КРОСТАТА (CROSTATTA)

Состојки

  • 350 г Екстра бело брашно тип 400
  • 250 г нерастопен путер исечкан на коцки
  • 1 жолчка
  • 100 г шеќер во прав
  • 30-40 мл студена вода
  • 1 тегла џем од кајсии

6

120

Подготовка

Во длабок сад замешајте го путерот со брашното, солта и шеќерот за да добиете конзистенција на песок. Додадете ја жолчката и студената вода и замесете. Тестото завиткајте го во хартија за печење во форма на диск и оставете во ладилник да се стегне околу 40-тина минути. Расукајте кора и ставете го во округла тава. Вишокот од тесто, пресечете го и вратете го во ладилник околу 30-тина минути. Загрејте ја рерната на 170 степени. Пред да го ставите да се пече, на неколку места прободете го со виљушка за да не се надигне при печењето. Печете околу 10-тина минути на 170 степени. Извадете го жешкото тесто и врз него ставете го џемот од кајсии добро промешан. Одозгора ставете од останатото тесто испреплетено во цикцак ефект. Премачкајте ја кората со жолчка и печете уште 15-тина минути додека не зарумени убаво. Оладете ја питата комплетно и сервирајте ја ладна.
Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

4-615
КИШ СО ПРАЗ И КАШКАВАЛ

КИШ СО ПРАЗ И КАШКАВАЛ

За тесто: 250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г путер 60 мл вода 1 јајце За фил: 250 г праз 2 лажици путер 150 г рендан кашкавал 360 мл неутрална павлака 4 јајца 1 лажица сол

6-8180
ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА

ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА

500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 1 белка 50 мл масло за јадење 20 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол јајце за премачкување сусам и мак за декорација 100 г омекнат путер

6-8180
СЛАДОК ДВОПЕК

СЛАДОК ДВОПЕК

12 парчиња Пченичен двопек 2 мали шолји сок од брусница 1/2 мала шолја вода 125 g шеќер 1 ќесичка цимет 1 парче кора од лимон 2 лажици густин 2 лажици бадеми 2 лажици суво грозјеД

625
РАВИОЛИ

РАВИОЛИ

За тесто: 400 г Екстра бело брашно тип 400 4 јајца малку сол За фил: 200 г крем-сирење 100 г пармезан

2-450
РОЛАТ СО ПИРЕ ОД КОСТЕНИ

РОЛАТ СО ПИРЕ ОД КОСТЕНИ

СОСТОЈКИ 300 г Kолачиња со чоколадни парчиња 250 г пире од костени 350 г путер 150 г чоколадо за готвење 100 г кокос 300 г шеќер во прав 50 мл вода

6-8120
ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

СОСТОЈКИ 1 пакување Бриош леб 250 мл бешамел сос 10-тина парчиња шунка 10-15 парчиња кашкавал 200 г рендан кашкавал мелен црн пипер по вкус

450
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ПУДИНГ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ПУДИНГ

1 пакување Пченичен двопек 500г шеќер 1л вода 2 ќесички ванилин шеќер 2 ќесички пудинг од чоколадо 2 ќесички шлаг пена

825

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ГОДИШНО СОБРАНИЕ НА АКЦИОНЕРИ