ТОРТА СО ТИКВА

Состојки

За пандишпан:

  • 310 г Брашно за колачи
  • 1 лажица цимет
  • 1 лажичка сол
  • 50 г какао
  • 1 лажичка есктракт од ванила
  • 350 г шеќер
  • 180 г кисела павлака
  • 4 јајца
  • 2 белки
  • 240 мл масло за јадење
  • 150 г пире од сварена тиква (или испечена)

За фил:

  • 300 г омекнат путер на собна температура
  • 700 г шеќер во прав
  • 3 лажици млеко
  • листови бадеми за декорација

15

120

Подготовка

Подгответе го најпрво филот на тој начин што во длабок сад со миксер ќе ги изматите путерот, шеќерот во прав и млекото додека да добиете хомогена смеса. По желба додајте екстракт од ванила. За пандишпанот: во длабок сад измешајте ги заедно јајцата, маслото за јадење, белките и шеќерот. Додадете ја киселата павлака и екстрактот од ванила. Добро промешајте и додадете ги брашното промешано со циметот, солта и какаото. Добро промешајте ја целата смеса и додадете го пирето од тиква. Смесата поделете ја на три еднакви дела и секој дел печете го во округло тавче со механизам со пречник од 26 см во загреана рерна од 170 степени околу 20-тина минути. Оставете пандишпаните комплетно да се изладат и исфилувајте ја тортата со претходно подготвениот фил. Декорирајте ја со мелени ореви или пак со листови бадеми. 
ЖЕЛЕ РОЛАТ

ЖЕЛЕ РОЛАТ

СОСТОЈКИ 1 пакување Сендвич колачиња со какако и какао фил 150 г растопен путер 1 лажичка екстракт од ванила 1 лажица какао 250 мл млеко 2 ќесички шлаг-пена 1 пакетче желатин растворен во вода и растопен на пареа желе-бонбони во различни бои

10300
КОЛАЧ ОД ЛИМОН И ШУМСКО ОВОШЈЕ

КОЛАЧ ОД ЛИМОН И ШУМСКО ОВОШЈЕ

За бисквит основата:  250 гр издробени Меки колачиња со чоко парчиња 6 лажици растопен путер  25 гр шеќер  кора од еден лимон. За фил: 2 жолчки  150 мл кондензирано млеко  30 мл свеж сок од лимон  1 лажичка рендана кора од лимон  170 гр мешано шумско овошје

1235
Жито Лукс рецепт – Just 2 Good чиа пудинг

Жито Лукс рецепт – Just 2 Good чиа пудинг

3240
ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

За основата:  200 гр изблендирани Колачиња со какао и чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер  2 лажици шеќер За чоколадниот мус:  225 гр чоколадо за готвење исечкано на парчиња  55 гр путер  3 јајца (одвоени белките од жолчките)  55 гр шеќер во прав  375 мл слатка павлака За декорација: чоколадни парчиња

8-1045
ТОРТА СО ЈАГОДИ

ТОРТА СО ЈАГОДИ

3 лажици Екстра Бело брашно тип 400 8 јајца 8 лажици шеќер 1 лажица масло за јадење 150 г сечкани ореви 100 г суво грозје 1 кесичка прашок за печиво За фил: 500 мл слатка павлака 150 мл крем-сирење 50 г шеќер во прав јагоди 100 г чоколадо за готвење

8-10105
БЛАГИ МЕКИЦИ

БЛАГИ МЕКИЦИ

250 г Брашно за колачи 1лажичка сол 3-4 лажици шеќер 2 лажици маргарин или 5 лажици масло за јадење 170 мл млака вода

850
ТАВА СО КОЛБАСИ

ТАВА СО КОЛБАСИ

СОСТОЈКИ 1 пакување Интегрален леб со сончоглед 3 парчиња колбаси, ситно исечкани на коцки 2 лажици маслиново масло 1 средна главица кромид ситно исечкана 2 чешниња лук ½ лажичка сува жалфија или нане 500 мл пилешки булјон 200 г рендан кашкавал сол и мелен црн пипер

430
ЊОКИ

ЊОКИ

околу 400-600 г Екстра бело брашно тип 400 (во зависност од големината на јајцата) 1 кг варени компири 3 јајца 50 мл маслиново масло сол по вкус За пропржување: 3 лажици путер За сос: 500 мл доматен сос 1 чешне лук 50 г рендан пармезан 3 лажици маслиново масло

4-690