Торта со моркови и маскарпоне

Состојки

За пандишпан:

  • 300 г Брашно за колачи
  • 250 г шеќер
  • 200 мл масло за јадење
  • 4 јајца
  • 400 г млади моркови
  • 3 лажички цимет

За крем:

  • 170 г путер
  • 500 г сирење маскарпоне
  • 300 г шеќер во прав
  • 1 лажица екстракт од ванила

8-10

100

Подготовка

Рерната се загревa на 170˚C. Шеќерот се мати заедно со јајцата и маслото. Претходно изренданите моркови се додаваат во смесата. Се измешува. Се додава брашното и циметот и се меша додека да се добие хомогена смеса. Смесатa се пече во кружен плех претходно обложен со хартија за печење. Се пече 40 мин или додека тестото добие златнокафеава боја. Откако пандишпанот ќе се излади, се сече на 3 дела за да се добијат 3 посебни кори. За кремот: путерот, маскарпонето и шеќерот во прав се матат заедно. Се додава екстрактот од ванила и сe убаво се меша. Кремот рамномерно се распределува помеѓу корите. Се декорира по желба.
Сендвич со пилешко филе и сенф

Сендвич со пилешко филе и сенф

8 парчиња  Бел леб 2 пилешки филеа 2 домати исечкани на коцки 2 лажици сенф малку маслиново масло сол и свежо мелен бибер 4 листа марула

425
ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

170 г Пченкарно брашно; 600 мл вода; 600 мл млеко; 40 г рендан пармезан; 40 г путер. За сосот: малку крупна сол; 60 г свеж босилек; 100 г рендан пармезан; 150 мл масло.

225
ПИЦА – ВЕНЕЦ

ПИЦА – ВЕНЕЦ

400 г Екстра бело брашно тип 400 1/3 свеж квасец прстофат сол 2 лажички шеќер 200 мл млако млеко 1 јајце

4-660
РОЛАТ СО РОГАЧ

РОЛАТ СО РОГАЧ

500 г Екстра бело брашно тип 400 50 г шеќер 1 кесичка сув квасец 2 лажици кора од лимон прстофат сол 250 мл млеко 50 г растопен путер 2 жолчки За фил: 120 г рогач 200 мл млеко 100 г сецкани суви смокви 1 лажица рендана кора од лимон прстофат каранфилче во прав 1/2 лажица […]

6-8140
ЗИМСКА ТОРТА

ЗИМСКА ТОРТА

350 г Брашно за колачи 350 г кафеав шеќер 2 лажички мелен ѓумбир 2 лажички цимет 1 лажичка мускатно оревче 1 лажичка мелено каранфилче 2 лажички прашок за печиво 1 лажичка сода бикарбона 1/2 лажичка сол 3 јајца 3 лажици мед 200 г путер 200 мл млеко 1 лажица сок од портокал 1 лажичка екстракт […]

20240
ЧОКОЛАДНО СУФЛЕ

ЧОКОЛАДНО СУФЛЕ

2 лажици Екстра бело брашно тип 400  1 лажица путер 4 лажици шеќер 1 жолчка 100 г чоколадо за готвење со мин. 60 % какао маса 3 лажици путер 1 лажичка екстракт од ванила прстофат сол 2 белки 50 г шеќер ½ лажичка алкохолен оцет

425
ПИЛЕШКА САЛТИНБОКА ФОКАЧА

ПИЛЕШКА САЛТИНБОКА ФОКАЧА

За мини фокачи: 400 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млака вода 1/4 свеж квасец 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол За пилешко во сланина: 4 парчиња пилешко бело месо 12 големи парчиња сланина босилек кора од 1 лимон сол и мелен црн пипер масло за јадење

480
МЕДИТЕРАНСКИ ДОМАШЕН ЛЕБ

МЕДИТЕРАНСКИ ДОМАШЕН ЛЕБ

500 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1/2 лажичка лук во прав 1 лажичка сув или свеж рузмарин 1 1/2 лажичка буковец 1/2 коцка свеж квасец 350 мл млака вода 100 г зелени маслинки 100 г каламата маслинки

4240