ЗИМСКА ТОРТА

Состојки

  • 350 г Екстра бело брашно тип 400
  • 350 г кафеав шеќер
  • 2 лажички мелен ѓумбир
  • 2 лажички цимет
  • 1 лажичка мускатно оревче
  • 1 лажичка мелено каранфилче
  • 2 лажички прашок за печиво
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 1/2 лажичка сол
  • 3 јајца
  • 3 лажици мед
  • 200 г путер
  • 200 мл млеко
  • 1 лажица сок од портокал
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • кора од портокал
  • 3 големи лажици исечкано мешано кандирано овошје (по желба)

За фил:

  • 300 г омекнато крем-сирење на собна температура
  • 1/2 лажичка цимет
  • 400 г слатка павлака
  • 200 г шеќер во прав

20

240

Подготовка

Најпрво загрејте ја рерната на 180 степени. Во длабок сад измешајте ги заедно сувите состојки: брашното,мелниот ѓумбир, циметот, шеќерот, мускатнто оревче, каранфилче, прашокот за печиво, солта и содата. Во оваа смеса додадете го ладниот путер и матете со миксер додека не се добие смеса во форма на песок. Додадете ги јајцата, едно по едно матејќи помеѓу секое додавање. Додадете млеко, сок од портокал, екстракт од ванила и кора од портокал и на крајот исечканото кандирано овошје. Измешајте ја смесата со миксер додека се соедини, а потоа со помош на шпатула, распределете ја смесата во три округли тавчиња со механизам или пак печете ги една кора по една, така што смесата ќе ја распределите на три еднакви дела. Печете ја секоја кора околу 20-25 минути. Оставете комплетно да се изладат. За подготвка на филот: во длабок сад изматете го крем-сирењето, шеќерот во прав, циметот и слатката павлака додека не добиете густа смеса. Премачкајте ја тортата на секоја кора и одозгора од сите страни, оставете да се стегне околу 2 часа во ладилник и декорирајте со колачиња или пак со преостанатиот фил.
ЛИНЦЕР КОЛАЧИ

ЛИНЦЕР КОЛАЧИ

120 г Екстра бело брашно тип 400 180 г путер 100 г шеќер во прав кора од 1 лимон 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 100 г ситно мелени бадеми прстофат сол За декорација: џем од јагоди шеќер во прав

25150
ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

1 пакување  Бел леб 1кг сварен пилешки стек 1 шолја мајонез сок и кора од 1 лимон ситно изрендана 80 г растопен путер 80 г рукола крупно исечкана ¾ шолја ситно исечкани зачински билки (магдонос, нане, копар, босилек) сол и бибер

4-630
МЛЕЧНА КИФЛА

МЛЕЧНА КИФЛА

1кг Екстра бело брашно тип 400 500мл млеко 40г квасец 200мл масло за јадење 100г шеќер 1 мало лажиче сол

90
БОЖИЌНИ КОЛАЧИЊА

БОЖИЌНИ КОЛАЧИЊА

240 г Екстра бело брашно тип 400 1 ½ лажичка прашок за печиво 1 ½ лажичка сол 70 г шеќер во прав 120 г омекнат путер 400 г шеќер 250 г растопена чоколада со минимум 70 % какао 1 лажичка еспресо 3 јајца 1 лажичка екстракт од ванила

8-1085
СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

300 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички сода бикарбона ½ лажичка сол 1 лажичка цимет ½ лажичка мелен сув ѓумбир ½ лажичка мускатно оревче малку мелено каранфилче 3 јајца 120 г пире од моркови (сварени и испасирани моркови) 150 г шеќер 120 мл масло за јадење (или растопен путер) 60 мл водa 1 […]

6-860
Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

8
Сендвич со домати, оригано, копар и фета

Сендвич со домати, оригано, копар и фета

8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 150г рендано фета сирење 2 лажички зрна копар, исечкан на мали парчиња 2 домати, исечкани на коцки оригано сол и свежо мелен бибер 4 листа зелена салата

410
БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА

БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА

5-6 парчиња ‘Ржан двопек 1 конзерва туна 2-3 зелени пиперки неколку листови блитва маслиново масло лимонов сок (1/2 лимон) сол, бибер, лук

325