КРОСТАТА (CROSTATTA)

Состојки

  • 350 г Екстра бело брашно тип 400
  • 250 г нерастопен путер исечкан на коцки
  • 1 жолчка
  • 100 г шеќер во прав
  • 30-40 мл студена вода
  • 1 тегла џем од кајсии

6

120

Подготовка

Во длабок сад замешајте го путерот со брашното, солта и шеќерот за да добиете конзистенција на песок. Додадете ја жолчката и студената вода и замесете. Тестото завиткајте го во хартија за печење во форма на диск и оставете во ладилник да се стегне околу 40-тина минути. Расукајте кора и ставете го во округла тава. Вишокот од тесто, пресечете го и вратете го во ладилник околу 30-тина минути. Загрејте ја рерната на 170 степени. Пред да го ставите да се пече, на неколку места прободете го со виљушка за да не се надигне при печењето. Печете околу 10-тина минути на 170 степени. Извадете го жешкото тесто и врз него ставете го џемот од кајсии добро промешан. Одозгора ставете од останатото тесто испреплетено во цикцак ефект. Премачкајте ја кората со жолчка и печете уште 15-тина минути додека не зарумени убаво. Оладете ја питата комплетно и сервирајте ја ладна.
ДОМАШНА ПИТА

ДОМАШНА ПИТА

За тесто: 700г Сенаменско брашно 380-400мл вода 10г шеќер 300г брашно за посип 20мл масло за јадење 300мл зејтин за попрскување 10г свеж квасец 15г сол Фил по желба.

890
БРЗА ПИТА

БРЗА ПИТА

За тесто: 18 супени лажици Сенаменско бело брашно 4 јајца 1 чаша млеко 1 чаша масло за јадење 250г бело рендано сирење 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
ШПАНСКА ПИТА

ШПАНСКА ПИТА

275 г Пченкарно брашно 4 јајца 2,5дл млеко 1,25 дл масло 1 прашок за печиво 100 г бело брашно 150 г ситно исечкана шунка 150 г ситно исечкани кисели краставички 150 г печени црвени пиперки, исчистени и ситно исечкани 100 г сланина исечкана на мали коцки малку сол

6-850
ЛИСНАТИ ПОЛЖАВИ

ЛИСНАТИ ПОЛЖАВИ

300 г Екстра бело брашно тип 400 150 мл вода 120 г растопен путер 1 лажица сол За смеса со путер: 180 г Екстра бело брашно тип 400 400 г путер За филот: 200 г парчиња кашкавал 200 г парчиња шунка 50 г сечкани ф’стаци 100 г доматен сос 1 јајце за премачкување

8-10300
ПОЛНЕТИ ЛАЗАЊИ

ПОЛНЕТИ ЛАЗАЊИ

За тесто: 200 г Екстра бело брашно тип 400 2 јајца прстофат сол За фил: 300 г брокула исечкана на мали парчиња 100 г рендан кашкавал 30 г рендан пармезан 200 мл неутрална павлака за готвење 3 парчиња сардини ситно исечкани 50 г исечкани кикирики 3 лажици маслиново масло 2 чешниња лук, сечкан свеж магдонос […]

2-345
ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

170 г Пченкарно брашно; 600 мл вода; 600 мл млеко; 40 г рендан пармезан; 40 г путер. За сосот: малку крупна сол; 60 г свеж босилек; 100 г рендан пармезан; 150 мл масло.

225
КРОСТАТА (CROSTATTA)

КРОСТАТА (CROSTATTA)

350 г Екстра бело брашно тип 400 250 г нерастопен путер исечкан на коцки 1 жолчка 100 г шеќер во прав 30-40 мл студена вода 1 тегла џем од кајсии

6120
ЛЕБ

ЛЕБ

1кг Пекарско брашно тип 500; 30г свеж квасец; 20г сол; 10г шеќер; околу 580мл вода.

4140