ЧОКОЛАДНО СУФЛЕ

Состојки

  • 2 лажици Екстра бело брашно тип 400 
  • 1 лажица путер
  • 4 лажици шеќер
  • 1 жолчка
  • 100 г чоколадо за готвење со мин. 60 % какао маса
  • 3 лажици путер
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • прстофат сол
  • 2 белки
  • 50 г шеќер
  • ½ лажичка алкохолен оцет

4

25

Подготовка

Премачкајте со путер два керамички сада за суфле и ставете по 2 лажици шеќер во секој од нив за да се залепи на путерот, а и да спречите суфлето да се залепи на садовите. Во длабок сад ставете го чоколадото и путерот и растопете го на пареа. Промешајте, оладете и додадете 1 жолчка и екстракт од ванила. Додадете го брашното и прстофат сол. Промешајте. Оставете ја оваа смеса на страна.Во длабок сад изматете ги белките заедно со шеќерот и алкохолниот оцет во цврст шлаг. Смесата со изматените белки, вмешувајте ја постепено во чоколадната смеса, така што ќе добиете воздушеста смеса за суфле. Наполнете ги керамичките садови сосема до врвот. Протапкајте ги од работната површина за да излезе воздухот и со помош на шпатула израмнете го целиот врв на керамичкиот сад. Со палецот направете вдлабнатина низ целата површина до самиот раб на керамичкиот сад, длабока 1/2 см. Печете ги во загреана рерна само 13-14 минути на 200 степени. Сервирајте веднаш!
ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

200 г Пченкарно брашно 1 ќесичка прашок за печиво 1 шолја масло 4 јајца 1 шолја млеко 1 шолја минерална вода 100 г палента 200 г бело брашно 200 г сирење 400 г спанаќ 1 пиперка

4-645
ЛИНЦЕР КОЛАЧИ

ЛИНЦЕР КОЛАЧИ

120 г Екстра бело брашно тип 400 180 г путер 100 г шеќер во прав кора од 1 лимон 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 100 г ситно мелени бадеми прстофат сол За декорација: џем од јагоди шеќер во прав

25150
КИШ

КИШ

За тесто: 350 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 240 г ладен путер исечкан на коцки 50-60 мл студена вода За фил: 250 г исечкана сланина на коцки 2 лажици маслиново масло 1 средна главица кромид ситно исечкана 3 јајца 2 жолчки 270 мл неутрална павлака 1 лажичка сол 1 лажичка мелен […]

6120
МАДЛЕНИ

МАДЛЕНИ

1 шолја Екстра бело брашно тип 400 3 јајца 50 г шеќер кора од портокал 1 лажичка прашок за пециво прстофат сол 6 лажици растопен путер

3090
Колач од ванила и портокал

Колач од ванила и портокал

За пандишпан: 180 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички прашок за печиво 1 лажичка сол 250 г путер 250 г шеќер 4 јајца екстракт од ванила кора од 1 портокал 240 г  кисела павлака За глазура: 2 портокали, 150 г шеќер, 60 г вода.

8-1060
БУРГЕРИ

БУРГЕРИ

400 г Екстра бело брашно тип 400 2 пакетчиња сув квасец 2 лажици шеќер 2 лажички сол 180 мл млака вода 2 јајца 2 лажици маслиново масло За плескавици: 1 ситно исечкана главица кромид 1 чешне лук, ситно исечкано 2 лажици паста од домати 1 лажица сенф 1 јајце 1 лажица оригано 1 лажица мајчина […]

5-7140
ТЕГНЕТА ПИТА СО ПРАЗ

ТЕГНЕТА ПИТА СО ПРАЗ

700 г Екстра бело брашно тип 400 350 мл млака вода ¼ од квасец прстофат сол 100 мл масло за јадење За фил 3 страка праз, ситно исечкан 2 лажици масло за јадење 1 јајце 200 г урда или дробено сирење

6-860
Инес торта

Инес торта

12 парчиња ‘Ржан двопек 200 г чоколаден прелив 200 г свежо кравјо несолено сирење 545 мл вода 25 г шеќер во прав 2 ќесички ванилин шеќер 200 г павлака за шлаг 700 г компот од вишни 20 г безбоен прелив за торти 100 г лешници

860