ТРИАГОЛНИЦИ СО БРУСНИЦА И ПОРТОКАЛ

Состојки

  • 250 г Брашно за колачи
  • 1 лажичка сол
  • 2 лажици кора од портокал
  • 2 јајца
  • 1 лажичка цимет
  • 1 лажичка мелен сув ѓумбир
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 200 г шеќер
  • 250 г растопен путер
  • 200 г брусница
  • 150 г бело чоколадо исечкано на коцки

За премачкување:

  • 200 г неутрално крем-сирење (или неутрален млечен намаз)
  • 200 г шеќер во прав
  • кора од 1 портокал
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 70 г сува брусница

8

40

Подготовка

Во длабок сад измешајте ги сувите состојки (брашното, солта, циметот, кората од портокал, сувиот ѓумбир и шеќерот). Во него додадете ги влажните состојки измешани во друг сад: јајцата, екстрактот од ванила и растопениот путер. Добро соединете ги двете смеси и додадете ги сувата брусница и ситно исечканото бело чоколадо за готвење. Смесата префрлете ја во тава за печење и печете околу 20 минути во загреана рерна на 180 степени. Оставете комплетно да се излади, а во меѓувреме подгответе го филот. Во сад на страна изматете го со жица за матење крем-сирењето и шеќерот во прав. Додадете ја кората од портокал и екстрактот од ванила. Промешајте и премачкајте го изладениот колач. На крајот пред да пресечете парчиња наросете со сува брусница.
ДВОПЕК-ПИЦА

ДВОПЕК-ПИЦА

5-6 парчиња Двопек со сусам 150-300 ml млака вода неколку парчиња шунка и кашкавал печурки, маслинки 1 свежа пиперка 1-2 јајца (по желба) пасирани домати (или кечап) оригано

225
ЛИЖАВЧИЊА КОЛАЧИЊА

ЛИЖАВЧИЊА КОЛАЧИЊА

СОСТОЈКИ 1 пакување Сендвич колачиња со какао и какао фил 150 г растопено бело чоколадо 150 г растопено црно чоколадо пеперминт бомбони искршени на мали парчиња дрвени стапчиња

730
ЧОКОЛАДНИ ТАРТЛЕТИ

ЧОКОЛАДНИ ТАРТЛЕТИ

За бисквит основата: 3 пакувања дробени Колачиња со какао и чоколадни парчиња 70 гр путер За фил: 115 мл слатка павлака  100 гр чоколадо

845
ЦЕЗАР САЛАТА

ЦЕЗАР САЛАТА

2 парчиња Двопек со сусам 200 g бело пилешко месо (стек) 30 g пармезан 3 чешниња лук зелена салата 2-4 чери домати сок од 1 лимон павлака мајонез маслиново масло сол бибер

220
ЗЕЛНИК

ЗЕЛНИК

За тесто: 1кг Екстра бело брашно тип 400 ½ свеж квасец 500 мл вода сол по вкус За фил: 4 страка праз 1 јајце 200 г урда

6-8120
КОЛАЧ СО АФИОН

КОЛАЧ СО АФИОН

4 чаши Пекарско брашно тип 500 2 чаши млеко 2 чаши шеќер 2 чаши масло за јадење 100г афион во зрно 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
КРОФНИ

КРОФНИ

За тесто 1кг Екстра бело брашно тип 400 400мл млеко 3 јајца 200мл масло за јадење 200г шеќер 20г квасец 1 ванилин шеќер Декорација по желба:-шеќер во прав или растопена чоколада.

8-1060
ТОРТИЛЈИ СО МЕДИТЕРАНСКИ НАМАЗ

ТОРТИЛЈИ СО МЕДИТЕРАНСКИ НАМАЗ

За пита лепчиња: 500 г Екстра бело брашно тип 400  250 мл млака вода прстофат сол 1 прашок за печиво За фил: 1 конзерва црвен грав 60 г кисела павлака 50 г фета сирење 30 г пченка 2 лажички свеж копар ситно исечкан 1 чешне лук 1 лажица свеж сок од лимон сол по вкус […]

4-595