ПОЛНЕТИ ЛАЗАЊИ

Состојки

За тесто:

За фил:

  • 300 г брокула исечкана на мали парчиња
  • 100 г рендан кашкавал
  • 30 г рендан пармезан
  • 200 мл неутрална павлака за готвење
  • 3 парчиња сардини ситно исечкани
  • 50 г исечкани кикирики
  • 3 лажици маслиново масло
  • 2 чешниња лук, сечкан
  • свеж магдонос
  • сол и мелен црн пипер

2-3

45

Подготовка

Од трите состојки за тесто - замесете го тестото. Обвиткајте го целото тесто во хартија за свежа храна и оставете да одмори околу 30 минути. Расукајте го тестото со сукало во долги ленти или со помош на машина за правење лазањи. Пресечете парчиња долги околу 15 см. Така пресечените парчиња варете ги во зовриена вода со сол. Кога ќе бидат готови, премачкајте ги со маслиново масло за да не се залепат. Во тава на оган загрејте го маслиновото масло. Додадете ја брокулата, сардините и чешнињата лук ситно исечкани. Промешувајте константно за смесата да не загори. Додадете ги кикириките што претходно ќе ги исечкате, неутралната павлака, пармезанот, кашкавалот и сечканиот магдонос. Гответе уште две до три минути и тргнете го филот од оган. Додадете сол и мелен црн пипер по вкус.Земете од пресечените парчиња лазања, нанесете од филот на едниот крај од тестото и со другиот крај поклопете за да добиете ефект на „сендвич“. Вака подготвените парчиња лазања со брокула ставете ги во тавче обложено со хартија. Врз секое парче полејте малку неутрална павлака и на загреана рерна од 200 степени печете околу 10 минути. Декорирајте со неколку кикирики.
СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

300 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички сода бикарбона ½ лажичка сол 1 лажичка цимет ½ лажичка мелен сув ѓумбир ½ лажичка мускатно оревче малку мелено каранфилче 3 јајца 120 г пире од моркови (сварени и испасирани моркови) 150 г шеќер 120 мл масло за јадење (или растопен путер) 60 мл водa 1 […]

6-860
ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

1 шолја 275 г Пченкарно брашно 1 шолја бело брашно 1/4 шолја шеќер 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сол 2 јајца 12 лажици исцедена пченка во зрно 1 1/4 шолја млеко 1/4 шолја масло за јадење

635
Сендвич со пилешко филе и сенф

Сендвич со пилешко филе и сенф

8 парчиња  Бел леб 2 пилешки филеа 2 домати исечкани на коцки 2 лажици сенф малку маслиново масло сол и свежо мелен бибер 4 листа марула

425
ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

200 г Пченкарно брашно 1 ќесичка прашок за печиво 1 шолја масло 4 јајца 1 шолја млеко 1 шолја минерална вода 100 г палента 200 г бело брашно 200 г сирење 400 г спанаќ 1 пиперка

4-645
Жито Лукс рецепт – Just 2 Good чиа пудинг

Жито Лукс рецепт – Just 2 Good чиа пудинг

3240
ЕКЛЕРИ

ЕКЛЕРИ

За еклерите: 150 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 1/2 пакетче прашок за печиво 120 мл вода 130 мл млеко 130 г путер 5 јајца на собна температура За кремот: 1 1/2 ќесички инстант ванила пудинг 500 мл млеко 1 лажичка екстракт од ванила 3 жолчки 50 г путер […]

20160
Рипчиња сендвичи

Рипчиња сендвичи

1 пакување Бел леб 2 конзерви туна од 180 г 1 стапче целер,ситно исечкано 2 супени лажици мајонез 1 многу тенко и дијагонално краставица марула

5-720
ПОГАЧА

ПОГАЧА

За тесто: 1кг Пекарско брашно тип 500 2 лажички сол 1 маргарин за премачкување 40г квасец 2 јајца 150мл масло за јадење 100мл млеко 2 лажички шеќер околу 300 мл вода сусам или ким за декорација.

90