ПИТА-ПОГАЧА СО УРДА

Состојки

За тесто:

  • 800 г Екстра бело брашно тип 400
  • 350 мл млеко
  • 2 јајца
  • 1 белка од јајце
  • 1 жолчка за премачкување
  • 50 мл масло за јадење
  • 50 мл јогурт
  • 30 г свеж квасец
  • 2 лажички сол
  • 1 лажица шеќер
  • За фил:
  • 150 г путер или маргарин
  • 300 г урда

4-6

150

Подготовка

Од состојките за тестото замесете меко тесто и оставете да стаса на собна температура околу 50-60 минути. Размесете го тестото и поделете го на 4 еднакви дела. Секој дел расукајте го во правоаголна форма 30х40 см. Прво нанесете ја првата кора, премачкајте со маргаринот или путерот и урдата, па втората кора, па повторно маргарин и урда, третата кора и повторно маргарин и урда. На крај, поклопете со последната, четврта кора и веритикално пресечете ги корите на 6 еднакви дела. Секој од деловите превиткајте го како спирала и оформете круг (како баничка). Секоја наредна лента, оформете ја во спирала (едниот крај превиткајте го во обратна насока со другиот крај) и нанесувајте ги корите во тавче добро премачкано со масло за јадење и формирајте вртена пита. Оставете погачата да стаса околу 30 минути и печете ја во загреана рерна на 180 степени околу 35-45 минути.
КРЕМ ЧОРБА ОД ПЕЧУРКИ СО ДВОПЕК

КРЕМ ЧОРБА ОД ПЕЧУРКИ СО ДВОПЕК

3-4 парчиња Пченичен двопек 250 g свежи шампињони 1 главица кромид 1 лажица брашно 1 јајце 1,5 l вода 100 ml кисела павлака магдонос маслиново масло сол, сув зачин по желба

430
„ПРЕВРТЕНИ“ МАФИНИ СО ЧОКОЛАДО

„ПРЕВРТЕНИ“ МАФИНИ СО ЧОКОЛАДО

За тесто: 180 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка прашок за печиво прстофат сол 60 мл врела вода 1 лажичка инстант кафе 60 г какао 60 мл кисела павлака 60 мл млеко 150 г омекнат путер 200 г шеќер 2 јајца 1 лажица екстракт од ванила За чоколадниот крем: 100 г чоколадо 100 […]

640
НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

180 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка екстракт од ванила 1 лажичка инстант кафе 100 г какао 4 јајца 250 г путер 350 г шеќер 250 г растопено чоколадо За декорација: Перечиња глазура од шеќер во прав и сок од лимон прехрамбена црвена боја

1245
ПЕЧУРКИ ВО ЛИСНАТО ТЕСТО

ПЕЧУРКИ ВО ЛИСНАТО ТЕСТО

За лиснато тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење 150 г путер или маргарин прстофат сол За фил: 250 г свежи шампињони 2 раце свеж спанаќ 1 лажичка сол 1 лажица мешан сув зеленчук 1 лажичка сенф 1 главица ситно исечкан кромид 1 чешне лук […]

690
СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

300 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички сода бикарбона ½ лажичка сол 1 лажичка цимет ½ лажичка мелен сув ѓумбир ½ лажичка мускатно оревче малку мелено каранфилче 3 јајца 120 г пире од моркови (сварени и испасирани моркови) 150 г шеќер 120 мл масло за јадење (или растопен путер) 60 мл водa 1 […]

6-860
КРОФНИ

КРОФНИ

За тесто 1кг Екстра бело брашно тип 400 400мл млеко 3 јајца 200мл масло за јадење 200г шеќер 20г квасец 1 ванилин шеќер Декорација по желба:-шеќер во прав или растопена чоколада.

8-1060
ЗЕЛНИК

ЗЕЛНИК

За тесто: 1кг Екстра бело брашно тип 400 ½ свеж квасец 500 мл вода сол по вкус За фил: 4 страка праз 1 јајце 200 г урда

6-8120
Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

320