Колач од ванила и портокал

Состојки

За пандишпан:

  • 180 г Екстра бело брашно тип 400
  • 2 лажички прашок за печиво
  • 1 лажичка сол
  • 250 г путер
  • 250 г шеќер
  • 4 јајца
  • екстракт од ванила
  • кора од 1 портокал
  • 240 г  кисела павлака

За глазура:

  • 2 портокали,
  • 150 г шеќер,
  • 60 г вода.

8-10

60

Подготовка

Во длабок сад ставете ги сувите состојки. Во друг сад изматете ги путерот и шеќерот до пенеста смеса. Додајте ги јајцата. Матете додека да добиете хомогена смеса. На крајот, додајте ги екстрактот од ванила и кората од портокал. На вака подготвената смеса ставете ги сувите состојки и павлаката. Сe убаво изматете. Смесата ставете ја во калап и печете околу 40 минути на 170 °C. Глазура: во тава на оган зовријте ги шеќерот и водата. Портокалите исечете ги на кругови и додајте ги во шербетот. Варете околу 2-3 минути. Изладениот колач прелијте го со топлиот шербет, па наредете ги парчињата портокал. По желба, декорирајте со свежо нане.
ПОСНИ КИФЛИЧКИ

ПОСНИ КИФЛИЧКИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млака вода 10 г свеж квасец сол по вкус 2 лажици шеќер 60 мл масло за јадење сусам маргарин за премачкување

8-10120
ЛЕБ

ЛЕБ

1кг Пекарско брашно тип 500; 30г свеж квасец; 20г сол; 10г шеќер; околу 580мл вода.

4140
КОРИ (ЈУФКИ)

КОРИ (ЈУФКИ)

5кг Сенаменско бело брашно 30 јајца 1л млеко 1 лажичка сол

480
ШТРУДЛА СО ЧОКОЛАДО И ОРЕВИ

ШТРУДЛА СО ЧОКОЛАДО И ОРЕВИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400  200 мл млеко 1 лажица шеќер 1/2 свеж квасец 3 лажици масло за јадење 3 жолчки 150 г шеќер во прав 1 лажичка екстракт од ванила За фил: 100 мл млеко 100 г чоколадо за готвење 100 г шеќер 100 г ситно мелени ореви 2 лажици […]

10150
КОЛАЧ СО АФИОН

КОЛАЧ СО АФИОН

4 чаши Пекарско брашно тип 500 2 чаши млеко 2 чаши шеќер 2 чаши масло за јадење 100г афион во зрно 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

320
КРОФНИ

КРОФНИ

За тесто 1кг Екстра бело брашно тип 400 400мл млеко 3 јајца 200мл масло за јадење 200г шеќер 20г квасец 1 ванилин шеќер Декорација по желба:-шеќер во прав или растопена чоколада.

8-1060
КРЕМАСТИ КОЛАЧИЊА

КРЕМАСТИ КОЛАЧИЊА

За кори: 500 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 200 г омекнат путер на собна температура 130 г шеќер во прав 3 лажици мед За фил: 120 г Палента 750 мл млеко 100 г шеќер 2 ќесички пудинг 500 мл млеко 5 лажици шеќер 100 г омекнат путер 1 лажичка […]

1290

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ГОДИШНО СОБРАНИЕ НА АКЦИОНЕРИ