ВКУСНИ ЗЕМИЧКИ СО ПИЦА ФИЛ

Состојки

  • 500 г Екстра бело брашно тип 400
  • 250 г млеко
  • 50 мл маслиново масло
  • 1/4 свеж квасец
  • прстофат сол
  • 2 лажички шеќер
  • 150 г рендан кашкавал
  • 20 г рендан пармезан
  • 50 мл доматен сос
  • 100 г кулен
  • јајце за премачкување

10-12

140

Подготовка

Во длабок сад ставете ги брашното, млекото, маслото, квасецот, солта и шеќерот. Замесете меко и глатко тесто и оставете го да стаса околу 1 час на собна температура. Поделете го на мали топчиња, во зависност од големината на тавата. Секое топче расукајте го во малечка кора и во него ставете од ренданиот кашкавал, доматниот сос, пармезан и парчиња кулен. Повторно со помош на дланките, свиткајте го тестото заедно со филот во форма на топче. Ставете ги вака подготвените топчиња во тава (одвоени малку едно од друго) премачкана со масло или путер. Оставете ги топчињата да стасаат 30-тина минути и загрејте ја рерната на 180 степени. Премачкајте ги со изматено јајце. Печете околу 20-25 минути додека не добијат убава златнокафеава боја.
КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

500 g Пченкарно брашно малку црн пипер малку сол 50 ml масло

8-1040
ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

1 пакување  Бел леб 1кг сварен пилешки стек 1 шолја мајонез сок и кора од 1 лимон ситно изрендана 80 г растопен путер 80 г рукола крупно исечкана ¾ шолја ситно исечкани зачински билки (магдонос, нане, копар, босилек) сол и бибер

4-630
ПАЛЕНТА СО ДОМАТИ

ПАЛЕНТА СО ДОМАТИ

250 г Палента 1 л млеко малку вода мускатно оревче 2 лажици маслиново масло 100 г кромид 2 чешниња лук 60-100 г трапист кашкавал малку сол црн пипер 1/2 л доматно пире

430
Колач со портокал

Колач со портокал

200 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 3 јајца 150 г путер 160 г шеќер 1 портокал (кора и сок)

8-1050
ДВОПЕК-ПИЦА

ДВОПЕК-ПИЦА

5-6 парчиња ‘Ржан двопек 150-300 ml млака вода неколку парчиња шунка и кашкавал печурки, маслинки 1 свежа пиперка 1-2 јајца (по желба) пасирани домати (или кечап) оригано

225
ПИТА-ПОГАЧА СО УРДА

ПИТА-ПОГАЧА СО УРДА

За тесто: 800 г Екстра бело брашно тип 400 350 мл млеко 2 јајца 1 белка од јајце 1 жолчка за премачкување 50 мл масло за јадење 50 мл јогурт 30 г свеж квасец 2 лажички сол 1 лажица шеќер За фил: 150 г путер или маргарин 300 г урда

4-6150
Пита со урдa и сланина

Пита со урдa и сланина

За тесто: 450 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 20 г свеж квасец  1 лажичка шеќер  50 мл масло за јадење  сол За фил: 400 г урда  1 јајце 200 г сланина – ситно исечкана на коцки  Сол

6105
МЛЕЧНА КИФЛА

МЛЕЧНА КИФЛА

1кг Екстра бело брашно тип 400 500мл млеко 40г квасец 200мл масло за јадење 100г шеќер 1 мало лажиче сол

90