ЧОКОЛАДНИ ТАРТЛЕТИ

Состојки

За бисквит основата:

За фил:

  • 115 мл слатка павлака 
  • 100 гр чоколадо

8

45

Подготовка

Колачињата се дробат во блендер, се додава растопениот путер и сè се меша додека да се добие хомогена смеса. Се зема од смесата и се формираат тартлети во претходно подмачкани 8 калапи. Се оставаат во фирижидер да се стврднат. Внимателно се вадат од калапите. Слатката павлака се загрева во сад на оган, се додава кршеното чоколадо да се растопи. Откако смесата ќе се излади, се мати да се добие густ крем. Кремот се става во готварски шприц и се филуваат тартлетите. Се декорираат по желба. Пред послужување се оставаат во фрижидер или на студено место.
СЛАДОК ДВОПЕК

СЛАДОК ДВОПЕК

12 парчиња Пченичен двопек 2 мали шолји сок од брусница 1/2 мала шолја вода 125 g шеќер 1 ќесичка цимет 1 парче кора од лимон 2 лажици густин 2 лажици бадеми 2 лажици суво грозјеД

625
МАДЛЕНИ

МАДЛЕНИ

1 шолја Екстра бело брашно тип 400 3 јајца 50 г шеќер кора од портокал 1 лажичка прашок за пециво прстофат сол 6 лажици растопен путер

3090
Сендвич со цвекло и моцарела

Сендвич со цвекло и моцарела

410
Колач со кандирано овошје

Колач со кандирано овошје

225 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 150 г путер 140 г шеќер 2 јајца 100 мл млеко кандирано овошје по желба

8-1060
РОЛАТ СО ОРЕВИ

РОЛАТ СО ОРЕВИ

За тестото: 600 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 1 квасец 3 лажици шеќер прстофат сол 4 жолчки 200 г путер екстракт од ванила жолчка за премачкување За филот: 300 г мелени ореви 4 белки екстракт од ванила 5 лажици шеќер

8-10140
ДОМАШНИ ТЕСТЕНИНИ

ДОМАШНИ ТЕСТЕНИНИ

За тестенини: 100 г Екстра бело брашно тип 400 1 јајце прстофат сол За сос: 40 г рендан пармезан 1/2 лажичка мелен црн бибер маслиново масло

230
КОЛАЧ СО КРУШИ

КОЛАЧ СО КРУШИ

270 г Екстра бело брашно тип 400 20 г какао 20 г нишесте 1 прашок за печиво 200 г путер 100 г шеќер во прав 1 банана 5 јајца 1 лажичка екстракт од ванила 3 круши

6-850
БЛАГИ МЕКИЦИ

БЛАГИ МЕКИЦИ

250 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка сув квасец 1 лажичка сол 3-4 лажици шеќер 2 лажици маргарин или 5 лажици масло за јадење 170 мл млака вода

850