ПРАЗНИЧНИ СЕНДВИЧ КОЛАЧИ

Состојки

  • 250 г Екстра бело брашно тип 400
  • 70 г какао
  • 1 1/2 лажичка сода бикарбона
  • 1 лажичка сол
  • 250 мл млеко
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 120 г путер на собна температура
  • 200 г шеќер
  • 1 јајце

За фил:

  • 250 мл слатка павлака
  • 3 лажици шеќер во прав
  • 4 лажици крем-сирење на собна температура
  • 2 лажички екстракт од ванила

15

45

Подготовка

Во длабок сад најпрво изматете го путерот, па додадете го шеќерот. По 5 минути матење, додадете го јајцето и продолжете да матите додека целата смеса не стане хомогена. Додадете го екстрактот од ванила и промешајте. Во длабок сад измешајте ги заедно брашното, какаото, содата и солта. Постепено додавајте во садот со путерот од сувите состојки и од млекото матејќи помеѓу секое додавање се додека не ги потрошите состојките. Со помош на лажица за сладолед, од смесата нанесете на тавчиња обложени со хартија, но распределени околу 5-8 см едно од друго бидејќи при печењето тие се шират. Печете ги сендвич колачињата во загреана рерна на 170 степени околу 10-12 минути. Оставете комплетно да се изладат. За филот: со помош на миксер изматете ги сите состојки заедно додека да добиете убав густ фил и нанесете го на едно колаче. Поклопете со друго колаче така што ќе формирате сендвич колачиња. По желба декорирајте со глазура од шеќер во прав и лимон. По желба користете и прехрамбена боја во глазурата.
КОРИ (ЈУФКИ)

КОРИ (ЈУФКИ)

5кг Сенаменско бело брашно 30 јајца 1л млеко 1 лажичка сол

480
КРОАСАНИ

КРОАСАНИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл вода 2 пакетчиња сув квасец 3 лажички сол 50 г шеќер 100 г + 250 г путер 1 јајце за премачкување

12300
Колач со кандирано овошје

Колач со кандирано овошје

225 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 150 г путер 140 г шеќер 2 јајца 100 мл млеко кандирано овошје по желба

8-1060
БРЗА БИСКВИТ ТОРТА

БРЗА БИСКВИТ ТОРТА

СОСТОЈКИ 500 г Mеки колачиња со чоко парчиња 50 г исечкани ореви 2 лажички екстракт од ванила 3 лажици какао 100 мл мед 2 јајца 250 г путер

8120
Колач со портокал

Колач со портокал

200 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 3 јајца 150 г путер 160 г шеќер 1 портокал (кора и сок)

8-1050
Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

4-615
ЕКЛЕРИ

ЕКЛЕРИ

За еклерите: 150 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 1/2 пакетче прашок за печиво 120 мл вода 130 мл млеко 130 г путер 5 јајца на собна температура За кремот: 1 1/2 ќесички инстант ванила пудинг 500 мл млеко 1 лажичка екстракт од ванила 3 жолчки 50 г путер […]

20160
Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

8

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ГОДИШНО СОБРАНИЕ НА АКЦИОНЕРИ