КОЛАЧ ОД ЛИМОН И ШУМСКО ОВОШЈЕ

Состојки

За бисквит основата: 

За фил:

  • 2 жолчки 
  • 150 мл кондензирано млеко 
  • 30 мл свеж сок од лимон 
  • 1 лажичка рендана кора од лимон 
  • 170 гр мешано шумско овошје

12

35

Подготовка

Рерната се загрева на 175°С. Во сад се мешаат издробените колачи, путерот, шеќерот и кората од лимон. Се меша додека да се добие хомогена смеса. Вака приготвената смеса се распределува во подмачкан плех оставајќи по ½ см од страните (испакнато). Се пече 10 минути. По печењето се остава да се излади на собна температура. Во друг сад се мешаат жолчките и кондензираното млеко додека да се добие хомогена смеса. Се додава сокот и кората од лимон. Сè убаво се мати. Се додава овошјето (се внимава да не се раздроби). Со вака подготвениот фил се премачкува бисквит основата. Се пече 10-15 мин. Откако ќе се излади комплетно, колачот се сече на коцки.
Колач со портокал

Колач со портокал

200 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 3 јајца 150 г путер 160 г шеќер 1 портокал (кора и сок)

8-1050
ДЕКОРАТИВНИ КОЛАЧИЊА

ДЕКОРАТИВНИ КОЛАЧИЊА

СОСТОЈКИ 300 г Kолачиња со чоколадни парчиња 300 мл вода 250 г шеќер 100 г путер 50 г чоколадо За фил: 200 мл слатка павлака 2 лажици капучино од вашиот омилен вкус

8-1030
ПИЦА – ВЕНЕЦ

ПИЦА – ВЕНЕЦ

400 г Екстра бело брашно тип 400 1/3 свеж квасец прстофат сол 2 лажички шеќер 200 мл млако млеко 1 јајце

4-660
МАДЛЕНИ

МАДЛЕНИ

1 шолја Екстра бело брашно тип 400 3 јајца 50 г шеќер кора од портокал 1 лажичка прашок за пециво прстофат сол 6 лажици растопен путер

3090
ЛЕБ

ЛЕБ

1кг Пекарско брашно тип 500; 30г свеж квасец; 20г сол; 10г шеќер; околу 580мл вода.

4140
РОЛАТ СО РОГАЧ

РОЛАТ СО РОГАЧ

500 г Екстра бело брашно тип 400 50 г шеќер 1 кесичка сув квасец 2 лажици кора од лимон прстофат сол 250 мл млеко 50 г растопен путер 2 жолчки За фил: 120 г рогач 200 мл млеко 100 г сецкани суви смокви 1 лажица рендана кора од лимон прстофат каранфилче во прав 1/2 лажица […]

6-8140
ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ПЕЧУРКИ

ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ПЕЧУРКИ

1 пакување интегрален пченичен тост леб 300г крем-сирење 2 лажици маслиново масло 1 помал компир 500г свежи печурки неколку чешниња лук 50мл бело вино 1 лажичка сув темјан ¼ лажичка црн бибер ¼ лажичка сол

Жито Лукс рецепт – Сендвич на твојот ден

Жито Лукс рецепт – Сендвич на твојот ден

420