ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

Состојки

За бисквит основата: 

За фил: 

  • 350 мл млеко со ниска масленост  
  • 6 жолчки 
  • 150 гр мед 
  • ½ лажичка сол 
  • 1 лажичка екстракт од ванила

За декорација:

  • 2 јаболка исечкани на тенки ливчиња (се чуваат во лимонова вода пред употреба), 
  • сок од лимон, 
  • 80 гр џем од кајсија

8

50

Подготовка

Рерната се загрева на 180 °С. Со виљушка се мешаат изблендираните колачња, путерот, шеќерот и циметот. Откако ќе се добие хомогена смеса, подлогата се моделира во кружен плех за торта. Се пече 10-15 минути. Млекото се става во сад на оган да се загрее. Во друг сад се матат жолчките со медот, солта и екстрактот од ванила и постепено се додава загреаното млеко, непрестано матејќи. Садот се става на оган на средна температура и се меша додека да се добие хомогена смеса. Смесата се остава да се излади во фиржидер 2 часа, па се нанесува врз бисквит основата.За декорација: Секое парче тенко исечкано јаболко се витка во спирала и вертикално се поставува врз кремот. Џемот од кајсија се загрева со малку сок од лимон и со него се попрскува тартот.
СЛАДОК ДВОПЕК

СЛАДОК ДВОПЕК

12 парчиња Пченичен двопек 2 мали шолји сок од брусница 1/2 мала шолја вода 125 g шеќер 1 ќесичка цимет 1 парче кора од лимон 2 лажици густин 2 лажици бадеми 2 лажици суво грозјеД

625
Сендвич со цвекло и моцарела

Сендвич со цвекло и моцарела

410
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

15 парчиња Пченичен двопек 1 конзерва компот од кајсии 125 g путер 125 g шеќер 3 јајца 100 g брашно, малку сол 2 лажици прашок за печиво 100 g мармалад од кајсии неколку бадеми за декорирање

660
ПИЦА – ВЕНЕЦ

ПИЦА – ВЕНЕЦ

400 г Екстра бело брашно тип 400 1/3 свеж квасец прстофат сол 2 лажички шеќер 200 мл млако млеко 1 јајце

4-660
Колач со портокал

Колач со портокал

200 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 3 јајца 150 г путер 160 г шеќер 1 портокал (кора и сок)

8-1050
ЛЕБ

ЛЕБ

1кг Пекарско брашно тип 500; 30г свеж квасец; 20г сол; 10г шеќер; околу 580мл вода.

4140
БУРГЕРИ

БУРГЕРИ

1 пакување Интегрален леб со микс од зрна 500 грама говедско мелено месо 1 мал изрендан морков 1 мал исечкан црвен кромид ½ шолја крем-сирење 1 изрендана тиквичка 1 изматено јајце, презла 1 супена лажица сос од домати 1 супена лажица масло домат исечкан на парчиња

440
МИЛИБРОД

МИЛИБРОД

250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус

6-8110