ПРИНЦЕС-КРОФНИ

Состојки

За принцес-крофните:

За ванила кремот:

  • 500 мл млеко
  • 2 пудинга од ванила
  • 8 лажици шеќер
  • 4 лажици путер
  • 250 г изматена слатка павлака или 2 ќесички шлаг-пена

За глазурата:

  • 100 г чоколадо
  • 100 г путер

20

60

Подготовка

Најпрво подгответе го филот. Во тенџере на оган ставете го млекото и кога ќе зоврие, ставете ги разредените пудинзи заедно со шеќерот. Кога пудингот ќе биде готов, додадете го путерот и промешајте додека не се растопи. Покријте го сварениот пудинг со хартија за свежа храна и оставете комплетно да се излади. Кога филот ќе биде комплетно изладен, изматете го со миксер и додадете изматена слатка павлака или изматена шлаг-пена. Во тенџере на оган загрејте ги путерот и водата. Кога смесата ќе зоврие, додадете го брашното и мешајте додека не добиете сварено тесто и не се оформи во топка. Тргнете настрана и кршете ги јајцата едно по едно, убаво промешувајќи помеѓу секое додавање. Кога ќе добиете смеса за принцес-крофни префрлете ја во готварски шприц и оформете ги во тавче обложено со хартија за печење. Пред печење, одозгора наросете ги со шеќер во прав и печете ги во загреана рерна на 220 степени, 5 минути. Потоа намалете ја температурата на 200 степени околу 15 минути, па на 180 степени околу 5 минути. Оставете комплетно да се изладат, пресечете ги до половина и филувајте ги крофните со филот. Потопете ја целата крофна во чоколадната глазура претходно подготвена на пареа.
РОЗИ СО МАСЛИНКА

РОЗИ СО МАСЛИНКА

600 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл млака вода сол по вкус 15 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 70 мл масло за јадење зелени маслинки со пиперка, пресечени на половина сусам

5-8120
ДЕКОРАТИВНИ КОЛАЧИЊА

ДЕКОРАТИВНИ КОЛАЧИЊА

СОСТОЈКИ 300 г Kолачиња со чоколадни парчиња 300 мл вода 250 г шеќер 100 г путер 50 г чоколадо За фил: 200 мл слатка павлака 2 лажици капучино од вашиот омилен вкус

8-1030
ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА

ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА

500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 1 белка 50 мл масло за јадење 20 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол јајце за премачкување сусам и мак за декорација 100 г омекнат путер

6-8180
НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

180 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка екстракт од ванила 1 лажичка инстант кафе 100 г какао 4 јајца 250 г путер 350 г шеќер 250 г растопено чоколадо За декорација: Перечиња глазура од шеќер во прав и сок од лимон прехрамбена црвена боја

1245
ВЕГЕТАРИЈАНСКА ПИЦА

ВЕГЕТАРИЈАНСКА ПИЦА

500 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл млеко 2 лажици шеќер ½ квасец ½ печиво 1 јајце 150 мл јогурт 2 лажици масло за јадење сол по вкус За фил: доматен сос 10-тина парчиња брокула црвена пиперка 10-тина маслинки 300 г кашкавал 250 г шампињони

2270
Колач со бадем и ванила крем

Колач со бадем и ванила крем

За пандишпан: 500 г Брашно за колачи 5 лажици шеќер 150 мл млеко 120 мл масло 4 јајца 150 г мелени бадеми За крем: 1 пакување пудинг од ванила 150 мл слатка павлака 2 лажици екстракт од ванила

8-1080
МИРИСЕН КОЛАЧ

МИРИСЕН КОЛАЧ

250 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички прашок за печиво 1 лажичка цимет 1/2 лажичка мелено каранфилче 1/2 лажичка мелено мускатно оревче 1/2 лажичка сол 2 јајца на собна температура 150 г шеќер 170 мл кисела павлака кора од 1 портокал 80 мл сок од портокал 100 г шеќер 60 мл масло за […]

2060
Американски палачинки

Американски палачинки

160 г Брашно за колачи 1 лажичка шеќер 1 јајце 30 г путер 225 мл млеко

6-845