ПРИНЦЕС-КРОФНИ

Состојки

За принцес-крофните:

За ванила кремот:

  • 500 мл млеко
  • 2 пудинга од ванила
  • 8 лажици шеќер
  • 4 лажици путер
  • 250 г изматена слатка павлака или 2 ќесички шлаг-пена

За глазурата:

  • 100 г чоколадо
  • 100 г путер

20

60

Подготовка

Најпрво подгответе го филот. Во тенџере на оган ставете го млекото и кога ќе зоврие, ставете ги разредените пудинзи заедно со шеќерот. Кога пудингот ќе биде готов, додадете го путерот и промешајте додека не се растопи. Покријте го сварениот пудинг со хартија за свежа храна и оставете комплетно да се излади. Кога филот ќе биде комплетно изладен, изматете го со миксер и додадете изматена слатка павлака или изматена шлаг-пена. Во тенџере на оган загрејте ги путерот и водата. Кога смесата ќе зоврие, додадете го брашното и мешајте додека не добиете сварено тесто и не се оформи во топка. Тргнете настрана и кршете ги јајцата едно по едно, убаво промешувајќи помеѓу секое додавање. Кога ќе добиете смеса за принцес-крофни префрлете ја во готварски шприц и оформете ги во тавче обложено со хартија за печење. Пред печење, одозгора наросете ги со шеќер во прав и печете ги во загреана рерна на 220 степени, 5 минути. Потоа намалете ја температурата на 200 степени околу 15 минути, па на 180 степени околу 5 минути. Оставете комплетно да се изладат, пресечете ги до половина и филувајте ги крофните со филот. Потопете ја целата крофна во чоколадната глазура претходно подготвена на пареа.
СЛАДОК ДВОПЕК

СЛАДОК ДВОПЕК

12 парчиња Двопек со сусам и просо 2 мали шолји сок од брусница 1/2 мала шолја вода 125 g шеќер 1 ќесичка цимет 1 парче кора од лимон 2 лажици густин 2 лажици бадеми 2 лажици суво грозјеД

625
ПОГАЧА

ПОГАЧА

За тесто: 1кг Пекарско брашно тип 500 2 лажички сол 1 маргарин за премачкување 40г квасец 2 јајца 150мл масло за јадење 100мл млеко 2 лажички шеќер околу 300 мл вода сусам или ким за декорација.

90
КОРИ (ЈУФКИ)

КОРИ (ЈУФКИ)

5кг Сенаменско бело брашно 30 јајца 1л млеко 1 лажичка сол

480
ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК

ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК

150 г Палента 450 мл супа од коцка 1 пиперка 200 г тиквички 1 црвен кромид 1 лажица масло 1 исечкано чешне лук 1/2 лажичка црвен пипер 1/4 лажичка мелен ким малку чили во прав малку сол црн пипер 100гр. рендан кашкавал 1 лажица рендана кора од лимон 2 лажици сечкан магдонос 1 лажичка оригано

460
КРОСТАТА (CROSTATTA)

КРОСТАТА (CROSTATTA)

350 г Екстра бело брашно тип 400 250 г нерастопен путер исечкан на коцки 1 жолчка 100 г шеќер во прав 30-40 мл студена вода 1 тегла џем од кајсии

6120
КИШ СО ПРАЗ И КАШКАВАЛ

КИШ СО ПРАЗ И КАШКАВАЛ

За тесто: 250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г путер 60 мл вода 1 јајце За фил: 250 г праз 2 лажици путер 150 г рендан кашкавал 360 мл неутрална павлака 4 јајца 1 лажица сол

6-8180
ВЕГЕТАРИЈАНСКА ПИЦА

ВЕГЕТАРИЈАНСКА ПИЦА

500 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл млеко 2 лажици шеќер ½ квасец ½ печиво 1 јајце 150 мл јогурт 2 лажици масло за јадење сол по вкус За фил: доматен сос 10-тина парчиња брокула црвена пиперка 10-тина маслинки 300 г кашкавал 250 г шампињони

2270
СЕНДВИЧИ СО ПОХОВАН ПИЛЕШКИ СТЕК

СЕНДВИЧИ СО ПОХОВАН ПИЛЕШКИ СТЕК

СОСТОЈКИ За два сендвичи: 4 парчиња Пченкарен леб 2 парчиња пилешки стек 1 јајце лебни трошки Жито Лукс 8 парчиња кашкавал чедар неколку паричња (кругови) домати листови зелена салата 1 авокадо 1/2 главица кромид 1/2 домат ситно исечкан сок од 1/2 лимон 1 лажичка букова сол сол и мелен црн пипер по вкус

225