ЧИЗКЕЈК

Состојки

За бисквит основата: 

За фил: 

  • 230 гр крем-сирење (маскарпоне) 
  • 200 гр шеќер во прав 
  • 200 мл слатка павлака
  • 1 лажица ванила екстракт
  • 150 гр слатко од јагоди

10

40

Подготовка

Рерната се загрева на 175 °C. Заедно се миксираат изблендираните колачиња, путерот и шеќерот додека да се добие хомогена смеса. Во кружен плех за торта, од смесата се моделира основа која се пече 10 минути. За филот: Заедно се матат крем-сирењето, шеќерот и ванилата. Во друг сад се мати слатката павлака и двете лажици шеќер додека да се добие цврста смеса и се додава во смесата од крем-сирење. Сè се меша додека да се добие хомогена смеса. Така приготвениот фил се нанесува врз изладената бисквит основа. Се остава во фрижидер да се стврдне 2-3 часа. Одозгора се премачкува со слатко од јагоди.
Пита со урдa и сланина

Пита со урдa и сланина

За тесто: 450 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 20 г свеж квасец  1 лажичка шеќер  50 мл масло за јадење  сол За фил: 400 г урда  1 јајце 200 г сланина – ситно исечкана на коцки  Сол

6105
Рипчиња сендвичи

Рипчиња сендвичи

1 пакување Бел леб 2 конзерви туна од 180 г 1 стапче целер,ситно исечкано 2 супени лажици мајонез 1 многу тенко и дијагонално краставица марула

5-720
ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ПЕЧУРКИ

ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ПЕЧУРКИ

1 пакување интегрален пченичен тост леб 300г крем-сирење 2 лажици маслиново масло 1 помал компир 500г свежи печурки неколку чешниња лук 50мл бело вино 1 лажичка сув темјан ¼ лажичка црн бибер ¼ лажичка сол

Сендвич со туна и црвена пиперка

Сендвич со туна и црвена пиперка

8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 200г туна од конзерва; 2 големи лажици нискокалоричен мајонез; 2 свежи главици кромид, ситно исечкани; 1 црвена блага пиперка, ситно исечкана; 1 мала лажица копар, ситно исечкан; сол и свежо мелен бибер; 4 листа марула.

410
ЛЕБ

ЛЕБ

1кг Пекарско брашно тип 500; 30г свеж квасец; 20г сол; 10г шеќер; околу 580мл вода.

4140
„ПРЕВРТЕНИ“ МАФИНИ СО ЧОКОЛАДО

„ПРЕВРТЕНИ“ МАФИНИ СО ЧОКОЛАДО

За тесто: 180 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка прашок за печиво прстофат сол 60 мл врела вода 1 лажичка инстант кафе 60 г какао 60 мл кисела павлака 60 мл млеко 150 г омекнат путер 200 г шеќер 2 јајца 1 лажица екстракт од ванила За чоколадниот крем: 100 г чоколадо 100 […]

640
КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

500 g Пченкарно брашно малку црн пипер малку сол 50 ml масло

8-1040
ЛИСНАТИ ПОЛЖАВИ

ЛИСНАТИ ПОЛЖАВИ

300 г Екстра бело брашно тип 400 150 мл вода 120 г растопен путер 1 лажица сол За смеса со путер: 180 г Екстра бело брашно тип 400 400 г путер За филот: 200 г парчиња кашкавал 200 г парчиња шунка 50 г сечкани ф’стаци 100 г доматен сос 1 јајце за премачкување

8-10300