КРЕМАСТИ КОЛАЧИЊА

Состојки

За кори:

  • 500 г Брашно за колачи
  • 200 г омекнат путер на собна температура
  • 130 г шеќер во прав
  • 3 лажици мед

За фил:

  • 120 г Палента
  • 750 мл млеко
  • 100 г шеќер
  • 2 ќесички пудинг
  • 500 мл млеко
  • 5 лажици шеќер
  • 100 г омекнат путер
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 2 лажици сок од лимон

12

90

Подготовка

Во длабок сад промешајте ги заедно брашното, шеќерот во прав, медот и омекнатиот путер. Замесете тесто, свиткајте го во хартија за печење и чувајте го во ладилник додека го подготвувате филот. Во тенџере на оган сварете ги заедно палентата и млекото (750 мл) и додадете шеќер (100 г). Промешајте, и кога палентата ќе биде сварена, покријте со хартија за свежа храна за да не фати кора. Во друго тенџере на оган, сварете ги двата пудинга во млекото (500 мл) заедно со шеќерот (5 лажици). Додадете лимон и ванила и промешајте. Кога пудингот ќе се свари, покријте со хартија за свежа храна за да не се формира кора. Кога двата фила (палентата и пудингот) ќе се изладат, промешајте ги посебно со миксер, а потоа соединете ги. Додадете го и путерот и повторно изматете. Филот е веќе готов. Оставете го во ладилник покриен со хартија за свежа храна за да не фати кора. Тестото поделете го на 4 еднакви дела и секој дел расукајте го во кора колку што ќе ви биде тепсијата во која ќе го печете (таа од рерната). Печете ги корите одделно по 7-10 минути на температура од 180 степени. Изладените кори ставете ги во високо тавче и филувајте со ¼ од филот, потоа нанесете од кората, па од филот, кора, па фил и уште еднаш кора и на крајот фил. На крај, покријте со чоколадна глазура (100 гр чоколадо растопено на пареа со 70 гр путер). Декорирајте со парче бадем.
ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

200 г Пченкарно брашно 1 ќесичка прашок за печиво 1 шолја масло 4 јајца 1 шолја млеко 1 шолја минерална вода 100 г палента 200 г бело брашно 200 г сирење 400 г спанаќ 1 пиперка

4-645
ЕКЛЕРИ СО ФИЛ ОД Ф`СТАЦИ

ЕКЛЕРИ СО ФИЛ ОД Ф`СТАЦИ

За тестото на еклерите: 120 г Брашно за колачи 250 мл вода 80 г путер 4 јајца прстофат сол За филот: 100 г ф`стаци 100 мл ирски крем ликер 1/4 лажичка зелена прехрамбена боја 230 г крем-сирење 100 г бело чоколадо 250 мл изматен шлаг 50 г шеќер во прав За глазурата: 150 г бело […]

2090
КИШ

КИШ

За тесто: 350 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 240 г ладен путер исечкан на коцки 50-60 мл студена вода За фил: 250 г исечкана сланина на коцки 2 лажици маслиново масло 1 средна главица кромид ситно исечкана 3 јајца 2 жолчки 270 мл неутрална павлака 1 лажичка сол 1 лажичка мелен […]

6120
ТОРТИЛЈИ СО МЕДИТЕРАНСКИ НАМАЗ

ТОРТИЛЈИ СО МЕДИТЕРАНСКИ НАМАЗ

За пита лепчиња: 500 г Екстра бело брашно тип 400  250 мл млака вода прстофат сол 1 прашок за печиво За фил: 1 конзерва црвен грав 60 г кисела павлака 50 г фета сирење 30 г пченка 2 лажички свеж копар ситно исечкан 1 чешне лук 1 лажица свеж сок од лимон сол по вкус […]

4-595
ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

СОСТОЈКИ 1 пакување Бриош леб 250 мл бешамел сос 10-тина парчиња шунка 10-15 парчиња кашкавал 200 г рендан кашкавал мелен црн пипер по вкус

450
ТАВА СО КОЛБАСИ

ТАВА СО КОЛБАСИ

СОСТОЈКИ 1 пакување Интегрален леб со сончоглед 3 парчиња колбаси, ситно исечкани на коцки 2 лажици маслиново масло 1 средна главица кромид ситно исечкана 2 чешниња лук ½ лажичка сува жалфија или нане 500 мл пилешки булјон 200 г рендан кашкавал сол и мелен црн пипер

430
ПИТА СО ПИЛЕШКО

ПИТА СО ПИЛЕШКО

500 г Екстра бело брашно тип 400 1 ½ лажичка сол 250 г путер 120 мл вода 2 јајца За фил: 500 г варени пилешки гради исечкани на коцки 200 г сечкани шампињони 3 лажици путер 1 среден ситно исечкан кромид 2 сечкани моркови 120 г брашно 700 мл пилешки булјон 1 лажица мајчина душичка […]

4180
НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

СОСТОЈКИ 1 пакување Интегрален леб со овесни снегулки 4-5 парчиња 6 јајца 250 мл млеко 250 г кашкавал 1 главица кромид 100 г кашкавал чедар.

4-6180