ВКУСНИ ЗЕМИЧКИ СО ПИЦА ФИЛ

Состојки

  • 500 г Екстра бело брашно тип 400
  • 250 г млеко
  • 50 мл маслиново масло
  • 1/4 свеж квасец
  • прстофат сол
  • 2 лажички шеќер
  • 150 г рендан кашкавал
  • 20 г рендан пармезан
  • 50 мл доматен сос
  • 100 г кулен
  • јајце за премачкување

10-12

140

Подготовка

Во длабок сад ставете ги брашното, млекото, маслото, квасецот, солта и шеќерот. Замесете меко и глатко тесто и оставете го да стаса околу 1 час на собна температура. Поделете го на мали топчиња, во зависност од големината на тавата. Секое топче расукајте го во малечка кора и во него ставете од ренданиот кашкавал, доматниот сос, пармезан и парчиња кулен. Повторно со помош на дланките, свиткајте го тестото заедно со филот во форма на топче. Ставете ги вака подготвените топчиња во тава (одвоени малку едно од друго) премачкана со масло или путер. Оставете ги топчињата да стасаат 30-тина минути и загрејте ја рерната на 180 степени. Премачкајте ги со изматено јајце. Печете околу 20-25 минути додека не добијат убава златнокафеава боја.
МИНИ-ТОРТИЧКИ

МИНИ-ТОРТИЧКИ

За тесто: 2 филџани Екстра бело брашно тип 400 2 филџани шеќер; 2 филџани масло за јадење; 4 јајца; 1 филџан млеко; 2 филџани мелени ореви; 1 ќесичка прашок за печиво. За фил: 200мл млеко; 150г шеќер; 100г чоколада; шлаг–пена.

6-860
ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

За бисквит основата:  250 гр изблендирани Колачиња со чоколадни парчиња и лешници 80 гр омекнат путер 2 лажици шеќер 1 пакетче цимет За фил:  350 мл млеко со ниска масленост   6 жолчки  150 гр мед  ½ лажичка сол  1 лажичка екстракт од ванила За декорација: 2 јаболка исечкани на тенки ливчиња (се чуваат во лимонова […]

850
ЕКЛЕРИ

ЕКЛЕРИ

За еклерите: 150 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 1/2 пакетче прашок за печиво 120 мл вода 130 мл млеко 130 г путер 5 јајца на собна температура За кремот: 1 1/2 ќесички инстант ванила пудинг 500 мл млеко 1 лажичка екстракт од ванила 3 жолчки 50 г путер […]

20160
РОЛАТ СО СПАНАЌ

РОЛАТ СО СПАНАЌ

За тесто: 3 лажици Екстра бело брашно тип 400 500 г исчистен и обарен спанаќ 7 јајца 2 лажици рендан пармезан сол и мелен црн пипер по вкус 150 г рендан кашкавал За фил: 700 г урда 7-8 везени пиперки, обарени и исечкани на коцки сол и мелен црн пипер по вкус

6-845
ЦВЕТНИ СЕНДВИЧИ

ЦВЕТНИ СЕНДВИЧИ

1 пакување Бриош леб путер мармалад или џем

420
ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

1 шолја 275 г Пченкарно брашно 1 шолја бело брашно 1/4 шолја шеќер 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сол 2 јајца 12 лажици исцедена пченка во зрно 1 1/4 шолја млеко 1/4 шолја масло за јадење

635
Колач од ванила и портокал

Колач од ванила и портокал

За пандишпан: 180 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички прашок за печиво 1 лажичка сол 250 г путер 250 г шеќер 4 јајца екстракт од ванила кора од 1 портокал 240 г  кисела павлака За глазура: 2 портокали, 150 г шеќер, 60 г вода.

8-1060
ТОРТИЛЈА ФИШЕЦИ

ТОРТИЛЈА ФИШЕЦИ

За тортилја лепчиња: 400 г Екстра бело брашно тип 400 160 мл млака вода прстофат сол 50 мл масло за јадење За крем-салата: 500 г пилешки стек, сварен и исечкан на коцки 5-7 лажици кисела павлака 300 г варена пченка 3 лажици рендан пармезан 150 г сечкани маринирани шампињони сол и мелен црн пипер по […]

640