Инес торта

Состојки

  • 12 парчиња ‘Ржан двопек
  • 200 г чоколаден прелив
  • 200 г свежо кравјо несолено сирење
  • 545 мл вода
  • 25 г шеќер во прав
  • 2 ќесички ванилин шеќер
  • 200 г павлака за шлаг
  • 700 г компот од вишни
  • 20 г безбоен прелив за торти
  • 100 г лешници

8

60

Подготовка

Двопекот се дроби со сукало, се меша со чоколадниот прелив и се става во калап за торта. Во исцеденото сирење се додаваат 3 лажици шеќер во прав, 3 лажици вода и 1 ванилин шеќер. Сето тоа добро се меша и се премачкува врз двопекот. Потоа се посипува со претходно сечканите и пропржени лешници. Павлаката за шлаг се меша со 1 ванилин шеќер, се мати и се размачкува на тортата. Вишните добро се исцедуваат (се сочувува исцедениот сок) и се реди врз шлагот со павлака. Двете ќесички прелив за торта се мешаат со студената вода и се додава сокот од вишни. Смесата потоа се става во тенџере да проврие. Откако ќе се олади се прелива врз вишните. Тортата се става неколку часа во фрижидер да се олади. Пред послужување, се вади калапот за торта и се украсува по желба.
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ОРЕВИ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ОРЕВИ

За тесто 1 пакување Пченичен двопек 4 јајца 1 прашок за печиво 1 шолја шеќер 1 шолја масло за јадење 1 шолја ореви 1 шолја павлака За фил (шербет) 800 g шеќер 2 шолји вода 1 ќесичка ванилин шеќер За глазура: 1 шлаг крем или слатка павлака

440
ШАРЕНА СОЛЕНА ТОРТА

ШАРЕНА СОЛЕНА ТОРТА

СОСТОЈКИ 1 пакување Бел леб За црвена крем-салата: 1 тегла цвекло, ситно исечкано 3 варени јајца 6-7 лажици мајонез 1 лажица кисела павлака сол и мелен црн пипер по вкус За бела крем-салата: 2 пилешки стека, сварени и исечкани на коцки 1 мала конзерва грашок 2 компира, сварени и ситно исечкани 2 јајца варени и […]

1260
ПИЦА – ВЕНЕЦ

ПИЦА – ВЕНЕЦ

400 г Екстра бело брашно тип 400 1/3 свеж квасец прстофат сол 2 лажички шеќер 200 мл млако млеко 1 јајце

4-660
ЧИЗКЕЈК СО ДВОПЕК И ЈАГОДИ

ЧИЗКЕЈК СО ДВОПЕК И ЈАГОДИ

9 парчиња Пченичен двопек 40 g путер 135 g шеќер 400 g несолено свежо сирење рендана кора од лимон 1 лажица лимонов сок 1 јајце мармалад од јагоди

МИЛИБРОД

МИЛИБРОД

250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус

6-8110
ВЕГЕТАРИЈАНСКА ПИЦА

ВЕГЕТАРИЈАНСКА ПИЦА

500 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл млеко 2 лажици шеќер ½ квасец ½ печиво 1 јајце 150 мл јогурт 2 лажици масло за јадење сол по вкус За фил: доматен сос 10-тина парчиња брокула црвена пиперка 10-тина маслинки 300 г кашкавал 250 г шампињони

2270
Сендвич со туна и црвена пиперка

Сендвич со туна и црвена пиперка

8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 200г туна од конзерва; 2 големи лажици нискокалоричен мајонез; 2 свежи главици кромид, ситно исечкани; 1 црвена блага пиперка, ситно исечкана; 1 мала лажица копар, ситно исечкан; сол и свежо мелен бибер; 4 листа марула.

410
НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

180 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка екстракт од ванила 1 лажичка инстант кафе 100 г какао 4 јајца 250 г путер 350 г шеќер 250 г растопено чоколадо За декорација: Перечиња глазура од шеќер во прав и сок од лимон прехрамбена црвена боја

1245