КРЕМАСТИ КОЛАЧИЊА

Состојки

За кори:

За фил:

  • 120 г Палента
  • 750 мл млеко
  • 100 г шеќер
  • 2 ќесички пудинг
  • 500 мл млеко
  • 5 лажици шеќер
  • 100 г омекнат путер
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 2 лажици сок од лимон

12

90

Подготовка

Во длабок сад промешајте ги заедно брашното, прашокот за печиво, шеќерот во прав, медот и омекнатиот путер. Замесете тесто, свиткајте го во хартија за печење и чувајте го во ладилник додека го подготвувате филот. Во тенџере на оган сварете ги заедно палентата и млекото (750 мл) и додадете шеќер (100 г). Промешајте, и кога палентата ќе биде сварена, покријте со хартија за свежа храна за да не фати кора. Во друго тенџере на оган, сварете ги двата пудинга во млекото (500 мл) заедно со шеќерот (5 лажици). Додадете лимон и ванила и промешајте. Кога пудингот ќе се свари, покријте со хартија за свежа храна за да не се формира кора. Кога двата фила (палентата и пудингот) ќе се изладат, промешајте ги посебно со миксер, а потоа соединете ги. Додадете го и путерот и повторно изматете. Филот е веќе готов. Оставете го во ладилник покриен со хартија за свежа храна за да не фати кора. Тестото поделете го на 4 еднакви дела и секој дел расукајте го во кора колку што ќе ви биде тепсијата во која ќе го печете (таа од рерната). Печете ги корите одделно по 7-10 минути на температура од 180 степени. Изладените кори ставете ги во високо тавче и филувајте со ¼ од филот, потоа нанесете од кората, па од филот, кора, па фил и уште еднаш кора и на крајот фил. На крај, покријте со чоколадна глазура (100 гр чоколадо растопено на пареа со 70 гр путер). Декорирајте со парче бадем.
ПИТА-ПОГАЧА СО УРДА

ПИТА-ПОГАЧА СО УРДА

За тесто: 800 г Екстра бело брашно тип 400 350 мл млеко 2 јајца 1 белка од јајце 1 жолчка за премачкување 50 мл масло за јадење 50 мл јогурт 30 г свеж квасец 2 лажички сол 1 лажица шеќер За фил: 150 г путер или маргарин 300 г урда

4-6150
ЛИСНАТИ ПОЛЖАВИ

ЛИСНАТИ ПОЛЖАВИ

300 г Екстра бело брашно тип 400 150 мл вода 120 г растопен путер 1 лажица сол За смеса со путер: 180 г Екстра бело брашно тип 400 400 г путер За филот: 200 г парчиња кашкавал 200 г парчиња шунка 50 г сечкани ф’стаци 100 г доматен сос 1 јајце за премачкување

8-10300
КРЕМАСТИ КОЛАЧИЊА

КРЕМАСТИ КОЛАЧИЊА

За кори: 500 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 200 г омекнат путер на собна температура 130 г шеќер во прав 3 лажици мед За фил: 120 г Палента 750 мл млеко 100 г шеќер 2 ќесички пудинг 500 мл млеко 5 лажици шеќер 100 г омекнат путер 1 лажичка […]

1290
БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА

БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА

5-6 парчиња ‘Ржан двопек 1 конзерва туна 2-3 зелени пиперки неколку листови блитва маслиново масло лимонов сок (1/2 лимон) сол, бибер, лук

325
РОЛАТ СО ПИРЕ ОД КОСТЕНИ

РОЛАТ СО ПИРЕ ОД КОСТЕНИ

СОСТОЈКИ 300 г Kолачиња со чоколадни парчиња 250 г пире од костени 350 г путер 150 г чоколадо за готвење 100 г кокос 300 г шеќер во прав 50 мл вода

6-8120
БРЗА БИСКВИТ ТОРТА

БРЗА БИСКВИТ ТОРТА

СОСТОЈКИ 500 г Mеки колачиња со чоко парчиња 50 г исечкани ореви 2 лажички екстракт од ванила 3 лажици какао 100 мл мед 2 јајца 250 г путер

8120
КОЛАЧ СО СУВО ОВОШЈЕ.

КОЛАЧ СО СУВО ОВОШЈЕ.

230 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 350 г суво грозје кора од 3 портокали 300 мл свежо исцеден сок од портокал 1 јајце 150 г мешано суво овошје по желба (урми, смокви, суви сливи, кајсии итн.)

1580
БОЖИЌНИ КОЛАЧИЊА

БОЖИЌНИ КОЛАЧИЊА

240 г Екстра бело брашно тип 400 1 ½ лажичка прашок за печиво 1 ½ лажичка сол 70 г шеќер во прав 120 г омекнат путер 400 г шеќер 250 г растопена чоколада со минимум 70 % какао 1 лажичка еспресо 3 јајца 1 лажичка екстракт од ванила

8-1085

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ГОДИШНО СОБРАНИЕ НА АКЦИОНЕРИ