СЕНДВИЧИ СО ПОХОВАН ПИЛЕШКИ СТЕК

Состојки

СОСТОЈКИ

За два сендвичи:

  • 4 парчиња Бел леб
  • 2 парчиња пилешки стек
  • 1 јајце
  • лебни трошки Жито Лукс
  • 8 парчиња кашкавал чедар
  • неколку паричња (кругови) домати
  • листови зелена салата
  • 1 авокадо
  • 1/2 главица кромид
  • 1/2 домат ситно исечкан
  • сок од 1/2 лимон
  • 1 лажичка букова сол
  • сол и мелен црн пипер по вкус

2

25

Подготовка

Во длабок сад испасирајте го авокадото и додадете ситно исечкан кромид, ситно исечкан домат, букова сол, сок од лимон и сол и мелен црн пипер. Испохувајте го пилешкиот стек така што ќе го извалкате во изматено јајце, додадете сол и мелен црн пипер и извалкајте го во лебни трошки. Испржете го на средна температура околу 3-4 минути од двете страни. Наредете го тост лебот, листовите зелена салата, пилешкиот стек, круговите домати, кашкавалот и од салатата гвакамоле со авокадо. На крајот, затворете го сендвичот со уште едно парче тост леб.
БИСКОТИ

БИСКОТИ

230 г Екстра бело брашно тип 400 150 г шеќер 120 мл масло за јадење 2 јајца кора од 1 лимон неколку капки екстракт од бадем 100 г цели бадеми 100 г суво грозјe 2 лажички прашок за печиво малку сол 1 јајце, изматено за премачкување

680
ЕМПАНАДАС СО ПЕЧУРКИ

ЕМПАНАДАС СО ПЕЧУРКИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млеко 2 лажици шеќер ½ квасец 1 јајце 3 лажици маслиново масло сол по вкус За фил: 1 лажица Екстра бело брашно тип 400 2 лажици путер 1 средна главица кромид 500 г свежи шампињони 200 мл вода 1 лажица сув босилек 1 лажица […]

4-660
Рипчиња сендвичи

Рипчиња сендвичи

1 пакување Бел леб 2 конзерви туна од 180 г 1 стапче целер,ситно исечкано 2 супени лажици мајонез 1 многу тенко и дијагонално краставица марула

5-720
Mини пити

Mини пити

За тесто: 350 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол240 г путер исечкан на коцки 50-60 мл студена вода. За фил: 1 тиквичка 1 главица кромид 1 пиперка 1 модар домат 1 домат 2 лажици маслиново масло 1 чешне лук 1 лажица мешан сув зеленчук малку мајчина душичка сол и бибер.

4120
Бела магија

Бела магија

За пандишпан: 15 лажици Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 5 јајца 15 лажици шеќер 15 лажици масло 15 лажици млеко 1 ќесичка ванилин шеќер За фил: 250 мл слатка павлака 1 ќесичка желатин 1 лажичка екстракт од ванила 200 г јагоди

8-1075
ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

СОСТОЈКИ 1 пакување Бриош леб 250 мл бешамел сос 10-тина парчиња шунка 10-15 парчиња кашкавал 200 г рендан кашкавал мелен црн пипер по вкус

450
МИЛИБРОД

МИЛИБРОД

250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус

6-8110
КРОАСАНИ

КРОАСАНИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл вода 2 пакетчиња сув квасец 3 лажички сол 50 г шеќер 100 г + 250 г путер 1 јајце за премачкување

12300