ТОРТА СО ЈАГОДИ

Состојки

  • 3 лажици Екстра Бело брашно тип 400
  • 8 јајца
  • 8 лажици шеќер
  • 1 лажица масло за јадење
  • 150 г сечкани ореви
  • 100 г суво грозје
  • 1 кесичка прашок за печиво

За фил:

  • 500 мл слатка павлака
  • 150 мл крем-сирење
  • 50 г шеќер во прав
  • јагоди
  • 100 г чоколадо за готвење

8-10

105

Подготовка

Јајцата и шеќерот се матат за да се добие пенеста смеса. Се додава маслото за јадење, мелените ореви и сувото грозје, промешани со брашното и прашокот за печиво. Сè убаво се меша со помош на шпатула. Смесата се става во кружен калап обложен со хартија за печење. Се пече 150°С околу 20 минути. Пандишпанот се остава да се излади, па се сече на два дела по хоризонтала. Крем-сирењето се мати заедно со слатката павлака и шеќерот во прав, додека да се добие цврста смеса. Се остава во ладилник околу 15 минути. Врз едната половина од пандишпанот се нанесува половина од растопеното чоколадо, се редат јагодите по целата површина, па се нанесува половина од филот и се премачкува со чоколадото и пак се премачкува со филот. Се декорира со шлаг-пена и со неколку јагоди. По страните се нанесуваат листови бадеми.
ПЕЧУРКИ ВО ЛИСНАТО ТЕСТО

ПЕЧУРКИ ВО ЛИСНАТО ТЕСТО

За лиснато тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење 150 г путер или маргарин прстофат сол За фил: 250 г свежи шампињони 2 раце свеж спанаќ 1 лажичка сол 1 лажица мешан сув зеленчук 1 лажичка сенф 1 главица ситно исечкан кромид 1 чешне лук […]

690
Жито Лукс рецепт – Сендвич на твојот ден

Жито Лукс рецепт – Сендвич на твојот ден

420
ТОРТА СО ЈАГОДИ

ТОРТА СО ЈАГОДИ

3 лажици Екстра Бело брашно тип 400 8 јајца 8 лажици шеќер 1 лажица масло за јадење 150 г сечкани ореви 100 г суво грозје 1 кесичка прашок за печиво За фил: 500 мл слатка павлака 150 мл крем-сирење 50 г шеќер во прав јагоди 100 г чоколадо за готвење

8-10105
КОЛАЧИ ЕЛКИ

КОЛАЧИ ЕЛКИ

370 г Екстра бело брашно тип 400 250 г путер исечкан на коцки 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 140 г шеќер во прав

8-1050
ПРАЗНИЧНИ СЕНДВИЧ КОЛАЧИ

ПРАЗНИЧНИ СЕНДВИЧ КОЛАЧИ

250 г Екстра бело брашно тип 400 70 г какао 1 1/2 лажичка сода бикарбона 1 лажичка сол 250 мл млеко 1 лажичка екстракт од ванила 120 г путер на собна температура 200 г шеќер 1 јајце За фил: 250 мл слатка павлака 3 лажици шеќер во прав 4 лажици крем-сирење на собна температура 2 […]

1545
ЛЕБ

ЛЕБ

1кг Пекарско брашно тип 500; 30г свеж квасец; 20г сол; 10г шеќер; околу 580мл вода.

4140
НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

СОСТОЈКИ 1 пакување ‘Ржан леб 4-5 парчиња 6 јајца 250 мл млеко 250 г кашкавал 1 главица кромид 100 г кашкавал чедар.

4-6180
Ванила куглоф

Ванила куглоф

За пандишпан: 500 г Екстра бело брашно тип 400 1 кесичка прашок за печиво 400 г шеќер 250 г путер 4 јајца 300 мл млеко 1 пакетче ванилин шеќер кора од лимон и портокал ореви и кандирано овошје по желба

8-1080