КОЛАЧ ОД ЛИМОН И ШУМСКО ОВОШЈЕ

Состојки

За бисквит основата: 

За фил:

  • 2 жолчки 
  • 150 мл кондензирано млеко 
  • 30 мл свеж сок од лимон 
  • 1 лажичка рендана кора од лимон 
  • 170 гр мешано шумско овошје

12

35

Подготовка

Рерната се загрева на 175°С. Во сад се мешаат издробените колачи, путерот, шеќерот и кората од лимон. Се меша додека да се добие хомогена смеса. Вака приготвената смеса се распределува во подмачкан плех оставајќи по ½ см од страните (испакнато). Се пече 10 минути. По печењето се остава да се излади на собна температура. Во друг сад се мешаат жолчките и кондензираното млеко додека да се добие хомогена смеса. Се додава сокот и кората од лимон. Сè убаво се мати. Се додава овошјето (се внимава да не се раздроби). Со вака подготвениот фил се премачкува бисквит основата. Се пече 10-15 мин. Откако ќе се излади комплетно, колачот се сече на коцки.
Бела магија

Бела магија

За пандишпан: 15 лажици Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 5 јајца 15 лажици шеќер 15 лажици масло 15 лажици млеко 1 ќесичка ванилин шеќер За фил: 250 мл слатка павлака 1 ќесичка желатин 1 лажичка екстракт од ванила 200 г јагоди

8-1075
Жито Лукс рецепт – Торта со моркови

Жито Лукс рецепт – Торта со моркови

845
Сендвич со цвекло и моцарела

Сендвич со цвекло и моцарела

410
ПОГАЧА

ПОГАЧА

700 г Екстра бело брашно тип 400 300 мл млако млеко 20 г свеж квасец 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 50 мл масло за јадење 2 белки од јајце сусам, афионово семе и маргарин за пред печење 2 жолчки измешани со 2 лажици млеко за премачкување на погачата

4-6180
Just2Good десерт со банана и малини

Just2Good десерт со банана и малини

420
РАВИОЛИ

РАВИОЛИ

За тесто: 400 г Екстра бело брашно тип 400 4 јајца малку сол За фил: 200 г крем-сирење 100 г пармезан

2-450
БРЗА ПИТА

БРЗА ПИТА

За тесто: 18 супени лажици Сенаменско бело брашно 4 јајца 1 чаша млеко 1 чаша масло за јадење 250г бело рендано сирење 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
КРОАСАНИ

КРОАСАНИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл вода 2 пакетчиња сув квасец 3 лажички сол 50 г шеќер 100 г + 250 г путер 1 јајце за премачкување

12300