ПИЛЕШКА САЛТИНБОКА ФОКАЧА

Состојки

За мини фокачи:

За пилешко во сланина:

  • 4 парчиња пилешко бело месо
  • 12 големи парчиња сланина
  • босилек
  • кора од 1 лимон
  • сол и мелен црн пипер
  • масло за јадење

4

80

Подготовка

Од состојките за мини фокачи замесете меко и глатко тесто. Оставете го да стаса околу 40 минути на собна температура. Размесете го тестото и поделете го на 4 еднакви дела. Оформете мини фокачи така што ќе ги расукате секој од деловите и ќе ги оставите да стасаат околу 30 минути. Пред да ги печете, загрејте ја рерната на 200 степени и со помош на прстите направете дупчиња низ целото тесто. Печете ги фокачите околу 20-25 минути додека не добијат убава златнокафеава боја. Во длабок сад ставете ги парчињата пилешко бело месо. Насолете со сол и мелен црн пипер. Додадете ја кората од лимонот и убаво промешајте ги сите состојки. Земете парче од сланината или пршутата и превиткајте низ целото парче пилешки стек во кое ќе ставите свеж босилек. Вака подготвеното пилешко во сланина, пржете го во тава со загреано масло. На секое парче мини фокача, сервирајте парче пилешки стек пресечено на половина.
ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

1 шолја 275 г Пченкарно брашно 1 шолја бело брашно 1/4 шолја шеќер 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сол 2 јајца 12 лажици исцедена пченка во зрно 1 1/4 шолја млеко 1/4 шолја масло за јадење

635
ШТРУДЛА СО ЧОКОЛАДО И ОРЕВИ

ШТРУДЛА СО ЧОКОЛАДО И ОРЕВИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400  200 мл млеко 1 лажица шеќер 1/2 свеж квасец 3 лажици масло за јадење 3 жолчки 150 г шеќер во прав 1 лажичка екстракт од ванила За фил: 100 мл млеко 100 г чоколадо за готвење 100 г шеќер 100 г ситно мелени ореви 2 лажици […]

10150
Рипчиња сендвичи

Рипчиња сендвичи

1 пакување Бел леб 2 конзерви туна од 180 г 1 стапче целер,ситно исечкано 2 супени лажици мајонез 1 многу тенко и дијагонално краставица марула

5-720
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

15 парчиња Пченичен двопек 1 конзерва компот од кајсии 125 g путер 125 g шеќер 3 јајца 100 g брашно, малку сол 2 лажици прашок за печиво 100 g мармалад од кајсии неколку бадеми за декорирање

660
ЦЕЗАР САЛАТА

ЦЕЗАР САЛАТА

2 парчиња Пченичен двопек 200 g бело пилешко месо (стек) 30 g пармезан 3 чешниња лук зелена салата 2-4 чери домати сок од 1 лимон павлака мајонез маслиново масло сол бибер

220
КОЛАЧИ ЕЛКИ

КОЛАЧИ ЕЛКИ

370 г Екстра бело брашно тип 400 250 г путер исечкан на коцки 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 140 г шеќер во прав

8-1050
ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

За бисквит основата:  250 гр изблендирани Колачиња со чоколадни парчиња и лешници 80 гр омекнат путер 2 лажици шеќер 1 пакетче цимет За фил:  350 мл млеко со ниска масленост   6 жолчки  150 гр мед  ½ лажичка сол  1 лажичка екстракт од ванила За декорација: 2 јаболка исечкани на тенки ливчиња (се чуваат во лимонова […]

850
КУГЛОФ

КУГЛОФ

500г Пекарско брашно тип 500 150мл масло за јадење 4 јајца 300г шеќер 150мл млеко 25г какао 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво рендана кора од лимон

8-1080