ПОГАЧА

Состојки

За тесто:

  • 1кг Пекарско брашно тип 500
  • 2 лажички сол
  • 1 маргарин за премачкување
  • 40г квасец
  • 2 јајца
  • 150мл масло за јадење
  • 100мл млеко
  • 2 лажички шеќер
  • околу 300 мл вода

сусам или ким за декорација.

90

Подготовка

Од горенаведените состојки се замесува изедначено тесто, се покрива и се остава да стаса околу 20 минути. Тестото се дели на 3 парчиња кои се обликуваат во 3 топчиња. Од секое се развива кора која се премачкува со маргарин и се витка во ролат. Се сечат парчиња кои се редат во тркалезно тавче и се остава на топло околу 20 минути. Погачата се посипува со сусам или со ким и се пече на 220°С-250°С до 30 минути во зависност од рерната.
БРЗА ПИТА

БРЗА ПИТА

За тесто: 18 супени лажици Сенаменско бело брашно 4 јајца 1 чаша млеко 1 чаша масло за јадење 250г бело рендано сирење 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
ПИЛЕШКА САЛТИНБОКА ФОКАЧА

ПИЛЕШКА САЛТИНБОКА ФОКАЧА

За мини фокачи: 400 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млака вода 1/4 свеж квасец 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол За пилешко во сланина: 4 парчиња пилешко бело месо 12 големи парчиња сланина босилек кора од 1 лимон сол и мелен црн пипер масло за јадење

480
ЧИЗКЕЈК СО ДВОПЕК И ЈАГОДИ

ЧИЗКЕЈК СО ДВОПЕК И ЈАГОДИ

9 парчиња Пченичен двопек 40 g путер 135 g шеќер 400 g несолено свежо сирење рендана кора од лимон 1 лажица лимонов сок 1 јајце мармалад од јагоди

КОРИ (ЈУФКИ)

КОРИ (ЈУФКИ)

5кг Сенаменско бело брашно 30 јајца 1л млеко 1 лажичка сол

480
БРУСКЕТИ СО ПРШУТА

БРУСКЕТИ СО ПРШУТА

неколку парчиња ‘Ржан двопек 150 g пршута 300 g чери домати 1 топка моцарела сирење власец (може и магдонос или младо кромитче) маслиново масло 1 чешне лук, сол

450
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

15 парчиња Пченичен двопек 1 конзерва компот од кајсии 125 g путер 125 g шеќер 3 јајца 100 g брашно, малку сол 2 лажици прашок за печиво 100 g мармалад од кајсии неколку бадеми за декорирање

660
ЛИНЦЕР КОЛАЧИ

ЛИНЦЕР КОЛАЧИ

120 г Екстра бело брашно тип 400 180 г путер 100 г шеќер во прав кора од 1 лимон 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 100 г ситно мелени бадеми прстофат сол За декорација: џем од јагоди шеќер во прав

25150
ЛИСНАТИ ПОЛЖАВИ

ЛИСНАТИ ПОЛЖАВИ

300 г Екстра бело брашно тип 400 150 мл вода 120 г растопен путер 1 лажица сол За смеса со путер: 180 г Екстра бело брашно тип 400 400 г путер За филот: 200 г парчиња кашкавал 200 г парчиња шунка 50 г сечкани ф’стаци 100 г доматен сос 1 јајце за премачкување

8-10300