ПИТА-ПОГАЧА СО УРДА

Состојки

За тесто:

  • 800 г Екстра бело брашно тип 400
  • 350 мл млеко
  • 2 јајца
  • 1 белка од јајце
  • 1 жолчка за премачкување
  • 50 мл масло за јадење
  • 50 мл јогурт
  • 30 г свеж квасец
  • 2 лажички сол
  • 1 лажица шеќер
  • За фил:
  • 150 г путер или маргарин
  • 300 г урда

4-6

150

Подготовка

Од состојките за тестото замесете меко тесто и оставете да стаса на собна температура околу 50-60 минути. Размесете го тестото и поделете го на 4 еднакви дела. Секој дел расукајте го во правоаголна форма 30х40 см. Прво нанесете ја првата кора, премачкајте со маргаринот или путерот и урдата, па втората кора, па повторно маргарин и урда, третата кора и повторно маргарин и урда. На крај, поклопете со последната, четврта кора и веритикално пресечете ги корите на 6 еднакви дела. Секој од деловите превиткајте го како спирала и оформете круг (како баничка). Секоја наредна лента, оформете ја во спирала (едниот крај превиткајте го во обратна насока со другиот крај) и нанесувајте ги корите во тавче добро премачкано со масло за јадење и формирајте вртена пита. Оставете погачата да стаса околу 30 минути и печете ја во загреана рерна на 180 степени околу 35-45 минути.
ПОСНИ КИФЛИЧКИ

ПОСНИ КИФЛИЧКИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млака вода 10 г свеж квасец сол по вкус 2 лажици шеќер 60 мл масло за јадење сусам маргарин за премачкување

8-10120
ДОМАШНА ПИТА

ДОМАШНА ПИТА

За тесто: 700г Сенаменско брашно 380-400мл вода 10г шеќер 300г брашно за посип 20мл масло за јадење 300мл зејтин за попрскување 10г свеж квасец 15г сол Фил по желба.

890
ЛИСНАТА ПИТА СО КАЈСИИ

ЛИСНАТА ПИТА СО КАЈСИИ

За тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење прстофат сол 150 г путер или маргарин За фил: 1 тегла компот од кајсии (само половинки убаво исушени со помош на кујнски бришач) 3 лажици џем од кајсии 2 лажици шеќер 1 жолчка изматена со 1 лажичка […]

690
ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

300 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 2 1/2 лажички прашок за печиво 1 лажица шеќер 240 г студен путер исечкан на коцки 120 г пире од компири 120 мл јогурт 1 јајце за премачкување 1 лажица млеко за премачкување

8-1045
Инес торта

Инес торта

12 парчиња ‘Ржан двопек 200 г чоколаден прелив 200 г свежо кравјо несолено сирење 545 мл вода 25 г шеќер во прав 2 ќесички ванилин шеќер 200 г павлака за шлаг 700 г компот од вишни 20 г безбоен прелив за торти 100 г лешници

860
ЦВЕТНИ СЕНДВИЧИ

ЦВЕТНИ СЕНДВИЧИ

1 пакување Бриош леб путер мармалад или џем

420
Ванила куглоф

Ванила куглоф

За пандишпан: 500 г Екстра бело брашно тип 400 1 кесичка прашок за печиво 400 г шеќер 250 г путер 4 јајца 300 мл млеко 1 пакетче ванилин шеќер кора од лимон и портокал ореви и кандирано овошје по желба

8-1080
ЧИЗКЕЈК

ЧИЗКЕЈК

За бисквит основата:  200 гр изблендирани Kолачиња со чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер  4 ½ лажици шеќер За фил:  230 гр крем-сирење (маскарпоне)  200 гр шеќер во прав  200 мл слатка павлака 1 лажица ванила екстракт 150 гр слатко од јагоди

1040