Сенаменско брашно

Начин на подготовка

Од наведените состојки  се замесува тесто. Се дели на парчиња и се обликуваат топчиња. Од нив со сукање се развиваат што потенки кори, при што постојано се посипуваат со брашно. Расуканите кори се редат на големи чаршафи да се сушат. Кога ќе се исушат (самите да почнат да пукаат), се собираат во платнени вреќички и се оставаат на место каде што има провев. Најдобро е јуфките да се приготвуваат на топло време во август.

senamensko1

Состојки:

  • 5кг СЕНАМЕНСКО бело брашно
  • 30 јајца
  • 1л млеко
  • 1 лажичка сол