ПИТА-ПОГАЧА СО УРДА

Состојки

За тесто:

  • 800 г Екстра бело брашно тип 400
  • 350 мл млеко
  • 2 јајца
  • 1 белка од јајце
  • 1 жолчка за премачкување
  • 50 мл масло за јадење
  • 50 мл јогурт
  • 30 г свеж квасец
  • 2 лажички сол
  • 1 лажица шеќер
  • За фил:
  • 150 г путер или маргарин
  • 300 г урда

4-6

150

Подготовка

Од состојките за тестото замесете меко тесто и оставете да стаса на собна температура околу 50-60 минути. Размесете го тестото и поделете го на 4 еднакви дела. Секој дел расукајте го во правоаголна форма 30х40 см. Прво нанесете ја првата кора, премачкајте со маргаринот или путерот и урдата, па втората кора, па повторно маргарин и урда, третата кора и повторно маргарин и урда. На крај, поклопете со последната, четврта кора и веритикално пресечете ги корите на 6 еднакви дела. Секој од деловите превиткајте го како спирала и оформете круг (како баничка). Секоја наредна лента, оформете ја во спирала (едниот крај превиткајте го во обратна насока со другиот крај) и нанесувајте ги корите во тавче добро премачкано со масло за јадење и формирајте вртена пита. Оставете погачата да стаса околу 30 минути и печете ја во загреана рерна на 180 степени околу 35-45 минути.
НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

180 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка екстракт од ванила 1 лажичка инстант кафе 100 г какао 4 јајца 250 г путер 350 г шеќер 250 г растопено чоколадо За декорација: Перечиња глазура од шеќер во прав и сок од лимон прехрамбена црвена боја

1245
ПОСЕН ТАРТ СО ЗЕЛЕНЧУК

ПОСЕН ТАРТ СО ЗЕЛЕНЧУК

250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус

4-660
Американски палачинки

Американски палачинки

160 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка шеќер 1 лажичка прашок за печиво 1 јајце 30 г путер 225 мл млеко

6-845
КРОФНИ

КРОФНИ

За тесто 1кг Екстра бело брашно тип 400 400мл млеко 3 јајца 200мл масло за јадење 200г шеќер 20г квасец 1 ванилин шеќер Декорација по желба:-шеќер во прав или растопена чоколада.

8-1060
Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

8 парчиња Бел леб 8 парчиња варено мисиркино месо (нискокалорично) 100г крем сирење маслиново масло 1 домат, исечкан на мали парчиња 1 лажица ситно исечкан магдонос сол и свежо мелен бибер 4 листа марула

410
ЛИСНАТИ ПОЛЖАВИ

ЛИСНАТИ ПОЛЖАВИ

300 г Екстра бело брашно тип 400 150 мл вода 120 г растопен путер 1 лажица сол За смеса со путер: 180 г Екстра бело брашно тип 400 400 г путер За филот: 200 г парчиња кашкавал 200 г парчиња шунка 50 г сечкани ф’стаци 100 г доматен сос 1 јајце за премачкување

8-10300
ЗЕЛНИК

ЗЕЛНИК

За тесто: 1кг Екстра бело брашно тип 400 ½ свеж квасец 500 мл вода сол по вкус За фил: 4 страка праз 1 јајце 200 г урда

6-8120
ПУДИНГ СО ПАЛЕНТА

ПУДИНГ СО ПАЛЕНТА

1 шолја Палента 1 шолја вода 1 1/2 шолја млеко 1 1/2 шолја бел шеќер 1 стапче цимет 1/2 шолја путер

430

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ГОДИШНО СОБРАНИЕ НА АКЦИОНЕРИ