ПОСЕН ТАРТ СО ЗЕЛЕНЧУК

Состојки

За фил:

  • 2 тиквички
  • 2 модри патлиџани
  • 1 домат
  • 200 г свежи шампињони
  • 400 мл доматен сос
  • 1 главица кромид
  • 2 чешниња лук
  • сол и мелен црн пипер по вкус

4-6

60

Подготовка

Брашното, солта и маргаринот се мешаат со дрвена лажица. Се додава водата и се продолжува со мешање. На набрашнета површина се расукува кора со дебелина од 1 см. Вака добиената кора се става во кружна тава (за тарт) и се остава во ладилник 30 минути. Со помош на виљушка се прободува кората неколку пати. Се пече на 200°С околу 15 минути. Во тава на оган се запржуваат ситно исечканиот кромид и чешнињата лук. Се додаваат ситно исечканите шампињони, едната ситно исечкана тиквичка и едниот ситно исечкан модар домат. На крајот се додава 300 мл доматен сос. Се готви 10 минути. Добиениот фил се става врз кората. Се редат кругови модар домат, тиквичка и свежиот домат исечкан на кругови. На крајот се додава доматниот сос. Посниот тарт се пече во претходно загреана рерна на 170°С околу 20-30 минути.
ЧОКОЛАДНИ МАФИНИ

ЧОКОЛАДНИ МАФИНИ

130 г Екстра бело брашно тип 400 200 г шеќер 35 г какао 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сода бикарбона малку сол 1 јајце 1 зрела пасирана банана 120 мл топла вода 60 мл млеко 60 мл масло за јадење 1 лажичка екстракт од ванила За чоколаден фил: 200 г чоколадо со минимум […]

6-850
НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

СОСТОЈКИ 1 пакување ‘Ржан леб 4-5 парчиња 6 јајца 250 мл млеко 250 г кашкавал 1 главица кромид 100 г кашкавал чедар.

4-6180
Клуб-сендвич со свеж зеленчук

Клуб-сендвич со свеж зеленчук

8 парчиња Интегрален леб 8 листа марула; 16 парчиња сушени , ситно исечкани домати; 2 тиквички, исечени на тенки кругови; 1 модар патлиџан, исечен на тенки кругови; 2 домати, исечени на тенку кругови; 4 лажици нискокалоричен мајонез; маслиново масло; Сол и свежо мелен бибер

325
Инес торта

Инес торта

12 парчиња ‘Ржан двопек 200 г чоколаден прелив 200 г свежо кравјо несолено сирење 545 мл вода 25 г шеќер во прав 2 ќесички ванилин шеќер 200 г павлака за шлаг 700 г компот од вишни 20 г безбоен прелив за торти 100 г лешници

860
ПОСЕН ТАРТ СО ЗЕЛЕНЧУК

ПОСЕН ТАРТ СО ЗЕЛЕНЧУК

250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус

4-660
Жито Лукс рецепт – мафини за Денот на вљубените

Жито Лукс рецепт – мафини за Денот на вљубените

1225
ТЕГНЕТА ПИТА СО ПРАЗ

ТЕГНЕТА ПИТА СО ПРАЗ

700 г Екстра бело брашно тип 400 350 мл млака вода ¼ од квасец прстофат сол 100 мл масло за јадење За фил 3 страка праз, ситно исечкан 2 лажици масло за јадење 1 јајце 200 г урда или дробено сирење

6-860
Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

8