- 300 г Екстра бело брашно тип 400
- 2 лажички сода бикарбона
- ½ лажичка сол
- 1 лажичка цимет
- ½ лажичка мелен сув ѓумбир
- ½ лажичка мускатно оревче
- малку мелено каранфилче
- 3 јајца
- 120 г пире од моркови (сварени и испасирани моркови)
- 150 г шеќер
- 120 мл масло за јадење (или растопен путер)
- 60 мл водa
- 1 пакетче ванилин шеќер
- 1 средна изрендана тиквичка
- 100 г сувo грозје
- 100 г сечкани бадеми или ореви
СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА
Состојки
6-8
60
Подготовка
КОЛАЧ СО АФИОН
4 чаши Пекарско брашно тип 500 2 чаши млеко 2 чаши шеќер 2 чаши масло за јадење 100г афион во зрно 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво
ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА
200 г Пченкарно брашно 1 ќесичка прашок за печиво 1 шолја масло 4 јајца 1 шолја млеко 1 шолја минерална вода 100 г палента 200 г бело брашно 200 г сирење 400 г спанаќ 1 пиперка
ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“
СОСТОЈКИ 1 пакување Бриош леб 250 мл бешамел сос 10-тина парчиња шунка 10-15 парчиња кашкавал 200 г рендан кашкавал мелен црн пипер по вкус
КРОСТАТА (CROSTATTA)
350 г Екстра бело брашно тип 400 250 г нерастопен путер исечкан на коцки 1 жолчка 100 г шеќер во прав 30-40 мл студена вода 1 тегла џем од кајсии
ЖЕЛЕ РОЛАТ
СОСТОЈКИ 1 пакување Kолачиња со какао и чоколадни парчиња 150 г растопен путер 1 лажичка екстракт од ванила 1 лажица какао 250 мл млеко 2 ќесички шлаг-пена 1 пакетче желатин растворен во вода и растопен на пареа желе-бонбони во различни бои
ПОСНИ КИФЛИЧКИ
500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млака вода 10 г свеж квасец сол по вкус 2 лажици шеќер 60 мл масло за јадење сусам маргарин за премачкување
БРЗИ БРУСКЕТИ
8 парчиња ‘Ржан двопек 4 чешниња лук 2 лажици маслиново масло 4 црвени печени пиперки 200 g сирење магдонос