„ПРЕВРТЕНИ“ МАФИНИ СО ЧОКОЛАДО

Состојки

За тесто:

  • 180 г Екстра бело брашно тип 400
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • прстофат сол
  • 60 мл врела вода
  • 1 лажичка инстант кафе
  • 60 г какао
  • 60 мл кисела павлака
  • 60 мл млеко
  • 150 г омекнат путер
  • 200 г шеќер
  • 2 јајца
  • 1 лажица екстракт од ванила

За чоколадниот крем:

  • 100 г чоколадо
  • 100 мл млеко
  • 40 г путер на собна температура
  • изматена слатка павлака за декорација

6

40

Подготовка

Во длабок сад изматете ги заедно путерот и шеќерот додека не станат пенести. Додадете ги јајцата едно по едно матејќи помеѓу секое додавање. Во друг сад, ставете ги врелата вода, какаото и инстант кафето да се соединат. Во таа смеса додајте ја киселата павлака и млекото и промешајте. Додадете го екстрактот од ванила. Брашното, прашокот за печиво и солта промешајте ги заедно. Во смесата од путерот и јајцата додадете 1/3 од брашното и 1/3 од течните состојки со какао, промешајте и постапката повторете ја уште два пати додавајќи од сувите, па од влажните состојки. Смесата распределете ја во подмачкано тавче за мафини и печете на загреана рерна од 160 степени околу 15-тина минути. Во сад на пареа растопете ги чоколадото, путерот и млекото заедно и оставете ги малку да се изладат. Превртете ги мафините, пресечете ги нараснатите делови за да може да стојат рамно и полејте ги со чоколадната смеса. Декорирајте со изматен шлаг.
Печен леб со фета сирење и домати

Печен леб со фета сирење и домати

8 парчиња `Rжан леб 3 рендани домати 200г рендано фета сирење оригано маслиново масло сол и свежо мелен бибер

415
ПОСЕН ТАРТ СО ЗЕЛЕНЧУК

ПОСЕН ТАРТ СО ЗЕЛЕНЧУК

250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус

4-660
Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

4-615
Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

8
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

15 парчиња Пченичен двопек 1 конзерва компот од кајсии 125 g путер 125 g шеќер 3 јајца 100 g брашно, малку сол 2 лажици прашок за печиво 100 g мармалад од кајсии неколку бадеми за декорирање

660
КРОФНИ

КРОФНИ

За тесто 1кг Екстра бело брашно тип 400 400мл млеко 3 јајца 200мл масло за јадење 200г шеќер 20г квасец 1 ванилин шеќер Декорација по желба:-шеќер во прав или растопена чоколада.

8-1060
БРЗА ПИТА

БРЗА ПИТА

За тесто: 18 супени лажици Сенаменско бело брашно 4 јајца 1 чаша млеко 1 чаша масло за јадење 250г бело рендано сирење 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

520