брашно тип 400 2 лажици путер 1 средна главица кромид 500 г свежи шампињони 200 мл вода 1 лажица сув босилек 1 лажица […]

4-660
Отворен сендвич со пиперка и топен кашкавал

Отворен сендвич со пиперка и топен кашкавал

8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 1 зелена, 1 портокалова и 1 црвена блага пиперка, ситно исечкани 100г Гауда кашкавал, исечен на коцки 2 лажици ситно исечкани маслинки ситно сечкан свеж магдонос сол и свежо мелен бибер

420
МИНИ-ТОРТИЧКИ

МИНИ-ТОРТИЧКИ

За тесто: 2 филџани Екстра бело брашно тип 400 2 филџани шеќер; 2 филџани масло за јадење; 4 јајца; 1 филџан млеко; 2 филџани мелени ореви; 1 ќесичка прашок за печиво. За фил: 200мл млеко; 150г шеќер; 100г чоколада; шлаг–пена.

6-860
НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

180 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка екстракт од ванила 1 лажичка инстант кафе 100 г какао 4 јајца 250 г путер 350 г шеќер 250 г растопено чоколадо За декорација: Перечиња глазура од шеќер во прав и сок од лимон прехрамбена црвена боја

1245
Печен леб со фета сирење и домати

Печен леб со фета сирење и домати

8 парчиња `Rжан леб 3 рендани домати 200г рендано фета сирење оригано маслиново масло сол и свежо мелен бибер

415
ПИТА СО ПИЛЕШКО

ПИТА СО ПИЛЕШКО

500 г Екстра бело брашно тип 400 1 ½ лажичка сол 250 г путер 120 мл вода 2 јајца За фил: 500 г варени пилешки гради исечкани на коцки 200 г сечкани шампињони 3 лажици путер 1 среден ситно исечкан кромид 2 сечкани моркови 120 г брашно 700 мл пилешки булјон 1 лажица мајчина душичка […]

4180