ЧОКОЛАДЕН РОЛАТ СО ФИЛ ОД ТИКВА

Состојки

За ролат:

  • 100 г Екстра бело брашно тип 400
  • 25 г какао
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 1 лажичка сол
  • 4 јајца
  • 150 г шеќер
  • 2 лажици млеко
  • 1 лажичка екстракт од ванила

За фил:

  • 200 г пире од тиква
  • 120 г путер на собна температура
    300 г шеќер во прав
  • 1 лажичка цимет
  • неколку капки портокалова боја

За чоколадна глазура:

  • 150 г чоколадо
  • 6 лажици млеко
  • изматена слатка павлака за декорација.

12

50

Подготовка

Најпрво изматете ги јајцата заедно со шеќерот, а потоа додадете го млекото, ванилата и сувите состојки и се заедно измешајте. Смесата претурете ја во плех обложен со хартија за печење и печете ја кората околу 15 минути во загреана рерна на 170 степени. Тестото префрлете го на кујнска крпа наросена со шеќер во прав и превиткајте во ролат. Оставете да се излади за да може ролатот полесно да се витка. За филот: во сад со електричен миксер изматете ги заедно путерот, шеќерот во прав, циметот и пирето од тиква. Додадете и портокалова боја и убаво изматете. Филот нанесете го на изладената кора и повторно виткајте во ролат. Одозгора направете чоколадна глазура на тој начин што ќе ги растопите на пареа чоколадото и млекото. Оставете да се стегне и декорирајте со изматена слатка павлака.
Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

4-615
Бела магија

Бела магија

За пандишпан: 15 лажици Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 5 јајца 15 лажици шеќер 15 лажици масло 15 лажици млеко 1 ќесичка ванилин шеќер За фил: 250 мл слатка павлака 1 ќесичка желатин 1 лажичка екстракт од ванила 200 г јагоди

8-1075
ЛИСНАТИ ПЕЧИВА СО ВИШНА

ЛИСНАТИ ПЕЧИВА СО ВИШНА

За лиснато тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење прстофат сол 150 г путер или маргарин За фил: 200 г одмрзнати вишни 1 лажица нишесте 3 лажици шеќер 1 лажичка екстракт од ванила прстофат цимет

1290
РОЛАТ СО СПАНАЌ

РОЛАТ СО СПАНАЌ

За тесто: 3 лажици Екстра бело брашно тип 400 500 г исчистен и обарен спанаќ 7 јајца 2 лажици рендан пармезан сол и мелен црн пипер по вкус 150 г рендан кашкавал За фил: 700 г урда 7-8 везени пиперки, обарени и исечкани на коцки сол и мелен црн пипер по вкус

6-845
ЧОКОЛАДНО СУФЛЕ

ЧОКОЛАДНО СУФЛЕ

2 лажици Екстра бело брашно тип 400  1 лажица путер 4 лажици шеќер 1 жолчка 100 г чоколадо за готвење со мин. 60 % какао маса 3 лажици путер 1 лажичка екстракт од ванила прстофат сол 2 белки 50 г шеќер ½ лажичка алкохолен оцет

425
РОЛАТ СО ОРЕВИ

РОЛАТ СО ОРЕВИ

За тестото: 600 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 1 квасец 3 лажици шеќер прстофат сол 4 жолчки 200 г путер екстракт од ванила жолчка за премачкување За филот: 300 г мелени ореви 4 белки екстракт од ванила 5 лажици шеќер

8-10140
ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

За основата:  200 гр изблендирани Колачиња со какао и чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер  2 лажици шеќер За чоколадниот мус:  225 гр чоколадо за готвење исечкано на парчиња  55 гр путер  3 јајца (одвоени белките од жолчките)  55 гр шеќер во прав  375 мл слатка павлака За декорација: чоколадни парчиња

8-1045
СОЛЕНИ СУСАМ-БОМБИЧКИ

СОЛЕНИ СУСАМ-БОМБИЧКИ

За тесто: 500г Сенаменско брашно 2 јајца (1 цело јајце +1 жолчка за тесто) 2 лажички сол 1 супена лажичка рум или коњак 4 лажички прашок за печиво 1 маргарин за готвење 1 филџан кисело млеко 1 филџан масло за јадење За декорација: Белка од 1 јајце половина лажиче сол 100г сусам

45