- 300 г Екстра бело брашно тип 400
- 1 лажичка сол
- 2 1/2 лажички прашок за печиво
- 1 лажица шеќер
- 240 г студен путер исечкан на коцки
- 120 г пире од компири
- 120 мл јогурт
- 1 јајце за премачкување
- 1 лажица млеко за премачкување
ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР
Состојки
8-10
45
Подготовка
КИШ
За тесто: 350 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 240 г ладен путер исечкан на коцки 50-60 мл студена вода За фил: 250 г исечкана сланина на коцки 2 лажици маслиново масло 1 средна главица кромид ситно исечкана 3 јајца 2 жолчки 270 мл неутрална павлака 1 лажичка сол 1 лажичка мелен […]
Колач од ванила и портокал
За пандишпан: 180 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички прашок за печиво 1 лажичка сол 250 г путер 250 г шеќер 4 јајца екстракт од ванила кора од 1 портокал 240 г кисела павлака За глазура: 2 портокали, 150 г шеќер, 60 г вода.
БРЗИ БРУСКЕТИ
8 парчиња ‘Ржан двопек 4 чешниња лук 2 лажици маслиново масло 4 црвени печени пиперки 200 g сирење магдонос
ШПАНСКА ПИТА
275 г Пченкарно брашно 4 јајца 2,5дл млеко 1,25 дл масло 1 прашок за печиво 100 г бело брашно 150 г ситно исечкана шунка 150 г ситно исечкани кисели краставички 150 г печени црвени пиперки, исчистени и ситно исечкани 100 г сланина исечкана на мали коцки малку сол
ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР
300 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 2 1/2 лажички прашок за печиво 1 лажица шеќер 240 г студен путер исечкан на коцки 120 г пире од компири 120 мл јогурт 1 јајце за премачкување 1 лажица млеко за премачкување