СОСТОЈКИ
- 1 пакување Бриош леб
- 250 мл бешамел сос
- 10-тина парчиња шунка
- 10-15 парчиња кашкавал
- 200 г рендан кашкавал
- мелен црн пипер по вкус
Состојки
СОСТОЈКИ
Подготовка
За тесто: 18 супени лажици Сенаменско бело брашно 4 јајца 1 чаша млеко 1 чаша масло за јадење 250г бело рендано сирење 1 ќесичка прашок за печиво
500 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1/2 лажичка лук во прав 1 лажичка сув или свеж рузмарин 1 1/2 лажичка буковец 1/2 коцка свеж квасец 350 мл млака вода 100 г зелени маслинки 100 г каламата маслинки
600 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл млака вода сол по вкус 15 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 70 мл масло за јадење зелени маслинки со пиперка, пресечени на половина сусам
300 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 2 1/2 лажички прашок за печиво 1 лажица шеќер 240 г студен путер исечкан на коцки 120 г пире од компири 120 мл јогурт 1 јајце за премачкување 1 лажица млеко за премачкување
За тесто: 450 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 20 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 50 мл масло за јадење сол За фил: 400 г урда 1 јајце 200 г сланина – ситно исечкана на коцки Сол
За бисквит основата: 250 гр изблендирани Колачиња со чоколадни парчиња и лешници 80 гр омекнат путер 2 лажици шеќер 1 пакетче цимет За фил: 350 мл млеко со ниска масленост 6 жолчки 150 гр мед ½ лажичка сол 1 лажичка екстракт од ванила За декорација: 2 јаболка исечкани на тенки ливчиња (се чуваат во лимонова […]
За лиснато тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење прстофат сол 150 г путер или маргарин За фил: 200 г одмрзнати вишни 1 лажица нишесте 3 лажици шеќер 1 лажичка екстракт од ванила прстофат цимет