ЗИМСКА ТОРТА

Состојки

  • 350 г Екстра бело брашно тип 400
  • 350 г кафеав шеќер
  • 2 лажички мелен ѓумбир
  • 2 лажички цимет
  • 1 лажичка мускатно оревче
  • 1 лажичка мелено каранфилче
  • 2 лажички прашок за печиво
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 1/2 лажичка сол
  • 3 јајца
  • 3 лажици мед
  • 200 г путер
  • 200 мл млеко
  • 1 лажица сок од портокал
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • кора од портокал
  • 3 големи лажици исечкано мешано кандирано овошје (по желба)

За фил:

  • 300 г омекнато крем-сирење на собна температура
  • 1/2 лажичка цимет
  • 400 г слатка павлака
  • 200 г шеќер во прав

20

240

Подготовка

Најпрво загрејте ја рерната на 180 степени. Во длабок сад измешајте ги заедно сувите состојки: брашното,мелниот ѓумбир, циметот, шеќерот, мускатнто оревче, каранфилче, прашокот за печиво, солта и содата. Во оваа смеса додадете го ладниот путер и матете со миксер додека не се добие смеса во форма на песок. Додадете ги јајцата, едно по едно матејќи помеѓу секое додавање. Додадете млеко, сок од портокал, екстракт од ванила и кора од портокал и на крајот исечканото кандирано овошје. Измешајте ја смесата со миксер додека се соедини, а потоа со помош на шпатула, распределете ја смесата во три округли тавчиња со механизам или пак печете ги една кора по една, така што смесата ќе ја распределите на три еднакви дела. Печете ја секоја кора околу 20-25 минути. Оставете комплетно да се изладат. За подготвка на филот: во длабок сад изматете го крем-сирењето, шеќерот во прав, циметот и слатката павлака додека не добиете густа смеса. Премачкајте ја тортата на секоја кора и одозгора од сите страни, оставете да се стегне околу 2 часа во ладилник и декорирајте со колачиња или пак со преостанатиот фил.
ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК

ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК

150 г Палента 450 мл супа од коцка 1 пиперка 200 г тиквички 1 црвен кромид 1 лажица масло 1 исечкано чешне лук 1/2 лажичка црвен пипер 1/4 лажичка мелен ким малку чили во прав малку сол црн пипер 100гр. рендан кашкавал 1 лажица рендана кора од лимон 2 лажици сечкан магдонос 1 лажичка оригано

460
Жито Лукс рецепт – Just 2 Good чиа пудинг

Жито Лукс рецепт – Just 2 Good чиа пудинг

3240
ШТРУДЛА СО ЧОКОЛАДО И ОРЕВИ

ШТРУДЛА СО ЧОКОЛАДО И ОРЕВИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400  200 мл млеко 1 лажица шеќер 1/2 свеж квасец 3 лажици масло за јадење 3 жолчки 150 г шеќер во прав 1 лажичка екстракт од ванила За фил: 100 мл млеко 100 г чоколадо за готвење 100 г шеќер 100 г ситно мелени ореви 2 лажици […]

10150
ПРОЈА

ПРОЈА

За тесто: 1 чаша Сенаменско брашно 3 јајца 1 чаша млеко ½ чаша кисела вода 2 чаши пченкарно брашно ½ чаша масло за јадење 1 ќесичка прашок за печиво 200г рендано сирење сол по вкус 150г ситно исечкан праз

ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

4 парчиња Пченичен двопек/strong> 6 лажици рендан пармезан 1 лажица путер 1 лажица сенф 1/2 лажица оригано

215
СУШИ СЕНДВИЧИ

СУШИ СЕНДВИЧИ

1 пакување  Бел леб со отстранети корки 300г сварена и испасирана пченка 4 големи, тенки парчиња чадена шунка 1 мал изрендан морков 1 мала краставица излупена и исечена на ленти 200 г лосос исечкан на ситни парчиња 2 – 3 листови зелена салата 1 мало авокадо исечкано на тенки ленти

5-730
БРЗА ПИТА СО ШУНКА, СПАНАЌ И КАШКАВАЛ

БРЗА ПИТА СО ШУНКА, СПАНАЌ И КАШКАВАЛ

СОСТОЈКИ 150 г Пченкарно брашно 100 г Екстра бело брашно тип 400 4 јајца 100 мл масло за јадење 150 мл млеко 2 лажички прашок за печиво (1 пакетче) 200 г спанаќ, измиен и исечкан 150 г кашкавал, исечкан на коцки 200 г шунка, исечкана на коцки 1 лажичка сол 2 лажици кисело млеко или […]

4-660
Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

4-615