ПРИНЦЕС-КРОФНИ

Состојки

За принцес-крофните:

За ванила кремот:

  • 500 мл млеко
  • 2 пудинга од ванила
  • 8 лажици шеќер
  • 4 лажици путер
  • 250 г изматена слатка павлака или 2 ќесички шлаг-пена

За глазурата:

  • 100 г чоколадо
  • 100 г путер

20

60

Подготовка

Најпрво подгответе го филот. Во тенџере на оган ставете го млекото и кога ќе зоврие, ставете ги разредените пудинзи заедно со шеќерот. Кога пудингот ќе биде готов, додадете го путерот и промешајте додека не се растопи. Покријте го сварениот пудинг со хартија за свежа храна и оставете комплетно да се излади. Кога филот ќе биде комплетно изладен, изматете го со миксер и додадете изматена слатка павлака или изматена шлаг-пена. Во тенџере на оган загрејте ги путерот и водата. Кога смесата ќе зоврие, додадете го брашното и мешајте додека не добиете сварено тесто и не се оформи во топка. Тргнете настрана и кршете ги јајцата едно по едно, убаво промешувајќи помеѓу секое додавање. Кога ќе добиете смеса за принцес-крофни префрлете ја во готварски шприц и оформете ги во тавче обложено со хартија за печење. Пред печење, одозгора наросете ги со шеќер во прав и печете ги во загреана рерна на 220 степени, 5 минути. Потоа намалете ја температурата на 200 степени околу 15 минути, па на 180 степени околу 5 минути. Оставете комплетно да се изладат, пресечете ги до половина и филувајте ги крофните со филот. Потопете ја целата крофна во чоколадната глазура претходно подготвена на пареа.
КОЛАЧ СО КРУШИ

КОЛАЧ СО КРУШИ

270 г Екстра бело брашно тип 400 20 г какао 20 г нишесте 1 прашок за печиво 200 г путер 100 г шеќер во прав 1 банана 5 јајца 1 лажичка екстракт од ванила 3 круши

6-850
ПОСНИ КИФЛИЧКИ

ПОСНИ КИФЛИЧКИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млака вода 10 г свеж квасец сол по вкус 2 лажици шеќер 60 мл масло за јадење сусам маргарин за премачкување

8-10120
ВЕГЕТАРИЈАНСКА ПИЦА

ВЕГЕТАРИЈАНСКА ПИЦА

500 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл млеко 2 лажици шеќер ½ квасец ½ печиво 1 јајце 150 мл јогурт 2 лажици масло за јадење сол по вкус За фил: доматен сос 10-тина парчиња брокула црвена пиперка 10-тина маслинки 300 г кашкавал 250 г шампињони

2270
ЕСЕНСКА ТОРТА СО ЈАБОЛКА

ЕСЕНСКА ТОРТА СО ЈАБОЛКА

За тесто: 5 лажици Брашно за колачи 5 јајца 5 лажици шеќер 1 лажица масло за јадење За првиот фил со јаболка: 1 л вода 1 кг исчистени и излупени јаболка 150 г шеќер 1 пакетче растворен желатин во 4 лажици вода , а потоа растопен на пареа За вториот фил: водата во која се […]

1260
РОЗИ СО МАСЛИНКА

РОЗИ СО МАСЛИНКА

600 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл млака вода сол по вкус 15 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 70 мл масло за јадење зелени маслинки со пиперка, пресечени на половина сусам

5-8120
АМЕРИКАНСКА ПИТА СО ПРАСКИ

АМЕРИКАНСКА ПИТА СО ПРАСКИ

300 г Eкстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 3 лажички шеќер 250 г омекнат путер 80 мл студена вода За фил: 5 свежи и тврди праски 3 лажици шеќер 2 лажици пудинг од ванила

4-680
БЛАГИ МЕКИЦИ

БЛАГИ МЕКИЦИ

250 г Брашно за колачи 1лажичка сол 3-4 лажици шеќер 2 лажици маргарин или 5 лажици масло за јадење 170 мл млака вода

850
Сендвич со домати, оригано, копар и фета

Сендвич со домати, оригано, копар и фета

8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 150г рендано фета сирење 2 лажички зрна копар, исечкан на мали парчиња 2 домати, исечкани на коцки оригано сол и свежо мелен бибер 4 листа зелена салата

410