ТРИАГОЛНИЦИ СО БРУСНИЦА И ПОРТОКАЛ

Состојки

  • 250 г Брашно за колачи
  • 1 лажичка сол
  • 2 лажици кора од портокал
  • 2 јајца
  • 1 лажичка цимет
  • 1 лажичка мелен сув ѓумбир
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 200 г шеќер
  • 250 г растопен путер
  • 200 г брусница
  • 150 г бело чоколадо исечкано на коцки

За премачкување:

  • 200 г неутрално крем-сирење (или неутрален млечен намаз)
  • 200 г шеќер во прав
  • кора од 1 портокал
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 70 г сува брусница

8

40

Подготовка

Во длабок сад измешајте ги сувите состојки (брашното, солта, циметот, кората од портокал, сувиот ѓумбир и шеќерот). Во него додадете ги влажните состојки измешани во друг сад: јајцата, екстрактот од ванила и растопениот путер. Добро соединете ги двете смеси и додадете ги сувата брусница и ситно исечканото бело чоколадо за готвење. Смесата префрлете ја во тава за печење и печете околу 20 минути во загреана рерна на 180 степени. Оставете комплетно да се излади, а во меѓувреме подгответе го филот. Во сад на страна изматете го со жица за матење крем-сирењето и шеќерот во прав. Додадете ја кората од портокал и екстрактот од ванила. Промешајте и премачкајте го изладениот колач. На крајот пред да пресечете парчиња наросете со сува брусница.
ТОРТА СО ЈАГОДИ

ТОРТА СО ЈАГОДИ

3 лажици Екстра Бело брашно тип 400 8 јајца 8 лажици шеќер 1 лажица масло за јадење 150 г сечкани ореви 100 г суво грозје 1 кесичка прашок за печиво За фил: 500 мл слатка павлака 150 мл крем-сирење 50 г шеќер во прав јагоди 100 г чоколадо за готвење

8-10105
ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

СОСТОЈКИ 1 пакување Бриош леб 250 мл бешамел сос 10-тина парчиња шунка 10-15 парчиња кашкавал 200 г рендан кашкавал мелен црн пипер по вкус

450
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ПУДИНГ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ПУДИНГ

1 пакување Двопек со сусам и просо 500г шеќер 1л вода 2 ќесички ванилин шеќер 2 ќесички пудинг од чоколадо 2 ќесички шлаг пена

825
ЕКЛЕРИ

ЕКЛЕРИ

За еклерите: 150 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 1/2 пакетче прашок за печиво 120 мл вода 130 мл млеко 130 г путер 5 јајца на собна температура За кремот: 1 1/2 ќесички инстант ванила пудинг 500 мл млеко 1 лажичка екстракт од ванила 3 жолчки 50 г путер […]

20160
ЧОКОЛАДНА ТОРТА

ЧОКОЛАДНА ТОРТА

30 Kолачиња со чоколадни парчиња 100 гр кондензирано млеко  6 лажици путер  50 гр какао  1 лажичка бренди За декорација:  чоколадни трошки и кандирани цреши.

1240
ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ПЕЧУРКИ

ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ПЕЧУРКИ

1 пакување интегрален пченичен тост леб 300г крем-сирење 2 лажици маслиново масло 1 помал компир 500г свежи печурки неколку чешниња лук 50мл бело вино 1 лажичка сув темјан ¼ лажичка црн бибер ¼ лажичка сол

БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА

БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА

5-6 парчиња Двопек со сусам 1 конзерва туна 2-3 зелени пиперки неколку листови блитва маслиново масло лимонов сок (1/2 лимон) сол, бибер, лук

325
БИСКОТИ

БИСКОТИ

230 г Екстра бело брашно тип 400 150 г шеќер 120 мл масло за јадење 2 јајца кора од 1 лимон неколку капки екстракт од бадем 100 г цели бадеми 100 г суво грозјe 2 лажички прашок за печиво малку сол 1 јајце, изматено за премачкување

680