ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

Состојки

За бисквит основата: 

За фил: 

  • 350 мл млеко со ниска масленост  
  • 6 жолчки 
  • 150 гр мед 
  • ½ лажичка сол 
  • 1 лажичка екстракт од ванила

За декорација:

  • 2 јаболка исечкани на тенки ливчиња (се чуваат во лимонова вода пред употреба), 
  • сок од лимон, 
  • 80 гр џем од кајсија

8

50

Подготовка

Рерната се загрева на 180 °С. Со виљушка се мешаат изблендираните колачња, путерот, шеќерот и циметот. Откако ќе се добие хомогена смеса, подлогата се моделира во кружен плех за торта. Се пече 10-15 минути. Млекото се става во сад на оган да се загрее. Во друг сад се матат жолчките со медот, солта и екстрактот од ванила и постепено се додава загреаното млеко, непрестано матејќи. Садот се става на оган на средна температура и се меша додека да се добие хомогена смеса. Смесата се остава да се излади во фиржидер 2 часа, па се нанесува врз бисквит основата.За декорација: Секое парче тенко исечкано јаболко се витка во спирала и вертикално се поставува врз кремот. Џемот од кајсија се загрева со малку сок од лимон и со него се попрскува тартот.
ЛИСНАТА ПИТА СО КАЈСИИ

ЛИСНАТА ПИТА СО КАЈСИИ

За тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење прстофат сол 150 г путер или маргарин За фил: 1 тегла компот од кајсии (само половинки убаво исушени со помош на кујнски бришач) 3 лажици џем од кајсии 2 лажици шеќер 1 жолчка изматена со 1 лажичка […]

690
БУРГЕРИ

БУРГЕРИ

400 г Екстра бело брашно тип 400 2 пакетчиња сув квасец 2 лажици шеќер 2 лажички сол 180 мл млака вода 2 јајца 2 лажици маслиново масло За плескавици: 1 ситно исечкана главица кромид 1 чешне лук, ситно исечкано 2 лажици паста од домати 1 лажица сенф 1 јајце 1 лажица оригано 1 лажица мајчина […]

5-7140
КРЕМАСТИ КОЛАЧИЊА

КРЕМАСТИ КОЛАЧИЊА

За кори: 500 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 200 г омекнат путер на собна температура 130 г шеќер во прав 3 лажици мед За фил: 120 г Палента 750 мл млеко 100 г шеќер 2 ќесички пудинг 500 мл млеко 5 лажици шеќер 100 г омекнат путер 1 лажичка […]

1290
ПИЦА – ВЕНЕЦ

ПИЦА – ВЕНЕЦ

400 г Екстра бело брашно тип 400 1/3 свеж квасец прстофат сол 2 лажички шеќер 200 мл млако млеко 1 јајце

4-660
ЧОКОЛАДЕН РОЛАТ СО ФИЛ ОД ТИКВА

ЧОКОЛАДЕН РОЛАТ СО ФИЛ ОД ТИКВА

За ролат: 100 г Екстра бело брашно тип 400 25 г какао 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сол 4 јајца 150 г шеќер 2 лажици млеко 1 лажичка екстракт од ванила За фил: 200 г пире од тиква 120 г путер на собна температура 300 г шеќер во прав 1 лажичка цимет неколку […]

1250
СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

300 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички сода бикарбона ½ лажичка сол 1 лажичка цимет ½ лажичка мелен сув ѓумбир ½ лажичка мускатно оревче малку мелено каранфилче 3 јајца 120 г пире од моркови (сварени и испасирани моркови) 150 г шеќер 120 мл масло за јадење (или растопен путер) 60 мл водa 1 […]

6-860
ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

170 г Пченкарно брашно; 600 мл вода; 600 мл млеко; 40 г рендан пармезан; 40 г путер. За сосот: малку крупна сол; 60 г свеж босилек; 100 г рендан пармезан; 150 мл масло.

225
Жито Лукс рецепт – Сендвич на твојот ден

Жито Лукс рецепт – Сендвич на твојот ден

420