ГАЛЕТ СО ДОМАТИ И КИСЕЛА ПАВЛАКА

Состојки

За тесто:

За фил:

  • 2-3 домати
  • 300 г кисела павлака
  • сув или свеж копар, ситно исечкан
  • 1 чешне лук
  • 100 г ситно изрендан кашкавал
  • маслиново масло
  • 1 јајце за премачкување

2-4

60

Подготовка

Во сад се мешаат брашното, шеќерот, солта и путерот. Постепено се додава ладната вода и се замесува мазно тесто. Тестото се прекрива со фолија за свежа храна и се остава во ладилник 30 минути. Од тестото на хартија за печење се расукува кора во кружна форма со дебелина од 1 см. Во средината се нанесува претходно подготвениот фил од кисела павлака измешана со копар, лук, кашкавал и маслиново масло. Филот се нанесува внимателно со помош на лажица, оставајќи по 2 см од краевите. Врз филот се редат претходно исечканите домати на кругови. Краевите од кората се превиткуваат навнатре и се премачкуваат со изматено јајце. По желба, може да се нароси морска сол. Вака подготвениот галет се пече 30 минути на температура од 200°С.
Ванила куглоф

Ванила куглоф

За пандишпан: 500 г Екстра бело брашно тип 400 1 кесичка прашок за печиво 400 г шеќер 250 г путер 4 јајца 300 мл млеко 1 пакетче ванилин шеќер кора од лимон и портокал ореви и кандирано овошје по желба

8-1080
ЧОКОЛАДНИ МАФИНИ

ЧОКОЛАДНИ МАФИНИ

130 г Екстра бело брашно тип 400 200 г шеќер 35 г какао 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сода бикарбона малку сол 1 јајце 1 зрела пасирана банана 120 мл топла вода 60 мл млеко 60 мл масло за јадење 1 лажичка екстракт од ванила За чоколаден фил: 200 г чоколадо со минимум […]

6-850
ЧИЗКЕЈК СО ДВОПЕК И ЈАГОДИ

ЧИЗКЕЈК СО ДВОПЕК И ЈАГОДИ

9 парчиња Пченичен двопек 40 g путер 135 g шеќер 400 g несолено свежо сирење рендана кора од лимон 1 лажица лимонов сок 1 јајце мармалад од јагоди

СЛАДОК ДВОПЕК

СЛАДОК ДВОПЕК

12 парчиња Пченичен двопек 2 мали шолји сок од брусница 1/2 мала шолја вода 125 g шеќер 1 ќесичка цимет 1 парче кора од лимон 2 лажици густин 2 лажици бадеми 2 лажици суво грозјеД

625
Сендвич со пилешко филе и сенф

Сендвич со пилешко филе и сенф

8 парчиња  Бел леб 2 пилешки филеа 2 домати исечкани на коцки 2 лажици сенф малку маслиново масло сол и свежо мелен бибер 4 листа марула

425
Жито Лукс рецепт – Сендвич на твојот ден

Жито Лукс рецепт – Сендвич на твојот ден

420
ЊОКИ

ЊОКИ

околу 400-600 г Екстра бело брашно тип 400 (во зависност од големината на јајцата) 1 кг варени компири 3 јајца 50 мл маслиново масло сол по вкус За пропржување: 3 лажици путер За сос: 500 мл доматен сос 1 чешне лук 50 г рендан пармезан 3 лажици маслиново масло

4-690
Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

520