ЕКЛЕРИ

Состојки

За еклерите:

  • 150 г Екстра бело брашно тип 400
  • 2 лажици шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 1/2 пакетче прашок за печиво
  • 120 мл вода
  • 130 мл млеко
  • 130 г путер
  • 5 јајца на собна температура

За кремот:

  • 1 1/2 ќесички инстант ванила пудинг
  • 500 мл млеко
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 3 жолчки
  • 50 г путер
  • 200 мл слатка павлака или 2 ќесички шлаг-пена

За чоколадната глазура:

  • 100 г чоколадо за готвење
  • 50 г путер

20

160

Подготовка

Најпрво подгответе го кремот за да може да се олади. Во тенџере на оган, ставете го млекото да се загрее, а настрана промешајте го пудингот од ванила, жолчките, екстрактот од ванила и малку од ладното млеко. Кога млекото ќе започне да врие, додадете ја смесата со пудингот и константно промешувајте. Тргнете го настрана и додадете го путерот, промешајте да се растопи и покријте со хартија за свежа храна за да не фати кора додека комплетно не се излади. Изматете ја слатката павлака или прашокот за шлаг и промешајте го во изладениоот пудинг. Оставете да се олади околу 1 час додека ги подготвите еклерите. За еклерите: Во тава на оган ставете ја водата, млекото, шеќерот и солта да зовријат. Додадете го брашното заедно со прашокот за печиво. Со дрвена лажица промешувајте и намалете ја температурата на средно. Треба да се оформи топка од тестото. Тргнете го настрана и додадете ги јајцата, промешувајќи помеѓу секое додавање. Вака подготвената смеса префрлете ја во готварски шприц со кружен отвор. Формирајте ги еклерите на хартија за печење обложена во тавче. Оформените еклери набрашнете ги со шеќер во прав пред да ги печете. Печете ги во загреана рерна на 230 степени 5 минути, а потоа намалете на 180 степени и печете уште 30 минути. Не отварајте ја рерната додека еклерите се печат. Оставете 15 минути да се изладат. Направете две или три дупчиња на секој еклер од долната страна и со помош на готварски шприц нанесете во секое дупче за да може филот рамномерно да се распредели. Растопете ја чоколадата заедно со путерот и секој еклер со предната страна потопете го во чоколадната глазура.
Пита со урдa и сланина

Пита со урдa и сланина

За тесто: 450 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 20 г свеж квасец  1 лажичка шеќер  50 мл масло за јадење  сол За фил: 400 г урда  1 јајце 200 г сланина – ситно исечкана на коцки  Сол

6105
ЛИСНАТИ ПЕЧИВА СО ВИШНА

ЛИСНАТИ ПЕЧИВА СО ВИШНА

За лиснато тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење прстофат сол 150 г путер или маргарин За фил: 200 г одмрзнати вишни 1 лажица нишесте 3 лажици шеќер 1 лажичка екстракт од ванила прстофат цимет

1290
Бела магија

Бела магија

За пандишпан: 15 лажици Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 5 јајца 15 лажици шеќер 15 лажици масло 15 лажици млеко 1 ќесичка ванилин шеќер За фил: 250 мл слатка павлака 1 ќесичка желатин 1 лажичка екстракт од ванила 200 г јагоди

8-1075
ТОРТА СО ЈАГОДИ

ТОРТА СО ЈАГОДИ

3 лажици Екстра Бело брашно тип 400 8 јајца 8 лажици шеќер 1 лажица масло за јадење 150 г сечкани ореви 100 г суво грозје 1 кесичка прашок за печиво За фил: 500 мл слатка павлака 150 мл крем-сирење 50 г шеќер во прав јагоди 100 г чоколадо за готвење

8-10105
КОЛАЧИ ЕЛКИ

КОЛАЧИ ЕЛКИ

370 г Екстра бело брашно тип 400 250 г путер исечкан на коцки 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 140 г шеќер во прав

8-1050
БУРГЕРИ

БУРГЕРИ

400 г Екстра бело брашно тип 400 2 пакетчиња сув квасец 2 лажици шеќер 2 лажички сол 180 мл млака вода 2 јајца 2 лажици маслиново масло За плескавици: 1 ситно исечкана главица кромид 1 чешне лук, ситно исечкано 2 лажици паста од домати 1 лажица сенф 1 јајце 1 лажица оригано 1 лажица мајчина […]

5-7140
ЛИМЕТА ТОРТИЧКИ

ЛИМЕТА ТОРТИЧКИ

2 пакувања Kолачиња со чоколадни парчиња 75 мл свежо цеден сок од лимета  100 мл кондензирано млеко  230 гр крем-сирење  55 гр растопен путер  150 гр слатка павлака (плус за декорација).

1230
ЕМПАНАДАС СО ПЕЧУРКИ

ЕМПАНАДАС СО ПЕЧУРКИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млеко 2 лажици шеќер ½ квасец 1 јајце 3 лажици маслиново масло сол по вкус За фил: 1 лажица Екстра бело брашно тип 400 2 лажици путер 1 средна главица кромид 500 г свежи шампињони 200 мл вода 1 лажица сув босилек 1 лажица […]

4-660