ЖЕЛЕ РОЛАТ

Состојки

СОСТОЈКИ

  • 1 пакување Kолачиња со какао и чоколадни парчиња
  • 150 г растопен путер
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 1 лажица какао
  • 250 мл млеко
  • 2 ќесички шлаг-пена
  • 1 пакетче желатин растворен во вода и растопен на пареа
  • желе-бонбони во различни бои

10

300

Подготовка

Сомелете ги колачињата и префрлете ги во длабок сад. Додадете го растопениот путер, ванилата и какаото и оформете смеса која ќе ја ставите врз хартија за печење на работната површина. Врз неа ставете друга хартија за печење и расукајте една кора дебела половина см. Во друг длабок сад изматете го шлагот со млекото и додадете го желатинот разреден и растопен на пареа. Добро промешајте, па во смесата додадете ситно исечкани желе бонбони. Исфилувајте ја кората и многу внимателно превиткајте ја во ролат. Со помош на хартијата за печење прицврстете го ролатот и оставете во ладилник да се стегне околу 3-4 часа. Пресечете парчиња и уживајте.
ЛИСНАТИ ПЕЧИВА СО ВИШНА

ЛИСНАТИ ПЕЧИВА СО ВИШНА

За лиснато тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење прстофат сол 150 г путер или маргарин За фил: 200 г одмрзнати вишни 1 лажица нишесте 3 лажици шеќер 1 лажичка екстракт од ванила прстофат цимет

1290
ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

За бисквит основата:  250 гр изблендирани Колачиња со чоколадни парчиња и лешници 80 гр омекнат путер 2 лажици шеќер 1 пакетче цимет За фил:  350 мл млеко со ниска масленост   6 жолчки  150 гр мед  ½ лажичка сол  1 лажичка екстракт од ванила За декорација: 2 јаболка исечкани на тенки ливчиња (се чуваат во лимонова […]

850
ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

200 г Пченкарно брашно 1 ќесичка прашок за печиво 1 шолја масло 4 јајца 1 шолја млеко 1 шолја минерална вода 100 г палента 200 г бело брашно 200 г сирење 400 г спанаќ 1 пиперка

4-645
Сендвич со цвекло и моцарела

Сендвич со цвекло и моцарела

410
Инес торта

Инес торта

12 парчиња ‘Ржан двопек 200 г чоколаден прелив 200 г свежо кравјо несолено сирење 545 мл вода 25 г шеќер во прав 2 ќесички ванилин шеќер 200 г павлака за шлаг 700 г компот од вишни 20 г безбоен прелив за торти 100 г лешници

860
ПЕРЕЦИ

ПЕРЕЦИ

За тестото 1кг Екстра бело брашно тип 400 1 маргарин за готвење 250мл масло за јадење 150мл јогурт 1 лажичка сол 3 жолчки од јајца 1 ќесичка прашок за печиво За премачкување 3 белки сусам сол

30
Колач со кандирано овошје

Колач со кандирано овошје

225 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 150 г путер 140 г шеќер 2 јајца 100 мл млеко кандирано овошје по желба

8-1060
Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

8