РОЛАТ СО СПАНАЌ

Состојки

За тесто:

  • 3 лажици Екстра бело брашно тип 400
  • 500 г исчистен и обарен спанаќ
  • 7 јајца
  • 2 лажици рендан пармезан
  • сол и мелен црн пипер по вкус
  • 150 г рендан кашкавал

За фил:

  • 700 г урда
  • 7-8 везени пиперки, обарени и исечкани на коцки
  • сол и мелен црн пипер по вкус

6-8

45

Подготовка

Во длабок сад искршете ги јајцата и добро изматете ги со помош на жица за матење. Додајте го обарениот спанаќ, брашното, ренданиот кашкавал, пармезанот, солта и мелениот црн пипер. Добро промешајте и префрлете ја смесата во тавче обложено со хартија за печење. Печете во загреана рерна на 180 степени околу 15-20 минути. Во друг длабок сад соединете ги заедно урдата, везените пиперки исечкани на коцки, солта и мелениот црн пипер. Кога пандишпанот со спанаќ ќе се излади, филувајте го со урдата и превиткајте го во ролат. Сервирајте.
СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

300 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички сода бикарбона ½ лажичка сол 1 лажичка цимет ½ лажичка мелен сув ѓумбир ½ лажичка мускатно оревче малку мелено каранфилче 3 јајца 120 г пире од моркови (сварени и испасирани моркови) 150 г шеќер 120 мл масло за јадење (или растопен путер) 60 мл водa 1 […]

6-860
РАВИОЛИ

РАВИОЛИ

За тесто: 400 г Екстра бело брашно тип 400 4 јајца малку сол За фил: 200 г крем-сирење 100 г пармезан

2-450
ПИТА-ПОГАЧА СО УРДА

ПИТА-ПОГАЧА СО УРДА

За тесто: 800 г Екстра бело брашно тип 400 350 мл млеко 2 јајца 1 белка од јајце 1 жолчка за премачкување 50 мл масло за јадење 50 мл јогурт 30 г свеж квасец 2 лажички сол 1 лажица шеќер За фил: 150 г путер или маргарин 300 г урда

4-6150
БРЗИ БРУСКЕТИ

БРЗИ БРУСКЕТИ

8 парчиња ‘Ржан двопек 4 чешниња лук 2 лажици маслиново масло 4 црвени печени пиперки 200 g сирење магдонос

410
ДОМАШНИ ТЕСТЕНИНИ

ДОМАШНИ ТЕСТЕНИНИ

За тестенини: 100 г Екстра бело брашно тип 400 1 јајце прстофат сол За сос: 40 г рендан пармезан 1/2 лажичка мелен црн бибер маслиново масло

230
Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

4-615
ЛЕБ

ЛЕБ

1кг Пекарско брашно тип 500; 30г свеж квасец; 20г сол; 10г шеќер; околу 580мл вода.

4140
Жито Лукс рецепт – Сендвич на твојот ден

Жито Лукс рецепт – Сендвич на твојот ден

420