ШТРУДЛА СО ЧОКОЛАДО И ОРЕВИ

Состојки

За тесто:

  • 500 г Екстра бело брашно тип 400 
  • 200 мл млеко
  • 1 лажица шеќер
  • 1/2 свеж квасец
  • 3 лажици масло за јадење
  • 3 жолчки
  • 150 г шеќер во прав
  • 1 лажичка екстракт од ванила

За фил:

  • 100 мл млеко
  • 100 г чоколадо за готвење
  • 100 г шеќер
  • 100 г ситно мелени ореви
  • 2 лажици какао
  • белки за премачкување

10

150

Подготовка

Замесете тесто од сите состојки за тесто и оставете го да стаса околу 1 час на собна температура. Додека тестото стасува, подгответе го филот. Во тенџере на оган ставете го млекото и шеќерот да се растопат. Во жешката смеса додадете го чоколадото, какаото и постојано мешајте додека смесата не се подизлади. Додадете ги мелените ореви и какаото и промешајте. Расукајте го стасаното тесто на набрашнета работна површина во правоаголна форма. Премачкајте го тестото со филот и превиткајте го во ролат. Оставете го ролатот во тава за печење обложена со хартија и загрејте ја рерната на 180 степени. Премачкајте го ролатот со белка и печете околу 40 минути. Декорирајте со шеќер во прав.
ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

170 г Пченкарно брашно; 600 мл вода; 600 мл млеко; 40 г рендан пармезан; 40 г путер. За сосот: малку крупна сол; 60 г свеж босилек; 100 г рендан пармезан; 150 мл масло.

225
ПОСНИ КИФЛИЧКИ

ПОСНИ КИФЛИЧКИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млака вода 10 г свеж квасец сол по вкус 2 лажици шеќер 60 мл масло за јадење сусам маргарин за премачкување

8-10120
ЧОКОЛАДНА ТОРТА

ЧОКОЛАДНА ТОРТА

30 Kолачиња со чоколадни парчиња 100 гр кондензирано млеко  6 лажици путер  50 гр какао  1 лажичка бренди За декорација:  чоколадни трошки и кандирани цреши.

1240
Колач од ванила и портокал

Колач од ванила и портокал

За пандишпан: 180 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички прашок за печиво 1 лажичка сол 250 г путер 250 г шеќер 4 јајца екстракт од ванила кора од 1 портокал 240 г  кисела павлака За глазура: 2 портокали, 150 г шеќер, 60 г вода.

8-1060
Сендвич со цвекло и моцарела

Сендвич со цвекло и моцарела

410
Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

8 парчиња Бел леб 8 парчиња варено мисиркино месо (нискокалорично) 100г крем сирење маслиново масло 1 домат, исечкан на мали парчиња 1 лажица ситно исечкан магдонос сол и свежо мелен бибер 4 листа марула

410
МЛЕЧНА КИФЛА

МЛЕЧНА КИФЛА

1кг Екстра бело брашно тип 400 500мл млеко 40г квасец 200мл масло за јадење 100г шеќер 1 мало лажиче сол

90
ПИТА СО ПИЛЕШКО

ПИТА СО ПИЛЕШКО

500 г Екстра бело брашно тип 400 1 ½ лажичка сол 250 г путер 120 мл вода 2 јајца За фил: 500 г варени пилешки гради исечкани на коцки 200 г сечкани шампињони 3 лажици путер 1 среден ситно исечкан кромид 2 сечкани моркови 120 г брашно 700 мл пилешки булјон 1 лажица мајчина душичка […]

4180