ЕКЛЕРИ

Состојки

За еклерите:

  • 150 г Екстра бело брашно тип 400
  • 2 лажици шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 1/2 пакетче прашок за печиво
  • 120 мл вода
  • 130 мл млеко
  • 130 г путер
  • 5 јајца на собна температура

За кремот:

  • 1 1/2 ќесички инстант ванила пудинг
  • 500 мл млеко
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 3 жолчки
  • 50 г путер
  • 200 мл слатка павлака или 2 ќесички шлаг-пена

За чоколадната глазура:

  • 100 г чоколадо за готвење
  • 50 г путер

20

160

Подготовка

Најпрво подгответе го кремот за да може да се олади. Во тенџере на оган, ставете го млекото да се загрее, а настрана промешајте го пудингот од ванила, жолчките, екстрактот од ванила и малку од ладното млеко. Кога млекото ќе започне да врие, додадете ја смесата со пудингот и константно промешувајте. Тргнете го настрана и додадете го путерот, промешајте да се растопи и покријте со хартија за свежа храна за да не фати кора додека комплетно не се излади. Изматете ја слатката павлака или прашокот за шлаг и промешајте го во изладениоот пудинг. Оставете да се олади околу 1 час додека ги подготвите еклерите. За еклерите: Во тава на оган ставете ја водата, млекото, шеќерот и солта да зовријат. Додадете го брашното заедно со прашокот за печиво. Со дрвена лажица промешувајте и намалете ја температурата на средно. Треба да се оформи топка од тестото. Тргнете го настрана и додадете ги јајцата, промешувајќи помеѓу секое додавање. Вака подготвената смеса префрлете ја во готварски шприц со кружен отвор. Формирајте ги еклерите на хартија за печење обложена во тавче. Оформените еклери набрашнете ги со шеќер во прав пред да ги печете. Печете ги во загреана рерна на 230 степени 5 минути, а потоа намалете на 180 степени и печете уште 30 минути. Не отварајте ја рерната додека еклерите се печат. Оставете 15 минути да се изладат. Направете две или три дупчиња на секој еклер од долната страна и со помош на готварски шприц нанесете во секое дупче за да може филот рамномерно да се распредели. Растопете ја чоколадата заедно со путерот и секој еклер со предната страна потопете го во чоколадната глазура.
Отворен сендвич со пиперка и топен кашкавал

Отворен сендвич со пиперка и топен кашкавал

8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 1 зелена, 1 портокалова и 1 црвена блага пиперка, ситно исечкани 100г Гауда кашкавал, исечен на коцки 2 лажици ситно исечкани маслинки ситно сечкан свеж магдонос сол и свежо мелен бибер

420
ШАРЕНА СОЛЕНА ТОРТА

ШАРЕНА СОЛЕНА ТОРТА

СОСТОЈКИ 1 пакување Бел леб За црвена крем-салата: 1 тегла цвекло, ситно исечкано 3 варени јајца 6-7 лажици мајонез 1 лажица кисела павлака сол и мелен црн пипер по вкус За бела крем-салата: 2 пилешки стека, сварени и исечкани на коцки 1 мала конзерва грашок 2 компира, сварени и ситно исечкани 2 јајца варени и […]

1260
ВЕГЕТАРИЈАНСКА ПИЦА

ВЕГЕТАРИЈАНСКА ПИЦА

500 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл млеко 2 лажици шеќер ½ квасец ½ печиво 1 јајце 150 мл јогурт 2 лажици масло за јадење сол по вкус За фил: доматен сос 10-тина парчиња брокула црвена пиперка 10-тина маслинки 300 г кашкавал 250 г шампињони

2270
ЕМПАНАДАС СО ПЕЧУРКИ

ЕМПАНАДАС СО ПЕЧУРКИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млеко 2 лажици шеќер ½ квасец 1 јајце 3 лажици маслиново масло сол по вкус За фил: 1 лажица Екстра бело брашно тип 400 2 лажици путер 1 средна главица кромид 500 г свежи шампињони 200 мл вода 1 лажица сув босилек 1 лажица […]

4-660
СОЛЕНИ СУСАМ-БОМБИЧКИ

СОЛЕНИ СУСАМ-БОМБИЧКИ

За тесто: 500г Сенаменско брашно 2 јајца (1 цело јајце +1 жолчка за тесто) 2 лажички сол 1 супена лажичка рум или коњак 4 лажички прашок за печиво 1 маргарин за готвење 1 филџан кисело млеко 1 филџан масло за јадење За декорација: Белка од 1 јајце половина лажиче сол 100г сусам

45
МИЛИБРОД

МИЛИБРОД

250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус

6-8110
СУШИ СЕНДВИЧИ

СУШИ СЕНДВИЧИ

1 пакување  Бел леб со отстранети корки 300г сварена и испасирана пченка 4 големи, тенки парчиња чадена шунка 1 мал изрендан морков 1 мала краставица излупена и исечена на ленти 200 г лосос исечкан на ситни парчиња 2 – 3 листови зелена салата 1 мало авокадо исечкано на тенки ленти

5-730
НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

СОСТОЈКИ 1 пакување ‘Ржан леб 4-5 парчиња 6 јајца 250 мл млеко 250 г кашкавал 1 главица кромид 100 г кашкавал чедар.

4-6180