ЛАЗАЊА СО СПАНАЌ

Состојки

За фил:

  • 1 главици кромид
  • 250 г свежи шампињони
  • 3 лажици маслиново масло
  • 2 чешниња лук
  • 250 г урда
  • 500 г свеж спанаќ
  • 1 лажица оригано
  • 1 лажица сол
  • 400 г кашкавал
  • 100 г бешамел сос

4-6

90

Подготовка

Во длабок сад замешајте го путерот со брашното, солта и шеќерот за да добиете конзистенција на песок. Додадете ја жолчката и студената вода и замесете. Тестото завиткајте го во хартија за печење во форма на диск и оставете во ладилник да се стегне околу 40-тина минути. Расукајте кора и ставете го во округла тава. Вишокот од тесто, пресечете го и вратете го во ладилник околу 30-тина минути. Загрејте ја рерната на 170 степени. Пред да го ставите да се пече, на неколку места прободете го со виљушка за да не се надигне при печењето. Печете околу 10-тина минути на 170 степени. Извадете го жешкото тесто и врз него ставете го џемот од кајсии добро промешан. Одозгора ставете од останатото тесто испреплетено во цикцак ефект. Премачкајте ја кората со жолчка и печете уште 15-тина минути додека не зарумени убаво. Оладете ја питата комплетно и сервирајте ја ладна.
ЧОКОЛАДНА ТОРТА

ЧОКОЛАДНА ТОРТА

30 Kолачиња со чоколадни парчиња 100 гр кондензирано млеко  6 лажици путер  50 гр какао  1 лажичка бренди За декорација:  чоколадни трошки и кандирани цреши.

1240
ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

1 пакување  Бел леб 1кг сварен пилешки стек 1 шолја мајонез сок и кора од 1 лимон ситно изрендана 80 г растопен путер 80 г рукола крупно исечкана ¾ шолја ситно исечкани зачински билки (магдонос, нане, копар, босилек) сол и бибер

4-630
ПИЦА – ВЕНЕЦ

ПИЦА – ВЕНЕЦ

400 г Екстра бело брашно тип 400 1/3 свеж квасец прстофат сол 2 лажички шеќер 200 мл млако млеко 1 јајце

4-660
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ПУДИНГ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ПУДИНГ

1 пакување Пченичен двопек 500г шеќер 1л вода 2 ќесички ванилин шеќер 2 ќесички пудинг од чоколадо 2 ќесички шлаг пена

825
Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

320
КРЕМ ЧОРБА ОД ПЕЧУРКИ СО ДВОПЕК

КРЕМ ЧОРБА ОД ПЕЧУРКИ СО ДВОПЕК

3-4 парчиња Пченичен двопек 250 g свежи шампињони 1 главица кромид 1 лажица брашно 1 јајце 1,5 l вода 100 ml кисела павлака магдонос маслиново масло сол, сув зачин по желба

430
Жито Лукс рецепт – Сендвич на твојот ден

Жито Лукс рецепт – Сендвич на твојот ден

420
Отворен сендвич со пиперка и топен кашкавал

Отворен сендвич со пиперка и топен кашкавал

8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 1 зелена, 1 портокалова и 1 црвена блага пиперка, ситно исечкани 100г Гауда кашкавал, исечен на коцки 2 лажици ситно исечкани маслинки ситно сечкан свеж магдонос сол и свежо мелен бибер

420