- 240 г Екстра бело брашно тип 400
- 1 ½ лажичка прашок за печиво
- 1 ½ лажичка сол
- 70 г шеќер во прав
- 120 г омекнат путер
- 400 г шеќер
- 250 г растопена чоколада со минимум 70 % какао
- 1 лажичка еспресо
- 3 јајца
- 1 лажичка екстракт од ванила
БОЖИЌНИ КОЛАЧИЊА
Состојки
8-10
85
Подготовка
ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ
1 пакување Бел леб 1кг сварен пилешки стек 1 шолја мајонез сок и кора од 1 лимон ситно изрендана 80 г растопен путер 80 г рукола крупно исечкана ¾ шолја ситно исечкани зачински билки (магдонос, нане, копар, босилек) сол и бибер
ЛАЗАЊА
За лазања листови: 200 г Екстра бело брашно тип 400 2 јајца 2-3 лажици маслиново масло сол по вкус За сос: 1 главица кромид 400 г мелено месо 2 чешниња лук ситно исечкани (по желба) 200 мл доматен сос 1 50 мл бешамел сос со кашкавал маслиново масло по вкус 50 г путер сол и […]
ВЕЛИГДЕНСКА ПОГАЧА
500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млако млеко ½ свеж квасец 3 лажици шеќер, прстофат сол 1 лажичка алкохолен оцет За филот: 200 г кравја урда 100 г исецкан свеж спанаќ
Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула
8 парчиња Бел леб 8 парчиња варено мисиркино месо (нискокалорично) 100г крем сирење маслиново масло 1 домат, исечкан на мали парчиња 1 лажица ситно исечкан магдонос сол и свежо мелен бибер 4 листа марула
КРОФНИ
За тесто 1кг Екстра бело брашно тип 400 400мл млеко 3 јајца 200мл масло за јадење 200г шеќер 20г квасец 1 ванилин шеќер Декорација по желба:-шеќер во прав или растопена чоколада.
ДВОПЕК-ПИЦА
5-6 парчиња ‘Ржан двопек 150-300 ml млака вода неколку парчиња шунка и кашкавал печурки, маслинки 1 свежа пиперка 1-2 јајца (по желба) пасирани домати (или кечап) оригано