ЛАЗАЊА

Состојки

За лазања листови:

За сос:

  • 1 главица кромид
  • 400 г мелено месо
  • 2 чешниња лук ситно исечкани (по желба)
  • 200 мл доматен сос 1
  • 50 мл бешамел сос со кашкавал
  • маслиново масло по вкус
  • 50 г путер
  • сол и мелен црн пипер по вкус
  • 150 г рендан кашкавал
  • 3-4 лажици рендан мармезан

4-6

150

Подготовка

Најпрво во длабок сад замесете тесто од брашното, јајцата, маслото и солта. Оставете тестото да одмори околу 15-20 минути и расукајте го во долга лента. Пресечете парчиња колку што е голема вашата тава во која ќе ја подготвувате лазањата. Во тава на оган загрејте масло и додадете го кромидот да се пропржи. Додадете го и меленото месо и лукот. Гответе го месото околу 20 минути додека не добие убава кафеава боја. Потоа додадете го доматниот сос и гответе уште 20 минути. На самиот крај додадете го путерот, солта и мелениот црн пипер. Во тавата за печење, ставете тенок слој од смесата со мелено месо, ставете слој од лазања листовите, повторно слој од меленото месо, бешамел, рендан пармезан и постапката се повторува. Слој лазања листови, сос со мелено месо, бешамел и рендан пармезан. На крај се завршува со слој лазања листови, сос од мелено месо, малку бешамел, рендан пармезан и рендан кашкавал низ целата тава. Печете ја во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути.
Бела магија

Бела магија

За пандишпан: 15 лажици Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 5 јајца 15 лажици шеќер 15 лажици масло 15 лажици млеко 1 ќесичка ванилин шеќер За фил: 250 мл слатка павлака 1 ќесичка желатин 1 лажичка екстракт од ванила 200 г јагоди

8-1075
ЛИСНАТА ПИТА СО КАЈСИИ

ЛИСНАТА ПИТА СО КАЈСИИ

За тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење прстофат сол 150 г путер или маргарин За фил: 1 тегла компот од кајсии (само половинки убаво исушени со помош на кујнски бришач) 3 лажици џем од кајсии 2 лажици шеќер 1 жолчка изматена со 1 лажичка […]

690
ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

3 пакувања Меки колачиња со чоко парчиња 2 жолчки  4 лажици шеќер  200 гр чоколадо за готвење  250 гр путер  100 мл млеко  малку рум  100 гр сецкано суво грозје  100 гр ситно сечкано желе  100 гр сечкани ореви

45
ПОЛНЕТИ ЛАЗАЊИ

ПОЛНЕТИ ЛАЗАЊИ

За тесто: 200 г Екстра бело брашно тип 400 2 јајца прстофат сол За фил: 300 г брокула исечкана на мали парчиња 100 г рендан кашкавал 30 г рендан пармезан 200 мл неутрална павлака за готвење 3 парчиња сардини ситно исечкани 50 г исечкани кикирики 3 лажици маслиново масло 2 чешниња лук, сечкан свеж магдонос […]

2-345
ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

1 шолја 275 г Пченкарно брашно 1 шолја бело брашно 1/4 шолја шеќер 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сол 2 јајца 12 лажици исцедена пченка во зрно 1 1/4 шолја млеко 1/4 шолја масло за јадење

635
Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

320
ЧОКОЛАДЕН РОЛАТ СО ФИЛ ОД ТИКВА

ЧОКОЛАДЕН РОЛАТ СО ФИЛ ОД ТИКВА

За ролат: 100 г Екстра бело брашно тип 400 25 г какао 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сол 4 јајца 150 г шеќер 2 лажици млеко 1 лажичка екстракт од ванила За фил: 200 г пире од тиква 120 г путер на собна температура 300 г шеќер во прав 1 лажичка цимет неколку […]

1250
ПРАЗНИЧНИ СЕНДВИЧ КОЛАЧИ

ПРАЗНИЧНИ СЕНДВИЧ КОЛАЧИ

250 г Екстра бело брашно тип 400 70 г какао 1 1/2 лажичка сода бикарбона 1 лажичка сол 250 мл млеко 1 лажичка екстракт од ванила 120 г путер на собна температура 200 г шеќер 1 јајце За фил: 250 мл слатка павлака 3 лажици шеќер во прав 4 лажици крем-сирење на собна температура 2 […]

1545