Инес торта

Состојки

  • 12 парчиња двопек
  • 200 g чоколаден прелив
  • 200 g свежо кравјо несолено сирење
  • 545 ml вода, 25 g шеќер во прав
  • 2 ќесички ванилин шеќер
  • 200 g павлака за шлаг
  • 700 g компот од вишни
  • 20 g безбоен прелив за торти, 100 g лешници

Подготовка

Двопекот се дроби со сукало, се меша со чоколадниот прелив и се става во калап за торта. Во исцеденото сирење се додаваат 3 лажици шеќер во прав, 3 лажици вода и 1 ванилин шеќер. Сето тоа добро се меша и се премачкува врз двопекот. Потоа се посипува со претходно сечканите и пропржени лешници. Павлаката за шлаг се меша со 1 ванилин шеќер, се мати и се размачкува на тортата. Вишните добро се исцедуваат (се сочувува исцедениот сок) и се реди врз шлагот со павлака. Двете ќесички прелив за торта се мешаат со студената вода и се додава сокот од вишни. Смесата потоа се става во тенџере да проврие. Откако ќе се олади се прелива врз вишните. Тортата се става неколку часа во фрижидер да се олади. Пред послужување, се вади калапот за торта и се украсува по желба.
МИНИ-ТОРТИЧКИ

МИНИ-ТОРТИЧКИ

Состојки За тесто: 2 филџани ЕСКТРА БЕЛО брашно тип 400; 2 филџани шеќер; 2 филџани масло за јадење; 4 јајца; 1 филџан млеко; 2 филџани мелени ореви; 1 ќесичка прашок за печиво. За фил: 200мл млеко; 150г шеќер; 100г чоколада; шлаг–пена.

ОВОШНИ СЕНДВИЧИ

ОВОШНИ СЕНДВИЧИ

Состојки Бриош тост леб 250г путер 200г мед овошје (банани, јагоди или киви)

Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

ПОГАЧА

ПОГАЧА

Состојки За тесто: 1кг ПЕКАРСКО брашно тип 500 2 лажички сол 1 маргарин за премачкување 40г квасец 2 јајца 150мл масло за јадење 100мл млеко 2 лажички шеќер околу 300 мл вода сусам или ким за декорација.

Сендвич со домати, оригано, копар и фета

Сендвич со домати, оригано, копар и фета

Состојки: 8 парчиња „Жито Лукс“ леб со микс од зрна 150г рендано фета сирење 2 лажички зрна копар, исечкан на мали парчиња 2 домати, исечкани на коцки оригано сол и свежо мелен бибер 4 листа зелена салата

За 4 лица
БУРГЕРИ

БУРГЕРИ

Состојки 1 пакување пченичен тост леб со микс од зрна 500 грама говедско мелено месо 1 мал изрендан морков 1 мал исечкан црвен кромид ½ шолја крем-сирење 1 изрендана тиквичка 1 изматено јајце, презла 1 супена лажица сос од домати 1 супена лажица масло домат исечкан на парчиња

КОРИ (ЈУФКИ)

КОРИ (ЈУФКИ)

Состојки: 5кг СЕНАМЕНСКО бело брашно 30 јајца 1л млеко 1 лажичка сол

ПРОЈА

ПРОЈА

Состојки За тесто: 1 чаша СЕНАМЕНСКО бело брашно 3 јајца 1 чаша млеко ½ чаша кисела вода 2 чаши пченкарно брашно ½ чаша масло за јадење 1 ќесичка прашок за печиво 200г рендано сирење сол по вкус 150г ситно исечкан праз