СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА

Двопек бел

Начин на подготовка

Мајонезот се меша со двете павлаки. Смесата се дели во 3 чинии. Во првата се додава половина од кашкавалот (или сирењето) и 3 рендани кисели краставички. Во втората чинија се додаваат шунката и кечапот, а во третата чинија се ставаат јајцата (варени и рендани) и останатите 5 кисели краставички. Во тавче со правоаголен облик и длабочина околу 5 см, се реди двопек, а врз него се ставаат состојките од првата чинија. Врз првиот ред се реди уште еден ред двопек врз кој се ставаат состојките од втората чинија. Потоа се реди третиот ред двопек и се повторува постапката со состојките. На крајот се ренда другата половина од кашкавалот и добро се затвора со алуминиумска фолија. Тортата пред сервирање треба да отстои во фрижидер најмалку 24 часа.

bel_pchenichen_dvopek

Состојки

  • двопек (потребно е едно цело пакување и уште 1/4 од друго пакување)
  • 200 g мајонез
  • 2 павлаки, 5 јајца
  • 200 g  шунка, 100 g кечап
  • 300 g сирење или кашкавал
  • 8 кисели краставички