ТОРТА СО ТИКВА

Состојки

За пандишпан:

  • 310 г Брашно за колачи
  • 1 лажица цимет
  • 1 лажичка сол
  • 50 г какао
  • 1 лажичка есктракт од ванила
  • 350 г шеќер
  • 180 г кисела павлака
  • 4 јајца
  • 2 белки
  • 240 мл масло за јадење
  • 150 г пире од сварена тиква (или испечена)

За фил:

  • 300 г омекнат путер на собна температура
  • 700 г шеќер во прав
  • 3 лажици млеко
  • листови бадеми за декорација

15

120

Подготовка

Подгответе го најпрво филот на тој начин што во длабок сад со миксер ќе ги изматите путерот, шеќерот во прав и млекото додека да добиете хомогена смеса. По желба додајте екстракт од ванила. За пандишпанот: во длабок сад измешајте ги заедно јајцата, маслото за јадење, белките и шеќерот. Додадете ја киселата павлака и екстрактот од ванила. Добро промешајте и додадете ги брашното промешано со циметот, солта и какаото. Добро промешајте ја целата смеса и додадете го пирето од тиква. Смесата поделете ја на три еднакви дела и секој дел печете го во округло тавче со механизам со пречник од 26 см во загреана рерна од 170 степени околу 20-тина минути. Оставете пандишпаните комплетно да се изладат и исфилувајте ја тортата со претходно подготвениот фил. Декорирајте ја со мелени ореви или пак со листови бадеми. 
Лимон колач

Лимон колач

За пандишпан: 180 г Брашно за колачи малку сол 1 лажица сок од лимон 60 мл маслиново масло 250 мл кисела павлака 2 јајца 2 лажички мајчина душичка 3 лажици кора од лимон 150 г шеќер. За глазура: 100 г шеќер во прав 4 лажици лимон свеж лимон и листови мајчина душичка.

8-1060
ПОЛНЕТИ ЛАЗАЊИ

ПОЛНЕТИ ЛАЗАЊИ

За тесто: 200 г Екстра бело брашно тип 400 2 јајца прстофат сол За фил: 300 г брокула исечкана на мали парчиња 100 г рендан кашкавал 30 г рендан пармезан 200 мл неутрална павлака за готвење 3 парчиња сардини ситно исечкани 50 г исечкани кикирики 3 лажици маслиново масло 2 чешниња лук, сечкан свеж магдонос […]

2-345
КОЛАЧ СО АФИОН

КОЛАЧ СО АФИОН

4 чаши Пекарско брашно тип 500 2 чаши млеко 2 чаши шеќер 2 чаши масло за јадење 100г афион во зрно 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
ЧОКОЛАДНО СУФЛЕ

ЧОКОЛАДНО СУФЛЕ

2 лажици Екстра бело брашно тип 400  1 лажица путер 4 лажици шеќер 1 жолчка 100 г чоколадо за готвење со мин. 60 % какао маса 3 лажици путер 1 лажичка екстракт од ванила прстофат сол 2 белки 50 г шеќер ½ лажичка алкохолен оцет

425
ЕКЛЕРИ

ЕКЛЕРИ

За еклерите: 150 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 1/2 пакетче прашок за печиво 120 мл вода 130 мл млеко 130 г путер 5 јајца на собна температура За кремот: 1 1/2 ќесички инстант ванила пудинг 500 мл млеко 1 лажичка екстракт од ванила 3 жолчки 50 г путер […]

20160
ЧИЗКЕЈК

ЧИЗКЕЈК

За бисквит основата:  200 гр изблендирани Сендвич колачиња со ванила фил 70 гр омекнат путер  4 ½ лажици шеќер За фил:  230 гр крем-сирење (маскарпоне)  200 гр шеќер во прав  200 мл слатка павлака 1 лажица ванила екстракт 150 гр слатко од јагоди

1040
Рипчиња сендвичи

Рипчиња сендвичи

1 пакување Бел леб 2 конзерви туна од 180 г 1 стапче целер,ситно исечкано 2 супени лажици мајонез 1 многу тенко и дијагонално краставица марула

5-720
Жито Лукс рецепт – Бомбици со Нутри колачи

Жито Лукс рецепт – Бомбици со Нутри колачи

830