КИШ

Состојки

За тесто:

За фил:

  • 250 г исечкана сланина на коцки
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 средна главица кромид ситно исечкана
  • 3 јајца
  • 2 жолчки
  • 270 мл неутрална павлака
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка мелен црн пипер
  • 1 лажичка црвен пипер
  • 250 г рендан кашкавал
  • 20 г рендан пармезан

6

120

Подготовка

Во длабок сад измешајте ги заедно брашното и солта. Додајте го изладениот исечкан путер. Со помош на рацете втријте го путерот во брашното за да создадете структура налик на песок. Потоа додадете ја студената вода постепено промешувајќи со дрвена лажица се додека не се оформи топка од тесто. Оформете го тестото во облик на диск и завиткајте го во хартија за печење. Оставете го да се излади во ладилник околу 1 час. Расукајте го потоа во округла форма со дебелина од 1 см и ставете го во округло тавче. Отстранете ги краевите што висат. Вратете го во ладилник за повторно да се стегне. Во сад настрана, изматете ги јајцата заедно со неутралната павлака и жолчките, додајте сол, мелен црн пипер и црвен пипер. Додадете го ренданиот кашкавал и пармезан. Во тава со масло испржете ги кромидот и исечканата сланина околу 2-3 минути колку само да омекнат. Изладете околу 5-10 минути. Загрејте ја рерната на 185 степени. Во тавчето со тестото најпрво ставете ги кромидот и сланината заедно врз целата површина. Одозгора полејте го целиот киш со течноста од јајца и неутралната павлака. Печете на 185 степени околу 30-35 минути или додека комплетно не зарумени и не биде смесата жива во средината при проверка со чепкалка.
Ванила куглоф

Ванила куглоф

За пандишпан: 500 г Екстра бело брашно тип 400 1 кесичка прашок за печиво 400 г шеќер 250 г путер 4 јајца 300 мл млеко 1 пакетче ванилин шеќер кора од лимон и портокал ореви и кандирано овошје по желба

8-1080
Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

8
КОЛАЧИ ЕЛКИ

КОЛАЧИ ЕЛКИ

370 г Екстра бело брашно тип 400 250 г путер исечкан на коцки 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 140 г шеќер во прав

8-1050
МЕДЕНИ СРЦА

МЕДЕНИ СРЦА

За тесто 500г Пекарско брашно тип 500; 250г мед; 100г шеќер; 150г маргарин; 1 јајце; 10г какао: 2 мали лажички цимет; 1 ќесичка прашок за печиво; 100г ситно сечкани бадеми. За филување 2 пудинга од ванила; ½ л млеко.

210
ОВОШНИ СЕНДВИЧИ

ОВОШНИ СЕНДВИЧИ

Бриош леб 250г путер 200г мед овошје (банани, јагоди или киви)

715
БОЖИЌНИ КОЛАЧИЊА

БОЖИЌНИ КОЛАЧИЊА

240 г Екстра бело брашно тип 400 1 ½ лажичка прашок за печиво 1 ½ лажичка сол 70 г шеќер во прав 120 г омекнат путер 400 г шеќер 250 г растопена чоколада со минимум 70 % какао 1 лажичка еспресо 3 јајца 1 лажичка екстракт од ванила

8-1085
Печен леб со фета сирење и домати

Печен леб со фета сирење и домати

8 парчиња `Rжан леб 3 рендани домати 200г рендано фета сирење оригано маслиново масло сол и свежо мелен бибер

415
ТОРТИЛЈА ФИШЕЦИ

ТОРТИЛЈА ФИШЕЦИ

За тортилја лепчиња: 400 г Екстра бело брашно тип 400 160 мл млака вода прстофат сол 50 мл масло за јадење За крем-салата: 500 г пилешки стек, сварен и исечкан на коцки 5-7 лажици кисела павлака 300 г варена пченка 3 лажици рендан пармезан 150 г сечкани маринирани шампињони сол и мелен црн пипер по […]

640

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ГОДИШНО СОБРАНИЕ НА АКЦИОНЕРИ